Τι κρύβεται πίσω από την ανησυχία του Γουίλμπορν Ρος για την σχέση Ελλάδας – Κίνας
Ο Υπουργός Εμπορίου των Ηνωμένων Πολιτειών, Γουίλμπορν Ρος, μιλώντας στο συνέδριο του Delphi Forum και της Καθημερινής στην Ουάσιγκτον προειδοποίησε για «τους μακροπρόθεσμους κινδύνους», οι οποίοι –όπως τόνισε- «απορρέουν από τη συνεργασία (της Ελλάδας) με την Κίνα».
Αφού επαίνεσε τη συμφωνία για το λιμάνι του Πειραιά, που ελέγχει πλέον η Κίνα, ο Αμερικανός υπουργός πρόσφερε στην Ελλάδα μία συμβουλή: η Κίνα έχει ιστορία που δελεάζει τα έθνη, που έχουν πρόβλημα με μετρητά, σε προκατειλημμένες συμφωνίες. Δεν πρέπει Ελλάδα να πέσει στην παγίδα ή σε μετατόπιση συμμαχίας.
Το παράδειγμα της Καμπότζη
Από το 2017, η Κίνα πιέζει την Καμπότζη για την δημιουργία μιας ναυτικής βάσης στο λιμάνι Koh Kong στον κόλπο της Ταϊλάνδης. Η θέση είναι στρατηγική για την Κίνα αφού την δίνει πρόσβαση στην Νότια Θάλασσα και στα πλευρά των Φιλιππίνων. Η περιοχή του λιμανιού το 2008 είχε παραχωρηθεί για 99 χρόνια σε Κινεζική εταιρεία για τουριστική ανάπτυξη. Όμως από την συμφωνία προκύπτει ότι ο λιμάνι μπορεί να αποκτήσει το κατάλληλο βάθος για να φιλοξενήσει μονάδες του Κινεζικού Ναυτικού. Από την άλλη, η χώρα είναι σε δύσκολη θέση αφού η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος δανειστής.
Κάτι ανάλογο φαίνεται πως φοβούνται οι Αμερικανοί για το λιμάνι του Πειραιά και κυρίως για τα ναυπηγεία. Η πιθανότητα να πέσουν τα ναυπηγεία σε Κινεζικά χέρια θα είναι καταστροφική για τις ΗΠΑ και την πολιτική της στην Μεσόγεια και την Μαύρη Θάλασσα.
Στόχος και το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης
Τον Μαϊο του 2018, σε διεθνές συμπόσιο στο Βερολίνο που διοργάνωσε η Εταιρεία Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SOG) σε συνεργασία με την Επιτροπή Ανατολικών Υποθέσεων της Γερμανικής Οικονομίας, του Συνδέσμου Γερμανικών Εμποροβιομηχανικών Επιμελητηρίων και την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Βερολίνου, συζητήθηκε η βαλκανική διάσταση της κινεζικής πρωτοβουλίας
Στο συμπόσιο συμμετείχε και ο Γιώργος Τζογόπουλος, επιστημονικός συνεργάτης του ισραηλινού Μπεγκίν Σαντάτ Κέντρου για Στρατηγικές Έρευνες (BESA) αλλά και του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. «Δεν είναι πλέον η Κίνα του χαμηλού προφίλ αλλά μια Κίνα που θέλει να επιβάλει τους κανόνες του παιχνιδιού. Και όχι μόνο – οι Κινέζοι κινούνται με κάθε μυστικότητα, λείπει κάθε διαφάνεια για το πώς χρηματοδοτούν τις δραστηριότητές τους, οι προσφορές τους είναι σε τιμές ντάμπινγκ και δεν λαμβάνουν υπόψιν τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές για παράδειγμα σε ό,τι αφορά περιβαλλοντικά κριτήρια. Αφετηρία αυτών των ενστάσεων δεν είναι τόσο οικονομικοί λόγοι όσο οι αμερικανικές πιέσεις που αφορούν την ασφάλεια», είχε επισημαίνει ο Γιώργος Τζογόπουλος.
Μια από τις ενστάσεις που είχαν εκφραστεί στο Βερολίνο αφορούσαν την πιθανότητα η Κίνα να αξιοποιήσει την οικονομική της δραστηριότητα για να ασκήσει επιρροή στις κυβερνήσεις των Βαλκανίων.
Ενώ είχε σημειώσει «η Κίνα επωφελείται πάρα πολύ όχι μόνο από τη δυνατότητά της να επενδύει ή να δίνει δάνεια αλλά και από την πολύ καλή εικόνα που έχει στις χώρες αυτές ως μια χώρα που δίνει δουλειές σε ανθρώπους, οι οποίοι, σε διαφορετική περίπτωση θα πλήττονταν από την ανεργία και την φτώχεια.»
Εκτός από τη δραστηριοποίηση της COSCO στον Πειραιά υπάρχει έμμεση κινεζική συμμετοχή μέσω της γαλλοκινεζικής εταιρείας Terminal Link SAS και στον Οργανισμό Λιμανιού Θεσσαλονίκης. Έντονο κινεζικό ενδιαφέρον εκφράστηκε για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Ήδη ομάδες εργασίας έχουν επισκεφθεί την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη με διπλό σκοπό, την διερεύνηση του λιμένα της ακριτικής πόλης και της γεωθερμίας στην περιοχή
Τζέφρι Παϊατ: «Η Ελλάδα να γνωρίζει ότι, όταν συνεργάζεται με κινέζικους τεχνολογικούς κολοσσούς, όπως η Huawei, συνεργάζεται επίσης με την κυβέρνηση της Κίνας.»
Σε πρόσφατη συνέντευξη του στο «Viadiplomacy», ο Αμερικανός Πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, σημείωσε πως είναι φυσιολογικό η Ελλάδα να έχει εμπορικές σχέσεις με την μια από τις μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη και τόνισε «σχετικά με το θέμα των δικτύων 5G, είναι σημαντικό για την Ελλάδα να γνωρίζει ότι, όταν συνεργάζεται με κινέζικους τεχνολογικούς κολοσσούς, όπως η Huawei, συνεργάζεται επίσης με την κυβέρνηση της Κίνας. Το Κινεζικό Κράτος επιχορηγεί τις διεθνείς επιχειρηματικές δραστηριότητες αυτών των εταιρειών προκειμένου να μειώσει τον ανταγωνισμό και να διεισδύσει στις ξένες αγορές. Αυτές οι εταιρείες υπόκεινται στον κρατικό έλεγχο και έχουν εμπλακεί βαθιά στο σύστημα καταπίεσης του Πεκίνου και στις αυξανόμενες γεωπολιτικές φιλοδοξίες του. Επιπλέον, τα συνεχή προβλήματα με την προσπάθεια μετριασμού των κινδύνων και των τρωτών σημείων στα συστήματα δικτύων 4G της Huawei, είναι πιθανό να είναι πολύ χειρότερα με τα δίκτυα 5G, η αρχιτεκτονική των οποίων δημιουργεί τεράστιο αριθμό «επιπέδων επίθεσης».