Τι διακυβεύεται στον πρώτο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της Τουρκίας;

Καθώς η τελική μάχη για την τουρκική προεδρία φτάνει, εκατομμύρια Τούρκοι είναι έτοιμοι να ψηφίσουν αποφασιστικά. Θα επιλέξουν μεταξύ του νυν Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και του υποψηφίου της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, του οποίου η εκστρατεία επικεντρώνεται στη διόρθωση της οικονομίας.

Ο Ερντογάν, 69 ετών, εμφανίστηκε με σαφές προβάδισμα στον πρώτο γύρο στις 14 Μαΐου, συγκεντρώνοντας 49,52 τοις εκατό των ψήφων, μόλις μισή ποσοστιαία μονάδα για να κερδίσει οριστικά.

Ο Κιλιτσντάρογλου, 74 ετών, ο οποίος εκπροσωπεί έναν συνασπισμό έξι πολιτικών κομμάτων διαφορετικών πολιτικών απόψεων, συγκέντρωσε ποσοστό 44,88%. Γι’ αυτό θα διεξαχθεί δεύτερος γύρος για πρώτη φορά.

Η χώρα των 85 εκατομμυρίων κατοίκων έχει περισσότερους από 64 εκατομμύρια ψηφοφόρους για να εκλέξει πρόεδρο για πενταετή θητεία. Όποιος φτάσει το 50 τοις εκατό των ψήφων την Κυριακή κερδίζει την προεδρία.

Ο Ερντογάν είναι ο μακροβιότερος ηγέτης της Τουρκίας και κατείχε τη θέση του πρωθυπουργού από το 2003 έως το 2014, μετά το οποίο εξελέγη πρόεδρος.

Το κυβερνών του Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης μόλις κέρδισε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία με τη βοήθεια του εθνικιστή εταίρου του, του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος.

Ο Ερντογάν έχει συγκεντρώσει ισχυρή υποστήριξη από τους εκλογείς και με μια άνετη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, μπορεί να έχει το ψυχολογικό πλεονέκτημα για τον δεύτερο γύρο.

Ένα άλλο σημείο υπέρ του είναι η υποστήριξη που πήρε από τον Σινάν Ογκάν, έναν εθνικιστή πολιτικό που ήρθε τρίτος στον πρώτο γύρο με 5,17 τοις εκατό των ψήφων.

Εν τω μεταξύ, ο Κιλιτσντάρογλου, ο υποψήφιος ενός μπλοκ με την αντιπολίτευση, υποσχέθηκε να επιστρέψει στις ορθόδοξες οικονομικές πολιτικές από την αντισυμβατική μέθοδο του Ερντογάν να τιθασεύει τον υψηλό πληθωρισμό με περικοπές επιτοκίων.

Επίσης, ευνοεί μια πιο φιλική προς τη Δύση εξωτερική πολιτική από τον Ερντογάν που έχει δημιουργήσει στενούς δεσμούς με τη Ρωσία παρά την κριτική των συμμάχων της στο ΝΑΤΟ.

Έρευνα που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη από την εταορεία δημοσκοπήσεων Konda ανέφερε ότι η υποστήριξη του Ερντογάν στο 52,7% και του Κιλιτσάρογλου στο 47,3%.

Οι δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι εκατομμύρια άνθρωποι βλέπουν τον Ερντογάν ως ηγέτη τους παρά τα τρέχοντα οικονομικά προβλήματα της χώρας και την κρίση κόστους ζωής.

«Μπορούμε να διαχειριστούμε τις οικονομικές προκλήσεις, θα ξεπεράσουμε τα προβλήματα, αλλά χωρίς τον Ερντογάν, η ανεξαρτησία του έθνους μας θα διακυβευτεί», δήλωσε στο Xinhua [Κρατικό Πρακτορείο Κίνας] ο Μπακί Ασλάν, ένας μεσήλικας υπάλληλος παντοπωλείου στη συνοικία Μπιρλίκ της πρωτεύουσας Άγκυρας.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, ο Ερντογάν υπογράμμισε την ανάγκη για ισχυρή ηγεσία για τη διατήρηση της ενότητας και της σταθερότητας της χώρας σε μια ασταθή περιοχή.

Εν τω μεταξύ, ορισμένοι οικονομολόγοι είπαν ότι τα οικονομικά δεινά της Τουρκίας μπορεί να βαθύνουν στην περίπτωση της επανεκλογής του Ερντογάν, προβλέποντας αστάθεια για την τουρκική λίρα, η οποία έχει ήδη χάσει πάνω από 70 τοις εκατό σε αξία έναντι του δολαρίου ΗΠΑ από τις αρχές του 2022.

«Μετά τις 28 Μαΐου, δεν θα είναι δυνατό να συγκρατηθεί η ανατίμηση του δολαρίου έναντι της λίρας, θα πρέπει να προετοιμαστούμε για περισσότερη αναταραχή», έγραψε ο οικονομολόγος Alaattin Aktas στη στήλη του στην τουρκική διαδικτυακή εφημερίδα Ekonomim νωρίτερα αυτό το μήνα.

Είπε ότι το δημόσιο και ιδιωτικό ετήσιο εξωτερικό χρέος της Τουρκίας έχει αυξηθεί στα 203 δισεκατομμύρια δολάρια, προειδοποιώντας ότι η αποδυνάμωση της λίρας θα έθετε πρόσθετες προκλήσεις για την οικονομία.

Σε βίντεο που αναρτήθηκε στο Twitter την Τρίτη, ο Κιλιτσντάρογλου κάλεσε τους ψηφοφόρους να σώσουν την Τουρκία από την «οικονομική καταστροφή»

ViaDiplomacy Newsroom