Θυσιάζεται η Θράκη στα Ελληνοτουρκικά- «Μαλακά Σύνορα» και στο βάθος Συνδιοίκηση
«Οι “Παράλληλες Δομές” λειτουργούν κανονικά, η μειονότητα εκφοβίζεται στα τζαμιά, οι Πομάκοι όλο και περισσότερο απομακρύνονται από την Ελλάδα και βρίσκουν στήριγμα στους Πομάκους της Βουλγαρίας, και Δήμαρχοι, που υπηρετούν και διοικούν Δήμους του Ελληνικού Κράτους, δηλώνουν ανοιχτά Τούρκοι και στηρίζουν συλλόγους που ως σημαία έχουν αυτή της Δυτικής Θράκης.»
Αυτό σημείωνε άρθρο του «V» τον Δεκέμβριο του 2018 με τίτλο «Η Θράκη δεν είχε Μέγα Αλέξανδρο και δεν έχει “Θρακεδονομάχους”» λίγο μετά την Συμφωνία των Πρεσπών, και τόνιζε «η Θράκη δεν συγκινεί, δεν έχει τραγούδι, δεν έχει σωματεία, δεν έχει Παύλο Μελά, δεν έχει ‘Θρακεδονομάχους”, δεν έχει πολιτικούς για να χύσουν δάκρυα, είναι καταδικασμένη να αποκοπεί από την Ελλάδα με τον χρόνο και δεν είναι απαραίτητο να γίνει με σύνορα αυτό.»
Τρεις μήνες μετά τον Μάρτιο του 2019 και πριν γίνει Πρωθυπουργός, o πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωνε από την Ξάνθη «η Τουρκική γλώσσα πρέπει να διδάσκεται όχι μόνο στο νηπιαγωγείο, αλλά και σε Δημοτικό, Γυμνάσιο και Λύκειο». Σε εκείνο το άρθρο του «V» με τίτλο «Κλείνει και το θέμα Θράκη – Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραδίδει τους μουσουλμάνους στην Τουρκία», σημειωνόταν «η πρώτη βόμβα για τα δίγλωσσα σχολεία και την αρχή του κακού είχε γίνει πριν τις βουλευτικές εκλογές του 2009 όταν ο Γιώργος Παπανδρέου είχε πει στους κατοίκους του Δημαρίου (πομακοχώρι στην Ξάνθη) «θα δίνεται εξετάσεις για δίπλωμα αυτοκινήτου στην Τουρκική μητρική σας γλώσσα» και αυτό ήταν μια απαίτηση από τα τοπικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ που ανήκουν στην μειονότητα. Στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Κιαμήλ Σιτζάκ Εμίν, αρθρογραφεί στην εφημερίδα «Αυγή», με το οποίο προτρέπει την κυβέρνηση να μετατρέψει τα δεκάδες δημόσια νηπιαγωγεία που λειτουργούν στην περιοχή σε δίγλωσσα. Στο άρθρο αναφέρει χαρακτηριστικά: «Όσον αφορά το αίτημα της μειονότητας της Θράκης για ίδρυση δίγλωσσων νηπιαγωγείων, μπορεί εύκολα να ικανοποιηθεί αφού οι δομές (σχολικές μονάδες), παρά τις ελλείψεις, υπάρχουν. Το μόνο που χρειάζεται είναι η καθιέρωση νομικά της δίγλωσσης προσχολικής εκπαίδευσης στη Θράκη».
Και συνέχιζε το άρθρο «το αίτημα για δίγλωσσα νηπιαγωγεία έχει σκοπό να ανακόψει την τάση που παρατηρείται σε μουσουλμάνους μαθητές οι οποίοι προτιμούν τα δημόσια σχολεία, που πιστεύεται ότι προσφέρουν μεγαλύτερες δυνατότητες ενσωμάτωσης στην ελληνική κοινωνία και καλύτερες επαγγελματικές προοπτικές. Και εδώ έρχεται το ερώτημα που κανείς στην Θράκη δεν έχει δώσει καμιά απάντηση, και ποια είναι η μητρική γλώσσα των Πομάκων; Ποια είναι η μητρική γλώσσα των Ρομά; Και αφού δεν υπάρχει τουρκική μειονότητα πως είναι δυνατόν να υπάρχει μητρική τουρκική γλώσσα. Αυτή την απάντηση την έδωσε η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, Πομάκοι και Ρομά, το σύνολο των μουσουλμάνων στην Θράκη, είναι Τούρκοι, αφού όπως είπε είναι η γλώσσα που μιλάνε όλοι οι μουσουλμάνοι μέσα στο σπίτι τους.»
Και το άρθρο έκλεινε «Άγκυρα με τα δίγλωσσα σχολεία, έχει σκοπό να δημιουργήσει γενιές μουσουλμάνων στην Θράκη, που ουδεμία σχέση έχουν με την Τουρκία, σε πολίτες με Τουρκική συνείδηση αφού η Τουρκία έχει κατορθώσει σε μεγάλο βαθμό να συνδέσει στα Βαλκάνια το «είσαι μουσουλμάνος είσαι Τούρκος» Σε αυτό το τουρκικό τόξο από την Τουρκία μέχρι τα δυτικά Βαλκάνια, έχει ένα μεγάλο εμπόδιο, τους Πομάκους. Δεν είναι τυχαίο πως ο Ερντογάν στην τελευταία επίσκεψη του στην Θράκη μίλησε για 350.000 Πομάκους, αδέλφια του. Η λέξη πομάκος ήταν “απαγορευμένη” στην περιοχή τόσο από το Τουρκικό Προξενείο, όσο και από την τοπική αυτοδιοίκηση.»
Εφαρμογή της θεωρίας των Μαλακών Συνόρων και στο βάθος η Συδιοίκηση
Τον Ιανουάριο του 2020 στο κείμενο μου «Η θεωρία των “Μαλακών Συνόρων” για την Θράκη είναι πλέον πραγματικότητα» ανέφερα, «πριν έξι χρόνια το Viadiplomacy τοποθετούσε για πρώτη φορά τον ορισμό των “Μαλακών Συνόρων” για την Θράκη, θεωρούταν κάτι τραβηγμένο έως και αδύνατον να συμβεί, τι δηλαδή, μια συνδιοίκηση στην περιοχή. Ένα από εκείνα τα κείμενα σημείωνε το 2016 “οι εξελίξεις που πυροδότησαν οι προσφυγικές ροές σε συνδυασμό με την κατάσταση που επικρατεί στο μέτωπο της Συρίας καθώς και στο εσωτερικό της Τουρκίας οδήγησαν τη διεθνή κοινότητα να (επαν)εξετάσει το ζήτημα των “μαλακών συνόρων” όταν είδαν να απειλείται το ευρωπαϊκό οικοδόμημα ασφαλείας από εσωτερικούς κι εξωτερικούς μηχανισμούς που δρουν στα πλαίσια υβριδικών συγκρούσεων ή πολέμων δια πληρεξουσίων. Στη πρόσφατη έκθεση του State Department για την τρομοκρατία (2015) υπογραμμίσθηκε ο ευάλωτος χαρακτήρας και των ελληνικών συνόρων ο οποίος και αποτελεί μία σοβαρή ανησυχία για την εσωτερική ασφάλεια της χώρας σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις που επιφέρει η πολυδιάστατη «μεταναστευτική/προσφυγική κρίση». Θα πρέπει να επισημανθεί ότι τα κράτη με αδύναμα ή αποτυχημένα με διάτρητα σύνορα μπορούν να μετατραπούν σε πεδίο δράσης ανεξέλεγκτων κατά τόπους δυνάμεων όπου απαιτείται η κινητοποίηση δυνάμεων επιβολής και καταστολής πιθανών εξεγέρσεων.»
Η πολυεπίπεδη αμφισβήτηση της εσωτερικής έννομης τάξης, η διαιώνιση της ενδοστρέφειας της μειονότητας και η αποτροπή κάθε προοπτικής κοινωνικής, πολιτιστικής και οικονομικής εντάξεως της στην τοπική κοινωνία, η «διαπόμπευση» της Ελλάδας, ως απεργαζομένης την διαρκή καταπίεση και εν τέλει την εξόντωση των μουσουλμάνων της Θράκης, η αναγωγή της θρησκείας (μουσουλμανικής) και της γλώσσας (τουρκικής) σε στοιχεία εθνοφυλετικής καθαρότητας, αποτρεπτικά για την οποιαδήποτε μορφής συνύπαρξη ή συμβίωση με τον χριστιανικό πληθυσμό της περιοχής εντάσσονται στην δημιουργία μιας πραγματικότητας που παραπέμπει στη «χάραξη» διαχωριστικών γραμμών με αλυτρωτικές βλέψεις.
Η δημιουργία παράλληλων δομών (θρησκευτικών, εκπαιδευτικών, οικονομικών κοκ) όσο κι αν ελέγχονται στενά από τις κρατικές δομές που επαγρυπνούν μπορεί να πυροδοτήσει ανεπιθύμητες εξελίξεις όπως αυτές στη Γλαύκη όπου ο η λειτουργία του κράτους καταλύθηκε παρόντος ενός βουλευτή του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Αυτή ήταν και η αρχή με «θόρυβο» της «Θεωρίας των Μαλακών» συνόρων.
Το επόμενο διάστημα η Θράκη θα μπει στο κάδρο της μεγάλης εικόνας με την Τουρκία. Δεν είναι κρυφό ότι για την Αθήνα το θέμα της Θράκης και πιο συγκεκριμένα αυτό των Μουφτήδων είναι ένα μεγάλο βαρίδι. Αν δεν έχει αποφασισθεί ήδη υπάρχουν πιέσεις η Ελλάδα να υποχωρήσει σε αυτό το θέμα και να δώσει την δυνατότητα η επιλογή των Μουφτήδων να γίνει από τους πιστούς οι οποίοι θα επιλέξουν αυτόν που θα υποδείξει η Άγκυρα.
Αυτή θα είναι η έναρξη της Συνδιοίκησης