Τι έγινε τελικά στη νήσο Ρω;
Οκτώ μέρες μετά οι απαντήσεις εξακολουθούν να μην αποσαφηνίζουν τι πραγματικά συνέβη την νύχτα της Μεγάλης Δευτέρας στην νήσο Ρω.
Σταύρος Παπαντωνίου Καθημερινή
Οκτώ μέρες μετά το σοβαρό επεισόδιο που έλαβε χώρα στη νήσο Ρω, όταν οι ελληνικές αρχές, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, απάντησαν με τροχιοδεικτικά πυρά στην πτήση τουρκικού ελικοπτέρου, ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Κοτζιάς έρχεται να δώσει μία διαφορετική εκδοχή η οποία αναπόφευκτα γεννά ερωτήματα για το τι πραγματικά συνέβη.
Σύμφωνα με τον κ. Κοτζιά το βράδυ της 9ης προς 10η Απριλίου της Δευτέρας του Πάσχα οι ελληνικές αρχές πυροβόλησαν «έναν θόρυβο» και «όχι ένα οπτικά εμφανιζόμενο αντικείμενο». Η δήλωση (News247) του κ. Κοτζιά περισσότερο δημιουργεί «κενά» παρά δίνει απαντήσεις για ένα μείζον περιστατικό, καθώς θέτει μία διαφορετική διάσταση του επεισοδίου από εκείνη που διαμορφώθηκε εκείνες τις ημέρες μέσα από ένα μπαράζ κυβερνητικών και διπλωματικών πηγών.
Συγκεκριμένα το Μέγαρο Μαξίμου είχε κάνει λόγο για «νυχτερινή πτήση με σβηστά φώτα» που «εντάσσεται στο πλαίσιο μίας τακτικής εκ του ασφαλούς προκλητικότητας από την πλευρά της Τουρκίας, που εγκυμονεί όμως κινδύνους ατυχήματος».
Η φράση «πτήση με σβηστά φώτα» σαφώς και δεν αφορά θόρυβο αλλά πτητικό μέσο. Παράλληλα οι ίδιες πηγές προσέθεταν πως «λειτουργήσαμε προειδοποιητικά – αποτρεπτικά και το περιστατικό έληξε». Την ίδια ώρα το ΥΕΘΑ, περίπου 12 ώρες μετά το συμβάν, είχε σπεύσει με διαρροές να επιβεβαιώσει το περιστατικό αναφέροντας πως παρά το γεγονός πως δεν υπήρξε «οπτική επαφή» το «ελικόπτερο πέταξε πολύ κοντά και περιμετρικά του νησιού».
Χαρακτηριστικό της πλήρους επιβεβαιώσης του γεγονότος είναι πως ο κ. Καμμένος είχε συνομιλήσει με τον αξιωματικό στο φυλάκιο που βρίσκεται στη νήσο Ρω, τον οποίο και συνεχάρη για τα αντανακλαστικά που επέδειξε, καθώς και για την άμεση εφαρμογή των κανόνων εμπλοκής.
Και ο Φώτης Κουβέλης, που ουκ ολίγες φορές στο σύντομο διάστημα που βρίσκεται στον υπουργικό θώκο έχει διαφοροποιήσει την θέση του από τον κ. Καμμένο, στο εν λόγω περιστατικό ήταν σε κοινή γραμμή, μιλώντας ευθέως για επεισόδιο και όχι για «πυροβολισμό σε θόρυβο» όπως ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας.
Συγκεκριμένα ο ΑΝΥΕΘΑ είχε κάνει λόγο για «τουρκικό ελικόπτερο που έκανε υπερπτήση στη Ρω και εκδιώχθηκε από την ελληνική φρουρά». Ο κ. Κουβέλης επανήλθε σε πρόσφατες δηλώσεις του (Θέμα Fm) μετά τα όσα υποστήριξε ο κ. Γιλντιρίμ για την σημαία «που κατέβηκε» στην νήσο Ανθρωποφάς, συσχετίζοντας τα δύο γεγονότα. «Είχαμε το περιστατικό της Ρω όπου με μια εξαιρετική κίνηση το ελληνικό φυλάκιο έδιωξε το τουρκικό ελικόπτερο» τόνισε προσθέτοντας πως «ίσως να ήθελαν με την “είδηση” αυτή να ισορροπήσουν αυτό που κατά τη γνώμη τους μπορεί να είναι αρνητικό γι’ αυτούς».
Η διάψευση του τουρκικού ΥΠΕΞ
Υπενθυμίζεται πως μετά το περιστατικό στη νήσο Ρω, το τουρκικό ΥΠΕΞ, μέσω της εφημερίδας «Hurriyet», διέψευσε το περιστατικό με το ελικόπτερο της τουρκικής ακτοφυλακής που έκανε χαμηλή πτήση στη Ρω. Παράλληλα η καθυστέρηση επίσημης ενημέρωσης για το περιστατικό από ελληνικής πλευράς, είχε προκαλέσει τα πυρά μείζονος και ήσσονος αντιπολίτευσης.
Συγκεκριμένα ο κ. Κικίλιας είχε επισημάνει πως «από το πρωί όλα τα ΜΜΕ προβάλουν ένα επεισόδιο στη νήσο Ρω, που, κατά πληροφορίες τους, έλαβε χώρα λίγο μετά τις 11 το βράδυ» συμπληρώνοντας πως «είναι αδιανόητο να έχουν περάσει 12 ώρες και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας να μην έχει ακόμη ενημερώσει τους πολίτες για το τι ακριβώς συνέβη». Παράλληλα η Ένωση Κεντρώων είχε ζητήσει από την κυβέρνηση να ενημερώσει τι πραγματικά συνέβη στη Ρω και «σε ποιο βαθμό προκάλεσαν οι Τούρκοι και πώς απαντάει η Ελλάδα στην τουρκική προκλητικότητα».
Οκτώ μέρες μετά οι απαντήσεις εξακολουθούν να μην αποσαφηνίζουν τι πραγματικά συνέβη την νύχτα της Μεγάλης Δευτέρας στην νήσο Ρω.