Τι σημαίνει η εκλογή Μουφτή στην Θράκη
Τεράστια σύμπτωση αλλιώς ευθυγράμμιση των πλανητών ήταν η αναφορά και απαίτηση του Ερντογάν για εκλογή Μουφτήδων στην Θράκη και μια εβδομάδα μετά η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να κάνουν πράξη τις επιθυμίες του Σουλτάνου. Φυσικά αυτό αλλά και όπως η όλη επίσκεψη Ερντογάν έχει και οφέλη για τον Τσίπρα (ο Πάνος Καμμένος ήδη έχει καεί από την υπόθεση) και δεν είναι τίποτε άλλο από τις ψήφους των Ελλήνων Μουσουλμάνων.
Το θέμα όμως εκλογής Μουφτή στην Θράκη δεν είναι απλά μια επιθυμία του Ερντογάν, είναι η αρχή για την πλήρη εφαρμογή για την “Θεωρία των Μαλακών Συνόρων” στην Θράκη την οποία την έχει αναλύσει σε πολλά άρθρα του το Viadiplomacy και το τελευταίο διάστημα βλέπουμε να εφαρμόζεται. Ο Μουφτής στην Τουρκία διορίζεται, δεν εκλέγεται, το θέμα του Μουφτή στην Θράκη έχει ξεκαθαριστεί και από την Συνθήκη της Λωζάννης και οποιαδήποτε αλλαγή στο τρόπο διορισμού του Μουφτή είναι ευθεία παρέμβαση στην Συνθήκη.
Ο Τούρκος Πρόεδρος δεν είναι αφελής και όπως έχει αποδείξει πολλές φορές, η Τουρκική Διπλωματία είναι πολύ σοβαρή και προχωρά με σχεδιασμούς δεκαετιών. Οι αναφορά του Ερντογάνστην Συνθήκη μπροστά στο Παυλόπουλο , η αναφορά του σε Πομάκους και Ρομά, η ήπια στάση του στην Κομοτηνή αλλά και οι δηλώσεις των μειονοτικών βουλευτών την επόμενη της επίσκεψης, φανερώνουν ότι η Τουρκία έχει ένα πλήρες σχέδιο όχι για την Θράκη αλλά για όλη την περιοχή που περιλαμβάνει την νότια και νοτιοδυτική Βουλγαρία. (διαβάστε εδώ)
Το θέμα είχε κανονιστεί στην συνάντηση Γαβρόγλου Τσαβούσογλου
Όταν ο τον αναπληρωτής πρωθυπουργός της τουρκικής κυβέρνησης Χακάν Τσαβούσογλου είχει επισκεφθεί το προηγούμενο διάστημα την Ελλάδα, συναντήθηκε με τον υπουργό Παιδείας κ.Γαβρόγλου. Η ανακοίνωση του Υπουργείου έκανε λόγο για συζητήσεις “κοινού ενδιαφέροντος” και αυτό που αναρωτήθηκαν όλοι πιο είναι το ενδιαφέρον του Τούρκου αναπληρωτή πρωθυπουργού για την Ελληνική Παιδεία καθώς επίσης και για πιο λόγο να συναντήσει τον Έλληνα υπουργό παιδείας.
“Θεωρία Μαλακών Συνόρων” , αυτό είναι η αιτία, η Ελλάδα κάθεται στο ίδιο τραπέζι με έναν πολιτικό ξένης χώρας και συζητά θέματα που αφορούν μόνο την ίδια, αν πάρουμε ως αυτονόητο ότι είναι κυρίαρχη χώρα
Από την στιγμή όμως που Ελληνική κυβέρνηση συζητά και αποδέχεται απαιτήσεις ξένης χώρας δεν είναι κυρίαρχη. Σε αυτή την περίπτωση έχουμε συνδιοίκηση, για αυτό το λόγο η Ελλάδα δέχθηκε τα δίγλωσσα νηπιαγωγεία, για αυτό το λόγο δέχθηκε και την εκλογή μουφτή.