Τι σημαίνει όταν λένε οι Αμερικανοί “Σας παρέχουμε Ασφάλεια” – Η πρώτη εφαρμογή
Πολύ “μελάνι” χύθηκε για το τι κέρδισε η Ελλάδα από την νέα Αμυντική Συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Σε αυτή την Συμφωνία η οποία ψηφίστηκε από την Ελληνική βουλή την Πέμπτη, προκύπτει τι ακριβώς έχουν κερδίσει οι ΗΠΑ.
Όπως ήταν αναμενόμενο οι αντιδράσεις στην Ελλάδα από ΜΜΕ , αρθρογράφους και σχολιαστές,αφορούσαν στο τι κέρδισε η χώρα. Όλα τα κείμενα είχαν έναν κοινό παρανομαστή λες και κάποιος έδινε το σύνθημα. Οι πολίτες με την σειρά τους αντέγραψαν αυτή την τάση και όπως κάνουν πάντα, μέσα από τα Social την διακίνησαν.
Όμως η αλήθεια είναι ότι το ερώτημα παραμένει, τι κέρδισε η Ελλάδα. Σε έναν κόσμο που περιπλέκεται με τις μετακινήσεις πληθυσμών, και την αστάθεια στην οικονομία που δεν οδηγούν στο να παίρνεις σταθερές αποφάσεις, τελικά η Ελλάδα ίσως κερδίζει αυτό που αποζητούν όλοι, την κοινωνική συνοχή και ασφάλεια.
Όποιος πιστεύει ότι οι συμμαχίες αντικαθιστούν τους αγώνες που εσύ πρέπει να δώσεις για την επιβίωση σου είναι απλά αφελείς, στην καλύτερη περίπτωση. Οι συμμαχίες σου προσδίδουν πλεονεκτήματα, τον αγώνα θα τον δώσεις εσύ ως Έθνος, και εδώ κάποια στιγμή πρέπει να κλείσει αυτή η κουβέντα.
Οι σοβαρές απειλές που θα δέχονται οι χώρες από εδώ και πέρα, και μέσα σε αυτές και η Ελλάδα, θα είναι οι επιθέσεις στην κοινωνία, όπου αποτελέσματα αυτών θα είναι ο φόβος και οι εξεγέρσεις. Η Αμερικανική πολιτική θεωρώντας ότι η Ελλάδα αποτελεί πλέον Στρατηγικό Βάθος για την πολιτική της στην Ανατολική Ευρώπη και την Μέση Ανατολή, την Ελλάδα την θέλει μια “Μικρή Νότια Κορέα”, δηλαδή, ισχυρή οικονομία και ισχυρή κοινωνική συνοχή.
Στο θέμα της οικονομίας η Ουάσιγκτον ήδη ξεκίνησε τον σχεδιασμό της, πέρα από τις επενδύσεις στην Ελλάδα και την προώθηση Ελληνικών επιχειρήσεων στις ΗΠΑ, η χώρα γίνεται το μεγαλύτερο ενεργειακό Hub το οποίο θα ελέγχει σε μεγάλο βαθμό την ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρώπης. Η ίδια η Ελλάδα ήδη έχει καρπωθεί το πρώτο αποτέλεσμα, έχει μειώσει την εξάρτηση της από το φυσικό αέριο κάτω από το 50%
Για να ενισχυθεί αυτό χρειάζεται υψηλή τεχνολογία και για αυτό τον λόγο η Βόρεια Ελλάδα θα γίνει ένα άλλο μεγάλο Hub, αυτό της 4ης Βιομηχανικής επανάστασης. Ήδη το επόμενο διάστημα και με τις επενδύσεις που έχουν δρομολογηθεί στην Θεσσαλονίκη και την Θράκη θα υπάρχουν περισσότερα από 3000 στελέχη που θα εργάζονται σε εταιρείες υψηλής τεχνολογίας.
Και αν αναρωτιέται κανείς γιατί στην Θεσσαλονίκη και την Θράκη η απάντηση είναι απλή, γιατί με αυτόν τον τρόπο θα αντιμετωπιστεί η Ρωσική επιρροή στην περιοχή. Θα πρέπει να ζει σε αυταπάτες όποιος νομίζει ότι οι Ρώσοι θα παραιτηθούν από την Βόρεια Ελλάδα και τα Βαλκάνια. Την Μόσχα την ενδιαφέρει μόνο ένα πράγμα, να πουλάει ενέργεια, και η Αμερικανική πολιτική την “πετάει” έξω από τα Βαλκάνια.
Δεν θα σηκώσει τα χέρια ψηλά, θα δημιουργεί προβλήματα. Η Μόσχα δεν θα μπορεί να απειλήσει την Ελλάδα με “Ενεργειακό Χειμώνα” όπως κάνει ακόμα και σε συμμάχους της, και δεν θα μπορεί να την απειλήσει εμπορικά. Όμως θα μπορεί να απειλήσει τις κυβερνήσεις μέσω των κοινωνιών όπως κάνει στην υπόλοιπη Ευρώπη. Θα μπορούσε για παράδειγμα να προκαλέσει τις έντονες διαμαρτυρίες των οπαδών μιας ποδοσφαιρικής ομάδας σε βάρος της κυβέρνησης απειλώντας την κοινωνική συνοχή και ακόμα χειρότερα, εκβιαστικά σχέδια όπως “΄Σύνορα στα Τέμπη”.
Όπως και σε άλλες περιπτώσεις, αυτό θα γίνει μέσα από Fake News, ελεγχόμενα ΜΜΕ, και στρατιές λογαριασμών σε twitter και Facebook. Και φυσικά κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει την ίδια η όσους εφαρμόζουν τα σχέδια της, γιατί απλά υπερασπίζεται τα συμφέροντα της. Από την άλλη όμως, κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει την Ελλάδα ότι συνάπτει μια Αμυντική Συμφωνία με τις ΗΠΑ της οποίας το βάρος πέφτει κυρίως στην Ασφάλεια της Κοινωνίας και της Τεχνολογίας, μια τεχνολογία που είναι και η απάντηση του εξαρτημένου συμμάχου της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ από την Ρωσία, την Τουρκία
Διαβάστε επίσης: Γιατί το ΝΑΤΟ έχει μεγάλη αποδοχή στην Ουκρανία και στις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ