Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη-Μέρκελ για το προσφυγικό
Προγραμματισμένη τηλεφωνική επικοινωνία είχαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η Γερμανίδα Καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ.
Οι δύο ηγέτες είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν το προσφυγικό και τρέχοντα ευρωπαϊκά θέματα.
Σημειώνεται ότι συνολικά 2.152 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν στα νησιά του βορείου Αιγαίου στο διάστημα από την 1η Νοεμβρίου μέχρι και χθες το μεσημέρι.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης βορείου Αιγαίου απο τους 2.152, οι 1.425 αποβιβάστηκαν σε ακτές της Λέσβου, οι 241 στη Χίο και οι 486 στη Σάμο.
Στην έκθεση-καταπέλτη που δόθηκε προχθές στη δημοσιότητα το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο κατέγραψε βασικές ελλείψεις σχετικά με τη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης στην Ιταλία και την Ελλάδα.
Τα βασικά συμπεράσματά της, που αφορούν το διάστημα 2017-2019, είναι ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να εντατικοποιήσει τις προσπάθειές της στους τομείς του ασύλου, της μετεγκατάστασης και της επιστροφής μεταναστών, προκειμένου να επιτύχει τους στόχους της. «Τα προγράμματα μετεγκατάστασης έκτακτης ανάγκης δεν πέτυχαν τους στόχους που είχαν τεθεί, ενώ μόνο μερικώς επετεύχθη η ελάττωση της πίεσης που ασκείται στην Ελλάδα και στην Ιταλία», αναφέρει συγκεκριμένα η έκθεση. Το βασικό πρόβλημα που επισημάνθηκε δεν είναι άλλο από το πόσο χρονοβόρες εξακολουθούν να είναι οι διαδικασίας διεκπεραίωσης αιτήσεων ασύλου. Τα ποσοστά επιστροφής παράτυπων μεταναστών παραμένουν χαμηλά και η διαδικασία της επιστροφής προβληματική σε ολόκληρη την Ε.Ε.
Τα νούμερα μιλούν από μόνα τους και είναι αποκαρδιωτικά. Ενώ οι προσφυγές πρέπει να εξετάζονται εντός τριών ημερών από την κατάθεσή τους και η απόφαση επί της προσφυγής να εκδίδεται το αργότερο εντός δύο ημερών από την εξέτασή της, ο μέσος χρόνος διεκπεραίωσης το 2018 στην Ελλάδα ήταν 171 ημέρες. Τα νούμερα είναι το ίδιο άσχημα –και αντί να βελτιώνονται, ολοένα χειροτερεύουν– όσον αφορά τον χρόνο που απαιτείται από την καταγραφή έως την έκδοση πρωτοβάθμιων αποφάσεων. Από 84 ημέρες που ήταν το 2016, αυξήθηκε σε 241 ημέρες το 2018. Οι εμπειρογνώμονες, όμως, εντόπισαν και πολύ πιο χρονοβόρες περιπτώσεις, όπως αιτήσεις που υποβλήθηκαν το 2018, για τις οποίες η συνέντευξη ορίστηκε το 2022 ή ακόμη και το 2023, όπως αναφέρει η έκθεση. Αυτή η καθυστέρηση είναι ένας από τους λόγους για το ότι είναι πολύ μικρός ο αριθμός των ανθρώπων που επιστρέφονται στην Τουρκία. Η ανεπαρκής χωρητικότητα των κέντρων κράτησης, η προβληματική συνεργασία με τις χώρες καταγωγής των μεταναστών ή το γεγονός ότι οι μετανάστες απλώς διαφεύγουν μόλις εκδοθεί η απόφαση επιστροφής, κάνουν τις επαναπροωθήσεις ακόμα πιο δύσκολες.