Την ανάπτυξη νέου χερσαία εκτοξευόμενου πυραύλου cruise σχεδιάζουν οι ΗΠΑ σε απάντηση του ρωσικού πυραύλου 9M729

Το ενδεχόμενο ανάπτυξης ενός νέου πυραύλου cruise που θα μπορεί να εκτοξεύεται από αυτοκινούμενο όχημα εξετάζει η Αμερικανική κυβέρνηση μετά τις δοκιμές του αντίστοιχου πυραύλου που ανέπτυξε και δοκίμασε πρόσφατα η Ρωσία.

Πιο αναλυτικά, το 2014 οι ΗΠΑ εξέφρασαν την δυσαρέσκεια τους στην Ρωσία για την έναρξη ανάπτυξης του χερσαία εκτοξευόμενου πυραύλου cruise τύπου 9M729 (ΝΑΤΟ : SSC-8) της εταιρείας Novator.

Το εν λόγω πρόγραμμα έρχεται σύμφωνα με τις ΗΠΑ σε αντίθεση με την συμφωνία INF (Intermediate Range Nuclear Forces) που υπέγραψαν οι δύο χώρες το 1987 με βάση την οποία τόσο οι ΗΠΑ, όσο και η τότε ΕΣΣΔ θα σταματούσαν την ανάπτυξη χερσαία εκτοξευόμενων πυραύλων cruise μέσης εμβέλειας (πύραυλοι με εμβέλεια 500-5.500 χλμ).

Την περίοδο εκείνη η ΕΣΣΔ ανέπτυσσε τον πύραυλο RK-55 Relief (NATO: SSC-X-4 ‘Slingshot’) ο οποίος μπορούσε να πλήξει στόχους σε απόσταση μέχρι και 3.000 χλμ ενώ οι ΗΠΑ την περίοδο εκείνη είχαν αναπτύξει σε έξι διαφορετικές τοποθεσίες στην Ευρώπη τον πύραυλο BGM-109G Gryphon.

Παρα την συμφωνία οι Ρώσοι, όπως επισημαίνουν οι ΗΠΑ, ξεκίνησαν την ανάπτυξη του νέου πυραύλου cruise τύπου 9M729 (ΝΑΤΟ : SSC-8) το 2014, τον οποίο δοκίμασαν τον Σεπτέμβριο του 2015.

Η νέα αυτή εξέλιξη κινητοποίησε την αμερικανική κυβέρνηση, αφού το εν λόγω σύστημα προσφέρει ένα σημαντικό τακτικό πλεονέκτημα στην Ρωσία με ένα πύραυλο που μπορεί να φέρει πυρηνική κεφαλή σε απόσταση 5.550 χλμ ακολουθώντας ένα χαμηλού ύψους προφίλ πτήσης, που επιτρέπει στην αποφυγή της εχθρικής αεράμυνας.

Από την πλευρά τους, οι Ρώσοι ισχυρίζονται ότι η ανάπτυξη των κάθετων εκτοξευτών τύπου Mk-41 του χερσαίου συστήματος αντιβαλλιστικής άμυνας Aegis Ashore Missile Defense System στην Ρουμανία και μελλοντικά στην Πολωνία, αποτελούν απειλή για αυτή, αφού όπως οι Ρώσοι ισχυρίζονται, οι εκτοξευτές αυτοί μπορούν να φιλοξενήσουν τους πυραύλους cruise RGM-109E Tomahawk Land Attack Missile (TLAM Block IV) και να πλήξουν στόχους σε απόσταση 1.700 χλμ.

Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι οι χερσαίοι εκτοξευτές Mk-41 αν και προέρχονται από τον εκτοξευτή που χρησιμοποιείται σε πλοία του Αμερικανικού Ναυτικού, δεν διαθέτει τα ίδια τεχνικά χαρακτηριστικά ώστε να μπορεί να εκτοξεύσει τον πύραυλο RGM-109E Tomahawk.

Υπό αυτά τα δεδομένα η κυβέρνηση Τράμπ αποφάσισε να ξεκινήσει η ανάπτυξη του νέου χερσαία εκτοξευόμενου πυραύλου cruise ως απάντηση στον ρωσικό 9Μ729 με την δικαιολογία ότι η ανάπτυξη ενός νέου πυραύλου δεν συνιστά παραβίαση της συνθήκης, διότι αυτή προβλέπει την επιχειρησιακή ανάπτυξη αυτής της κατηγορίας των πυραυλικών συστημάτων και όχι την τεχνολογική τους ανάπτυξη.

Με την κίνηση της αυτή η Αμερικανική κυβέρνηση στέλνει ένα σαφέστατο μήνυμα στην Μόσχα χωρίς όμως να κλιμακώνει τις σχέσεις των δύο χωρών σε αυτό τον τομέα. Όπως ανέφεραν Αμερικανικές πηγές τα επόμενα βήματα είναι η επίλυση του ζητήματος που έχει προκύψει με τον πύραυλο 9M729 (ΝΑΤΟ : SSC-8) με διπλωματικά μέσα και διάλογο.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.