Τι συνέβη πραγματικά με την Τουρκική “Άσκηση” στην Αν. Μεσόγειο – Ο ρόλος της Ιταλίας
Παρακολουθώντας τον λογαριασμό του υπουργείου άμυνας της Τουρκίας, διαπιστώνεις μια τάση Χολυγουντιανής δημιουργίας περιεχομένου τρέιλερ από επικείμενη ταινία. Διαπιστώνεις επίσης ότι οι Τούρκοι είναι και πάρα πολύ καλοί σε αυτό. Αυτού του είδους την οργάνωση και την πληροφορία, συνήθως την συναντάμε σε όσους δεν είναι αποτελεσματικοί αλλά προσπαθούν να δείξουν ότι είναι. Αντίθετα, άλλοι όπως οι Ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, δεν μένουν τόσο στα σόου αλλά στο παραγόμενο αποτέλεσμα
Έτσι και πάλι η Τουρκία έστησε ένα σόου με Άσκηση στην Ανατολική Μεσόγειο η οποία συνοδεύτηκε στον Τουρκικό τύπο με σχόλια που άγγιζαν τον θρίαμβο. Όμως τα πράγματα τελικά ήταν λίγο πιο απλά.
Φρεγάτες του Τουρκικού και Ιταλικού Ναυτικού πραγματοποίησαν κοινή εκπαίδευση στην Ανατολική Μεσόγειο, αυτό δήλωσε την Παρασκευή το υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας. «Η τουρκική φρεγάτα TCG Salihreis και η ιταλική φρεγάτα ITS V. Fasan που επιχειρούν στη Μόνιμη Ναυτική Ομάδα-2 του ΝΑΤΟ και οι τουρκικές ναυτικές μονάδες TCG Gaziantep και TCG Ruzgar πραγματοποίησαν κοινή θαλάσια εκπαίδευση στην Ανατολική Μεσόγειο στις 23 Απριλίου 2020» όπως ανέφερε σε επίσημη ανακοίνωση του το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας.
Οι φρεγάτες του Τουρκικού Ναυτικού που συμμετέχουν στην δύναμη του ΝΑΤΟ, εκπαιδεύτηκαν μαζί με άλλες μονάδες τους στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι μονάδες TCG Gaziantep και TCG Ruzgar με την σειρά τους χρησιμοποίησαν για την εκπαίδευση τους μια σειρά βοηθητικών πλοίων και υποβρυχίων, καθώς και αεροσκαφών σε όλη την διάρκεια παραμονής τους στην Ανατολική Μεσόγειο.
Από την Τουρκία παρουσιάστηκε ως μια άσκηση η οποία κυριάρχησε από την Λιβύη μέχρι την Κρήτη. Να σημειώσουμε ότι σε αυτή την θαλάσσια περιοχή υπάρχουν αυτή την στιγμή περισσότερες από 40 μονάδες σκαφών από άλλες χώρες. Η παρουσία 41 σκαφών και υποβρυχίων που ανακοίνωσε η Τουρκία ότι χρησιμοποίησε στην άσκηση, ήταν για λόγους εντυπωσιασμού.
Αυτό όμως που σίγουρα προβληματίζει είναι η στάση της Ιταλίας στην συνεργασία με την Τουρκική Πολεμική αεροπορία, εκτός πλαισίου του ΝΑΤΟ