Τι συνέβη πραγματικά με την δήλωση της Μαρία Ζαχάροβα

Το βράδυ της Κυριακής η Πρεσβεία της Ρωσίας στην ΑΘήνα έδωσε στην δημοσιότητα δήλωση της Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπο του Ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, η οποία έγινε με αφορμή ερώτηση δημοσιογράφου, πιθανόν από έναν εκ των δύο Ελλήνων ανταποκριτών που υπάρχουν στην Μόσχα.

Η απάντηση του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών ήταν άμεση και με τόνο καθαρά διπλωματικό μέσω του εκπροσώπου, Αλέξανδρου Παπαϊωάννου. «Βασικό μέλημα της χώρας μας είναι η προβολή της αλήθειας, στη βάση επιβεβαιωμένων και αδιάψευστων στοιχείων. Είναι καταδικαστέα κάθε προσπάθεια, από όπου και εάν προέρχεται, προβολής ψευδών ειδήσεων και παραπληροφόρησης, η οποία αποσκοπεί στον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης.» τόνιζε με νόημα σε ένα σημείο.

Υπάρχουν όμως και δύο πολύ σημαντικές δηλώσεις του υφυπουργού Εξωτερικών, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, οι οποίες έγιναν με αφορμή ανακοίνωση της ίδιας της Πρεσβείας, και της χθεσινής, της Μαρία Ζαχάροβα.

Στις 27 Φεβρουαρίου ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης στην εκπομπή του Open για την κρίση στην Ουκρανία σημείωνε, «εξετάζουμε το ρόλο και λόγο της Ρωσικής Πρεσβείας στην Αθήνα». Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση της Ρωσικής Πρεσβείας η οποία καλούσε την Ελληνική κυβέρνηση, θεσμούς, βουλευτές και ΜΜΕ να «συνέλθουν», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Χθες Κυριακή, μια εβδομάδα μετά και με αφορμή την δήλωση της εκπροσώπου του Ρωσικού υπουργείου εξωτερικών, και πάλι από το Open ο Μιλτιάδης Βαρβιτσίωτης ανέφερε, «η Ελλάδα αποτελεί πολιτικό στόχο μέσα από διάφορες δημοσιεύσεις και η δήλωση της Μαρίας Ζαχάροβα είναι προκλητική. Έχουμε παρατηρήσει πως πολλές φορές άλλα αναφέρει το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, και άλλα γράφει στις ανακοινώσεις η Πρεσβεία στην Αθήνα»

Τι συμβαίνει πραγματικά με τις ανακοινώσεις της Ρωσικής Πρεσβείας

Τον Ιούνιο του 2020, στο άρθρο «η Ρωσία εγκαινιάζει μια πιο «Δυτική» προσέγγιση στην Ελλάδα» σημείωνα «όταν τον Νοέμβριο του περασμένου έτους ο Ρώσος Πρέσβης στην ΑΘήνα, Αντρέι Μάσλοβ, βρέθηκε στην Αλεξανδρούπολη για τα εγκαίνια του Ρωσικού Προξενείου, αντίκρισε μια εικόνα η οποία προβλημάτισε την Διπλωματία των Ρώσων. Ο Αντρέι Μάσλοβ δεν είχε αυταπάτες, οι Αμερικανοί είχαν πατήσει για καλά «πόδι» στην περιοχή, και αυτό που περίμενε να δει ήταν η δεκαετής προσπάθεια διείσδυσης της Ρωσικής πολιτικής στην περιοχή να έχει τουλάχιστον ένα αποτέλεσμα, την αποδοχή. Όμως από την τελετή εγκαινίων του Επίτιμου Προξενείου της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Αλεξανδρούπολη, οι απουσίες ήταν ηχηρές αφού θεσμικοί φορείς και Αρχές πλην ορισμένων εξαιρέσεων αποφάσισαν να λείψουν από το Ρώσικο «γκαλά», κάτι που σίγουρα δεν άρεσε στην ηγεσία της Ρώσικης Διπλωματίας η οποία βρέθηκε σύσσωμη στην πρωτεύουσα του Έβρου.»

Και συνέχιζε, «οι Ρώσοι κατανόησαν ότι πολιτική με σύνθημα το Ομόδοξο γένος, τις «σκληρές» πολιτικές όπως στην Ουκρανία, την Λευκορωσία και την Αλβανία, δεν θα είχαν καμιά τύχη. Δεν θα είχαν καμία τύχη όχι λόγω της Ελληνοαμερικανικής προσέγγισης, αλλά της κοινωνίας. Οι Έλληνες είναι λαός που θα δεχτεί έναν φίλο και σύμμαχο, αλλά όχι κάποιον που θα του κουνάει το δάχτυλο και δεν θα του επιτρέπει ακόμα και να εκφέρει την γνώμη του ελεύθερα, όπως έκανε η Ρωσική Πρεσβεία σε περιπτώσεις με δημοσιογράφους και ΜΜΕ.»

Τι είχε προηγηθεί; Η πρεσβεία της Ρωσίας με ανακοινώσεις, όπως αυτές που έκανε τις προηγούμενες ημέρες, στοχοποιεί δημοσιογράφους και κάνει επιθέσεις σε ΜΜΕ, ενώ επιχειρηματίες κοντά στην Μόσχα προαναγγέλουν ποιος θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός. Η Μόσχα όμως, όταν ασκεί πολιτική και προπαγάνδα δεν συμπεριφέρεται με τόσο ερασιτεχνικό τρόπο. Όποιος κάνει μια «βόλτα» στα κοινωνικά δίκτυα και στους λογαριασμούς των Ρωσικών Πρεσβειών σε Σόφια, Τίρανα, Σκόπια και Άγκυρα, θα διαπιστώσει μια επαγγελματική και διπλωματική διαχείριση ως προς το περιεχόμενο.

Και θα αναρωτηθεί κανείς, γιατί η Πρεσβεία στην Αθήνα συμπεριφέρεται με έναν τέτοιο ερασιτεχνικό τρόπο και μια ρητορική που παραπέμπει σε ανώνυμο λογαριασμό.

Η εξήγηση δεν είναι περίπλοκη και μάλιστα είναι πάρα πολύ απλή. Για την Ρωσία, η Ελλάδα είναι χαμένη υπόθεση εδώ και σχεδόν 12 χρόνια, από εκείνη την στιγμή όπου οι ενεργειακές εξελίξεις -με αφορμή την εξέλιξη του πολέμου στην Συρία- την κατέστησαν βασικό κόμβο, όχι απλά ενέργειας, αλλά μετάβασης και διαφοροποίησης.

Αυτό το έχει αποδεχθεί η Ρωσική εξωτερική πολιτική, και έτσι δεν δίνει την ανάλογη σημασία στην πολιτική που ασκείται μέσω της Πρεσβείας στην Αθήνα. Μάλιστα, θα έλεγε κανείς πως ο διαχειριστής έχει αφεθεί να πράττει με γνώμονα την προσωπική του αντίληψη, η οποία πολλές φορές έχει εκθέσει την Ρωσική πλευρά, με τον ίδιο να προσπαθεί με συνεχ΄όμενα tweet να διορθώσει. Προσπάθησε να διορθώσει την προτροπή στους Έλληνες να «συνέλθουν» αναφέροντας στην συνέχεια- με tweet – πως η Πρεσβεία δέχεται απειλές και έχει εκατοντάδες μηνύματα συμπαράστασης.

Χθες Κυριακή, έφτασε στο σημείο να ζητήσει από την εκπρόσωπο του υπουργείου μια δήλωση για να διορθώσει ένα άλλο τεράστιο λάθος.

Ο Μιχάλης Ιγνατίου με ένα tweet γκρεμίζει τον μύθο του «Ρωσικού Open»

Ποιο ήταν το νέο λάθος του διαχειριστή των κοινωνικών δικτύων της Ρωσικής Πρεσβείας; Θεωρώντας πως οι δημοσιεύσεις του υπερεκτιμημένου ελληνόφωνου twitter, που μιλάει αυτές τις ημέρες με θαυμασμό για την ανοιχτή, χωρίς προσχήματα, και κατ επέκταση τίμια προπαγάνδα (υπέρ της Ρωσίας) του ανταποκριτή του Open στην Ρωσία, Θανάση Αυγερινού, και μεγάλης μερίδας αποστράτων οι οποίοι στις περισσότερες περιπτώσεις παίζουν το ρόλο του «αλλά» ως καλεσμένοι στο κανάλι, θεώρησε σκόπιμο, αφού «συνήλθαν» οι Έλληνες από την προηγούμενη «εντολή», να δώσει νέα εντολή για το ποιο κανάλι θα πρέπει να παρακολουθούν οι Έλληνες για να ενημερώνονται σωστά.

Γιατί το έκανε αυτό; Γιατί όλο το προηγούμενο διάστημα ο Θανάσης Αυγερινός εκμεταλλεύτηκε την ευγένεια και την σοβαρότητα των συναδέλφων και την ανοχή των εργαζομένων στο κανάλι. Εκμεταλλεύτηκε την ευγενική στάση της Αλεξίας Τασούλη όταν την κατηγόρησε δημόσια για τις πηγές της και αν τις είχε εξακριβώσει (λειτουργώντας ως διευθυντής), όταν ο ίδιος ως μόνη πηγή έχει τα Ρωσικά Υπουργεία Άμυνας και Εξωτερικών,πηγές που «βαφτίζει» ρεπορτάζ, εκμεταλλεύτηκε την ευγενική στάση του Παντελή Βαλασόπουλου όταν τον κατηγόρησε δημόσια ότι κάνει ρεπορτάζ για την Ρωσία από πηγές τρίτων χωρών, όταν λίγα δευτερόλεπτα μετά έκανε ακριβώς το ίδιο.

Αυτό που δεν υπολόγισε ο «ριψοκίνδυνος» διαχειριστής της επικοινωνίας της Ρώσικης Πρεσβείας, ήταν ο Μιχάλης Ιγνατιού. Ο έμπειρος δημοσιογράφος βλέποντας πως η στάση ενός συναδέλφου του, και οι απόψεις κάποιων καλεσμένων στο κανάλι, έγιναν αντικείμενο «εργαλειοποίησης» και πολιτικής εκμετάλλευσης από την Ρωσική Πρεσβεία, έδωσε αυτή την απάντηση που από την μια έφερε σε απίστευτη δύσκολη κατάσταση τη Ρωσική Πρεσβεία, και από την άλλη, στήριξε το κανάλι και γκρέμισε τον μύθο περί «Ρωσικού Open»

Η δήλωση της Μαρία Ζαχάροβα προ(σ)κλήθηκε να αλλάξει όλο το κλίμα (δημιουργώντας χειρότερο) μετά την απάντηση του Μιχάλη Ιγνατίου. Η Μόσχα δεν έχει κανέναν λόγο, και καμιά διάθεση, και κυρίως, της είναι αδιάφορο αυτή την στιγμή να ασχολείται με «παραδοσιακές σχέσεις».

Σχετικά με το Open, o Ιβάν Σαββίδης δεν δίνει καμιά γραμμή στο κανάλι, οι δημοσιογράφοι και ανταποκριτές δεν παίρνουν καμιά εντολή, και όλα τα αλλά είναι στο μυαλό του μέσου Έλληνα που «απολαμβάνει» και σχολιάζει χωρίς κανένα κόστος ,ακόμα μια κρίση στην γειτονιά του κάτω από την ασφάλεια της Δημοκρατικής Ελλάδας

Όσο για το περιεχόμενο της ίδιας ανακοίνωσης της εκπροσώπου του Ρωσικού ΥΠΕΞ, δεν είναι τίποτε άλλο από ότι ακούσαμε στην Ελληνική βουλή, στις τοποθετήσεις αποστράτων και ειδικών αναλυτών, και ότι διακινείται στις ομάδες του Βελόπολου, νεοναζί και αντιεμβολιαστών. ,

Συγγραφέας: Πέτρος Ούτσης

outsis petros

Εκδότης ViaDiplomacy.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.