Τι πραγματικά συνέβη στην Ουάσινγκτον;
Κωνσταντινούπολη, η Πόλη όπου στα τείχη της σταμάτησαν όλοι οι εισβολείς που απείλησαν με εξαφάνιση το πολιτισμό και τις αξίες του σημερινού Δυτικού κόσμου. Από τις Ευρασιατικές νομάδες των Άβαρων, μέχρι τους Πέρσες, τους Άραβες και τους θανάσιμους εχθρούς του Ελληνισμού, τους Σλάβους, η Κωνσταντινούπολη αποτελούσε τρόπον τινά το τείχος άμυνας για τον Ελλαδικό χώρο, το Αιγαίο, και την Ανατολική Μεσόγειο.
Όταν η Πόλη αλώθηκε από τους Οθωμανούς και το γεωγραφικό, πολιτικό και πολιτιστικό αυτό σύνορο κατέρρευσε, οι κατακτήσεις των Οθωμανών σταμάτησαν σε άλλα τείχη, σε αυτά της Βιέννης. Η ιστορία απέδειξε τελικά πως ο Ελληνισμός είχε καλύτερη τύχη μέσα στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, από αυτή που τον περίμενε σε περίπτωση επικράτησης των Σλάβων.
Όμως πριν την Κωνσταντινούπολη, ο Ελληνισμός έδωσε την μεγάλη «μάχη» για την επιβίωση του απέναντι σε έναν εχθρό ο οποίος αν επικρατούσε, σήμερα ο κόσμος θα ήταν πολύ διαφορετικός.
Αυτό το μεγάλο «ραντεβού» με την ιστορία οι Έλληνες το έδωσαν απέναντι στην Περσική Αυτοκρατορία, η οποία απειλούσε τις Αξίες του τότε κυρίαρχου Ελληνικού κόσμου, την Δημοκρατία, τον Ελληνικό πολιτισμό, και φυσικά το εμπόριο-οικονομία.
Και είναι ιστορική η στιγμή εκείνη, αφού για πρώτη φορά οι Έλληνες και οι περισσότερες πόλεις – κράτη, συμμαχούν για να πολεμήσουν τον θανάσιμο εχθρό, με κορυφαίες στιγμές τις Μάχες του Μαραθώνα – Πλαταιών και Θερμοπυλών, καθώς επίσης και της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας, η οποία ήταν αυτή που νίκησε και ταπείνωσε τους Πέρσες.
Αν τελικά επικρατούσαν οι Πέρσες, ο κόσμος θα ήταν τελείως διαφορετικός, και για να φτάσουμε στο σήμερα και στο θέμα της ομιλίας του Έλληνα πρωθυπουργού στο Κογκρέσο, το ίδιο του κτήριο της Αμερικανικής Δημοκρατίας θα ήταν τελείως διαφορετικό
Όλη η βάση του Αμερικανικού Έθνους βασίζεται στους πυλώνες του Ελληνισμού, Αξίες, Πολιτισμός, λειτουργία οικονομίας, κτήρια, ακόμα και επέκταση σε όλο τον κόσμο. Το ίδιο Δόγμα με τους αρχαίους Έλληνες, εδραιώνουμε πολίτευμα σε περιοχές του κόσμου και στην συνέχεια τους μαθαίνουμε γράμματα και εμπόριο.
Στο βιβλίο του Μπάρακ Ομπάμα γίνεται σαφές ότι οι ΗΠΑ πήγαν απέναντι στους Γερμανούς στην επιδίωξη για ολοκληρωτική κατάρρευση της Ελλάδας. Ενώ για το Βερολίνο η εκδίωξη της Ελλάδας είχε οικονομικά κίνητρα (αν συνέβαινε αυτό σήμερα ο Nord Stream θα λειτουργούσε και η Ουκρανία θα ήταν υποτελής στην Ρωσία), για τις ΗΠΑ εκτός από οικονομικά είχε και κίνητρα επιβίωσης της ίδιας.
Οι Αμερικανοί πολίτες και ο Δυτικός κόσμος, δεν θα μπορούσε να δεχθεί την κατάρρευση της Ελλάδας, όχι του γεωγραφικού χώρου Ελλάδα, αλλά της Ελλάδας και όσων έχει προσφέρει στον κόσμο.
Το δεύτερο ραντεβού του Ελληνισμού με την ιστορία
«Το ΝΑΤΟ ιδρύθηκε υπό την ομπρέλα του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, και σε πολλές περιπτώσεις η Συμμαχία λειτούργησε ως εγγύηση της νομιμότητας. Αν η Δύση και οι Οργανισμοί της αποτύχουν να σταματήσουν την Ρωσική επέκταση, αυτό θα έχει αντίκτυπο σε όλο τον κόσμο, δημιουργώντας νέες σφαίρες επιρροής. Από την Βόρεια Κορέα, και την Κίνα, μέχρι το Ιράν και την Τουρκία, θα δούμε τις παραπάνω χώρες να λειτουργούν εκτός νομιμότητας έναντι των άλλων Εθνών.»
Αυτό σημείωνα κείμενο μου τον Ιανουάριο (εδώ), σε μια περιγραφή του νέου κόσμου που δημιουργείται μετά την Πανδημία (και τώρα) την Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Δεν απειλούνται εδάφη, αλλά ο τρόπος ζωής του πολιτισμένου κόσμου από Ολιγαρχικά καθεστώτα, τα περισσότερα αν όχι σχεδόν όλα, παλαιοί εχθροί του Ελληνισμού.
Η ομιλία του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον ήταν το μήνυμα σε όλο τον κόσμο -ειδικά στους Αμερικανούς πολίτες- πως η Ελλάδα και ότι αντιπροσωπεύει από τότε που έσωσε για πρώτη φορά τον κόσμο, σήμερα είναι εδώ για να αναλάβει και πάλι τον μεγάλο ρόλο.
Όπως τότε ενώθηκαν πόλεις – κράτη, σήμερα πίσω από την θέση της Ελλάδας και ότι αντιπροσωπεύει ενώνονται κράτη και έθνη.
Δεν ήταν τυχαίες οι πολλές αναφορές του πρώην Πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, στις οποίες έλεγε, «ηγετικός ο ρόλος της Ελλάδας και πέρα από την Ανατολική Μεσόγειο, Δυτικά Βαλκάνια, και Μαύρη Θάλασσα»
Δεν ήταν και δεν είναι τυχαία η στήριξη των ΗΠΑ από το 2012 μέχρι και σήμερα, ειδικά όσο αφορά τις απειλές της Μόσχας μέσω της πολιτικής αστάθειας.
Δεν είναι καθόλου τυχαίες οι δηλώσεις Μακρόν, η αλλαγή στάσης της Γερμανικής κυβέρνησης, ακόμα και δηλώσεις όπως αυτή του πρώην Ιταλού πρωθυπουργού και πρώην πρόεδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι. «Αν υπήρξε ποτέ μια περίοδος κατά την οποία η Ελλάδα θα έπρεπε να νιώθει ασφαλής και ήσυχη, είναι αυτή που διανύουμε τώρα. Η Ελλάδα δεν πρέπει να ανησυχεί, οι ευρωπαϊκές χώρες προστατεύονταν και προστατεύονται. Η άποψή μου είναι ότι δεν μπορεί να δημιουργηθεί πρόβλημα στην ασφάλεια της Ελλάδας ή κάποιας άλλης ευρωπαϊκής χώρας»
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός φαίνεται πως γνωρίζει πολύ καλά ποιος είναι ο πραγματικός ρόλος της Ελλάδας, ηγετικός όπως σημείωνε και ο Τζέφρι Πάιατ. Κατά την έναρξη της ομιλίας του στο Κογκρέσο, ο ίδιος μίλησε με ηγετικά χαρακτηριστικά.
Δεν επέλεξε να μιλήσει για κανένα κατόρθωμα της Ελληνικής κυβέρνησης, αλλά έδωσε πρώτα αξία σε κάτι άλλο.
«Είναι μια υπενθύμιση της κοινής μας πίστης στην ελευθερία έναντι της τυραννίας, στη δημοκρατία έναντι του αυταρχισμού, στη θεμελιώδη σημασία του σεβασμού του κράτους δικαίου έναντι του πολέμου και της αναρχίας,» ξεκίνησε την ομιλία του αλλά αμέσως μετά μίλησε εκεί που δεν το περίμενε κανείς.
«Και αποτελεί ακόμα μεγαλύτερη τιμή και μεγάλη χαρά για μένα να απευθύνομαι σε Κοινή Σύνοδο του Κογκρέσου των ΗΠΑ υπό γυναικεία ηγεσία, υπό την Πρόεδρο Nancy Pelosi και, φυσικά, την Αντιπρόεδρο Kamala Harris. Διότι ήταν ένας Έλληνας, και μάλιστα ένας Έλληνας άνδρας, ο οποίος για πρώτη φορά υποστήριξε ίσα δικαιώματα για τις γυναίκες. Στην «Πολιτεία» ο Πλάτωνας πρότεινε οι γυναίκες να συμμετέχουν σε όλα τα επίπεδα εξουσίας και να αναλαμβάνουν όλες τις προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής θητείας. Κάθε κράτος που δεν αξιοποιεί τα ταλέντα των γυναικών του, κατέστησε σαφές ο Πλάτων, σπαταλά τους μισούς πόρους που διαθέτει. Και ως γιος, σύζυγος, αδελφός και πατέρας ισχυρών και δημιουργικών γυναικών, δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο.»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε με τις αξίες της Δύσης, και μια από αυτές είναι η θέση της γυναίκας στην κοινωνία. Την στιγμή που ο Έλληνας Πρωθυπουργός έβαζε την μητέρα του, την αδερφή του, και την σύζυγο του πάνω από τον ίδιο του εαυτό μπροστά σε όλο τον κόσμο, η Τουρκία, η Κίνα, η Ρωσία, και όλα αυτά τα καθεστώτα που απειλούν για δεύτερη φορά τον κόσμο, έχουν μια διαφορετική αντιμετώπιση της γυναίκας.
Αλήθεια, τι θα μπορούσε να πει ο Τούρκος Πρόεδρος για την γυναίκα μέσα στο Κογκρέσο, ο Ρώσος η ο Κινέζος.
Η ομιλία του Πρωθυπουργού συνεχίστηκε με την υπενθύμιση προς τους Αμερικανούς πως αυτό που είναι σήμερα η χώρα τους, το οφείλουν στον Ελληνισμό.
«Όπως κάθε Έλληνας, έτσι κι εγώ κάθε φορά που έρχομαι στην Ουάσιγκτον νιώθω σαν να είμαι σπίτι μου, επειδή ό,τι βλέπω: αρχιτεκτονική, τέχνη, φράσεις και ιδέες λαξευμένες σε μάρμαρα παντού στην πόλη, μού είναι εξαιρετικά οικεία.
Περπατώντας προς το Μνημείο του Λίνκολν, νιώθει κανείς σαν να περπατάει στον Παρθενώνα όταν αυτός ήταν ακόμα άθικτος, προτού οι «συλλεκτικές συνήθειες» του Λόρδου Έλγιν τού καταστρέψουν την όψη. Γιατί το Μνημείο του Λίνκολν είχε σχεδιαστεί με βάση την αρχική μορφή του Παρθενώνα.
Οδηγώντας μπροστά από το Ανώτατο Δικαστήριο και βλέποντας στην πύλη του, ως ρητό και αποστολή του, το «Equal Justice Under Law», θυμόμαστε ότι πρόκειται για μία έννοια που οι Έλληνες πρόγονοί μας πρώτοι συνέλαβαν και διατύπωσαν σε μία μόνο λέξη: Ισονομία.
Φυσικά, δεν ήταν μόνο τα κτίρια και ο πολιτισμός της Ουάσιγκτον που επηρεάστηκαν τόσο πολύ από την Ελλάδα, αλλά και οι βασικές επιχειρηματικές δραστηριότητες και οι δημοκρατικές αρχές της πόλης, βασίστηκαν επίσης στην Αθήνα. Στην πραγματικότητα, για να είμαστε απόλυτα ειλικρινείς, όλοι οφείλουμε το λειτούργημά μας στους ευγενείς προγόνους μας.
Αλλά δεν βρίσκομαι εδώ, ενώπιόν σας, για να ζητήσω αναγνώριση από εσάς ή επαίνους για εκείνους.
Βρίσκομαι ενώπιόν σας για να τιμήσω ένα θαύμα που κάθε ελεύθερος άνθρωπος ενστερνίζεται και που ενώνει Έλληνες και Αμερικανούς με έναν τρόπο μοναδικό.
Αυτό το θαύμα, η ελληνική ιδέα που θα άλλαζε για πάντα τον κόσμο, είναι ότι η κοινωνία λειτουργεί καλύτερα αν όλοι οι πολίτες της είναι ίσοι και έχουν το δικαίωμα να συμμετέχουν στη διακυβέρνηση του κράτους τους. Με μία λέξη, αυτό το θαύμα είναι η Δημοκρατία.
Είναι δύσκολο για εμάς σήμερα να συνειδητοποιήσουμε πόσο ριζοσπαστική ήταν η ιδέα της ατομικής ελευθερίας πριν από 25 αιώνες, όταν μια μικρή κοινότητα Ελλήνων τόλμησε να εμπιστευθεί ίσα πολιτικά και νομικά δικαιώματα σε όλους τους πολίτες της. Οι γυναίκες και οι σκλάβοι είχαν αποκλειστεί, παρόλα αυτά η Δημοκρατία αποτελούσε τόσο μεγάλη εξέλιξη σε όσα ίσχυαν μέχρι τότε που παραμένει το μεγαλύτερο «άλμα προόδου» στην ανθρώπινη ιστορία.
Καμία κοινωνία πριν από τους Έλληνες δεν τόλμησε να πιστέψει ότι τάξη και ελευθερία ήταν έννοιες συμβατές. Όλες οι προηγούμενες κοινωνίες ήταν μια διαδοχή τυραννιών που βασίζονταν σε έναν ισχυρό κυβερνήτη, έναν βασιλιά, έναν Φαραώ, έναν αυτοκράτορα, που διασφάλιζε τη λειτουργία τους.
Το δίδαγμα δεν αγνοήθηκε από τους Ιδρυτές Πατέρες των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής που θέσπισαν το Αμερικανικό Σύνταγμα με βάση το Αθηναϊκό πρότυπο, αλλά είχαν και τη σοφία να εισαγάγουν θεσμικά αντίβαρα για να αποφύγουν τις υπερβολές που τελικά υπονόμευσαν την Αθηναϊκή δημοκρατία.
Η γέννηση της Δημοκρατίας στην αρχαία Αθήνα έφερε έκρηξη δημιουργικού πνεύματος στην Ελλάδα, από την οποία προέκυψαν η αρχιτεκτονική, η τέχνη, το δράμα και η φιλοσοφία που έκτοτε διαμόρφωσαν τον δυτικό πολιτισμό.
Η εγκαθίδρυση της Δημοκρατίας στις Ηνωμένες Πολιτείες προκάλεσε τη μεγαλύτερη εξάπλωση της ανθρώπινης ελευθερίας και της ανθρώπινης προόδου που γνώρισε ποτέ ο κόσμος.»