Τι παραπάνω μπορεί να κάνει η Ευρώπη για τους Σύριους πρόσφυγες;
Περισσότεροι από 3 εκ. Σύριοι έχουν εγκαταλείψει την χώρα τους από τον Μάρτιο του 2011 όταν ξεκίνησαν οι εχθροπραξίες και οι περισσότεροι έχουν βρει καταφύγιο στο Λίβανο, την Ιορδανία , την Τουρκία και το Ιράκ.
Πρέπει να επισημανθεί ότι η Συρία ίσως δημιουργήσει περισσότερα εκατομμύρια πρόσφυγες, δεδομένου ότι πάνω από 6,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί στο εσωτερικό της χώρας και δεν υπάρχει κανένα τέλος στον ορίζοντα του πολέμου. Επίσης η UNICEF εκτιμά ότι επτά εκατομμύρια παιδιά και νέοι έχουν εγκαταλείψει τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία και την ισλαμική τρομοκρατική ομάδα ΙΚΙΛ.
Από το 2011 που άρχισε η σύγκρουση, περίπου 123,600 Σύριοι έχουν ζητήσει άσυλο στην Ευρώπη. Πρόκειται για μικρό και διαχειρίσιμο αριθμό σε σύγκριση με τα περίπου 2,9 εκατομμύρια πρόσφυγες που διαμένουν στις γειτονικές με τη Συρία χώρες.
Ο Λίβανος, μία χώρα με πληθυσμό μόλις 4 εκατομμυρίων, φιλοξενεί ήδη περισσότερα από 1,1 εκατομμύρια πρόσφυγες από τη Συρία, μια τεράστια πίεση για μια χώρα με πληθυσμό μόλις τέσσερα εκατομμύρια.
Περίπου 1,5 εκατομμύρια Σύριοι, συμπεριλαμβανομένων των προσφύγων και των οικονομικών μεταναστών που έφτασαν πριν από την κρίση, ζουν σήμερα στην Ιορδανία
Οι χώρες υποδοχής χρειάζονται επενδύσεις σε σχολεία, νοσοκομεία, συστήματα ύδρευσης και διάθεσης των αποβλήτων και η χρηματοδότηση θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν πιο αποτελεσματικά.
Η Γερμανία δεσμεύτηκε να αποδεσμεύσει άλλα 500 εκατομμύρια ευρώ για τις ανάγκες των εκατομμυρίων Σύρων εκτοπισμένων από τον συνεχιζόμενο εμφύλιο.
Την ανακοίνωση έκανε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ κατά τη λήξη διεθνούς διάσκεψης στο Βερολίνο στις 28 Οκτωβρίου με τη συμμετοχή τουλάχιστον 40 εκπροσώπων χωρών και διεθνών οργανισμών, λέγοντας ότι η οικονομική βοήθεια αυτή, τόσο ανθρωπιστική όσο και αναπτυξιακή, θα πρέπει να διατεθεί μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.
Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν τη χορήγηση επιπλέον 10 εκατομμυρίων δολαρίων σε ανθρωπιστική βοήθεια προς τις κοινότητες εκείνες που φιλοξενούς Σύρους πρόσφυγες. Όπως ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τα χρήματα αυτά που θα διατεθούν στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα του ΟΗΕ θα ικανοποιήσουν τις ανάγκες για σχολεία, νοσοκομεία, έδρα υδροδότησης και αποχέτευσης και θα στηρίξουν τους εργαζόμενους σε αυτά.
Μια ομάδα 50 μη κυβερνητικές οργανώσεις που εμπλέκονται στην κρίση των προσφύγων ζήτησε διπλασιασμό της ανθρωπιστικής βοήθειας και ζήτησε από τις δυτικές χώρες να λάβουν σε τουλάχιστον άλλα 180.000 άτομα.