Τι είναι ο περιβόητος «φάκελος της Κύπρου» για τον οποίο έγινε λόγος στην βουλή

Ο περιβόητος «φάκελος της Κύπρου» για τον οποίο έγινε πολύς λόγος σήμερα στη Βουλή, καθώς η κυβέρνηση αποφάσισε να δρομολογήσει της μεταβίβαση του στην Κυπριακή Δημοκρατία,, δεν είναι τίποτα άλλο από συγκεντρωμένα έγγραφα με ρήτρα εμπιστευτικότητας της Βουλής των Ελλήνων.  Πιο συγκεκριμένα στις 3 Μαρτίου 1986 ξεκίνησαν οι εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, που ολοκλήρωσε τις εργασίες της στις 31 Οκτωβρίου 1988.

Στο διάστημα αυτό η αρμόδια επιτροπή που αποτελείτο από 30 μέλη από όλα τα κόμματα της Βουλής εκείνης, πραγματοποίησε πάνω από 150 συνεδριάσεις και εξετάστηκαν συνολικά 131 μάρτυρες, μεταξύ των οποίων και ζώντες τότε αρχιπραξικοπηματίες.

Το σύνολο των εγγράφων, που έχει μείνει γνωστό ως «φάκελος της Κύπρου» και αριθμεί πάνω από 20.000 σελίδες φυλάσσεται σε κιβώτια στο αρχείο της Βουλής.

Αυτό που συνέβη με το Πρωτόκολλο Συνεργασίας, το οποίο υπέγραψαν το 2016 ο Πρόεδρος της Ελληνικής Βουλής Γιάννης Βούτσης με τον Κύπριο ομόλογό του Γιαννάκη Ομήρου, είναι ουσιαστικά να ανοίξουν τα εν λόγω σφραγισμένα κιβώτια και να αρχίσει η ταξινόμηση και η ψηφιοποίηση των αρχείων που είχαν αφεθεί χωρίς κάποια τακτοποίηση.

Το Πρωτόκολλο Συνεργασίας προέβλεπε τη σύσταση επιστημονικής ομάδας, υπό τον Γενικό Γραμματέα της Βουλής, Κώστα Αθανασίου, η οποία ταξινόμησε και ψηφιοποίησε όλο το υλικό.

Το υλικό αυτό θα διαβιβαστεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων της Κύπρου με τις ισχύουσες ρήτρες εμπιστευτικότητας,  χωρίς να σημαίνει πως έχει παρθεί αυτή την στιγμή η απόφαση να «ανοίξει ο φάκελος της Κύπρου» κάτι που δεν αποκλείεται ωστόσο να γίνει το επόμενο διάστημα με την σύμφωνη γνώμη και των δύο Κοινοβουλίων.

Το υλικό θα χρησιμοποιηθεί, όπως προβλέπει το πρωτόκολλο,  αποκλειστικά για κοινοβουλευτικούς, επιστημονικούς και ιστορικούς σκοπούς με την έγκριση των εκάστοτε Προέδρων των δύο Κοινοβουλίων.

Καθημερινή

ViaDiplomacy Newsroom