Θράκη – Περισσότερο κράτος ζητούν οι κάτοικοι στα Πομακοχώρια για να αντιμετωπίσουν το Τουρκικό Προξενείο
Την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ στην Θράκη και πιο συγκεκριμένα στα χωριά όπου ζούνε οι μουσουλμάνοι, επιδιώχθηκε από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να εξαφανιστεί οτιδήποτε θύμιζε Πολιτεία, και την θέση της να πάρουν αυτοδιοικητικοί ταγμένοι στο Τουρκικό Προξενείο.
Ο στόχος προφανής, κοινωνική και οικονομική εξαθλίωση ώστε οι κάτοικοι να γίνουν πιόνια στα χέρια των διακινητών μίσους και διχόνοιας, και έτσι να μπορούν να πουλάνε ελπίδα για μια καλύτερη ζωή. Όμως η δουλειά που έχει γίνει από την Πολιτεία τα τελευταία 30 χρόνια στα Πομακοχώρια είναι τέτοια που η προσπάθεια εκείνη έπεσε στο κενό.
Μάλιστα δεν είναι τυχαίο ότι Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης, Χουσεϊν Ζειμπέκ, δεν τολμά να επισκεφτεί τα Πομακοχώρια. Όσα χρόνια είναι βουλευτής δεν έχει προσφέρει τίποτα όχι μόνο στην Ξάνθη συνολικά, αλλά δεν έχει επιδιώξει να βελτιώσει ούτε και την καθημερινότητα των μουσουλμάνων σε απλά θέματα.
Οι μουσουλμάνοι με την σειρά τους τρέφουν μεγάλο σεβασμό όσο αφορά τις δομές του κράτους και ειδικά των σωμάτων ασφαλείας. Το Δ Σώμα Στρατού είναι καθημερινά δίπλα τους, η αστυνομία τους συμπεριφέρεται με απίστευτο σεβασμό, ενώ γιατροί και δάσκαλοι που υπηρετούν στα χωριά τους, δημιουργούν φιλικούς δεσμούς με τους κατοίκους.
Με περισσότερο κράτος αντιμετωπίζεται το Μαύρο Χρήμα που ρίχνει το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών στην περιοχή.
Οι Μουσουλμάνοι στα Πομακοχώρια, όπως και όλοι οι Έλληνες στην υπόλοιπη Ελλάδα, αυτό που θέλουν είναι μια καλύτερη καθημερινότητα. Μπορούν να αντιμετωπίσουν και μόνοι τους Πομάκους που πληρώνονται από το Τουρκικό Προξενείο για να φωνάζουν ότι είναι Τούρκοι, και μπορούν να το κάνουν αν νιώθουν ότι η Πολιτεία είναι δίπλα τους. Και αυτό που ζητάνε είναι περισσότερο κράτος, μεγαλύτερη παρουσία ώστε να νιώθουν Ασφάλεια. Μιλώντας μαζί τους θα διαπιστώσει κανείς ότι αυτά που ζητούν είναι απλά καθημερινά πράγματα.
Στην περιοχή ζούνε περίπου 30.000 χιλιάδες Έλληνες Πομάκοι, ένας αριθμός που επιβάλλει ορισμένες δομές του κράτους να είναι ενισχυμένες. Το Κέντρο Υγείας του Εχίνου το οποίο είναι υποστελεχομένο, δεν διαθέτει μόνιμο ασθενοφόρο ενώ θα έπρεπε να είχε τουλάχιστον σε μόνιμη βάση δύο. Η περιοχή είναι δύσβατη όσο αφορά τον οδικό άξονα, τα χωριά απομακρυσμένα μεταξύ τους, και η Ξάνθη απέχει σχεδόν μια ώρα μέσω κακού οδικού δικτύου.
Το αστυνομικό τμήμα του χωριού επίσης θα πρέπει όχι μόνο να ενισχυθεί σε αριθμό, αλλά και να στελεχωθεί από μουσουλμάνους αστυνομικούς. Τι εικόνα θα είναι για τους κατοίκους να βλέπουν τα δικά τους παιδιά, με στολή, να εκτελούν την υπηρεσία τους. Τι εικόνα και τι ασφάλεια θα νιώθουν οι κάτοικοι των χωριών, όταν θα βλέπουν τα δικά τους παιδιά να σηκώνουν το ανάστημα τους και να επιβάλλουν τον νόμο σε άτομα που στόχο έχουν να δημιουργούν καθημερινά προβλήματα κατόπιν εντολών.
Κλιμάκιο πυροσβεστικής, μια δομή που λείπει από την περιοχή. Σήμερα σε περίπτωση φωτιάς πρέπει να ξεκινήσει πυροσβεστικό όχημα από την Ξάνθη. Θα πρέπει στον Εχίνο να δημιουργηθεί άμεσα και χωρίς καθυστέρηση πυροσβεστικός σταθμός όπου και σε αυτή την περίπτωση να στελεχωθεί από μουσουλμάνους, και αν είναι δυνατόν με καταγωγή από την περιοχή.
Τηλεόραση, άλλο ένα μεγάλο πρόβλημα που πρέπει να λυθεί με επίγειες και σταθερές κεραίες ώστε οι κάτοικοι να έχουν πρόσβαση σε όλα τα Ελληνικά κανάλια. Είναι κάτι που το ζητούν δεκαετίες οι κάτοικοι της περιοχής.
Ο Κάθετος άξονας της Εγνατίας Οδού Δημάριο – Ξάνθη θα λύσει το πρόβλημα της πρόσβασης ενώ θα δώσει την δυνατότητα τα νέα παιδιά να μην αναγκάζονται να αφήνουν τα χωριά τους και να διαμένουν στην πόλη της Ξάνθης. Θα πρέπει επίσης να γίνει η μελέτη και κατασκευή της Ανατολικής παράκαμψης, δρόμος που συνδέει την Ανατολική πόλη της Ξάνθης με τα Πομακοχώρια.
Η δημιουργία των δύο αυτών δρόμων θα βγάλει από την απομόνωση τα χώρια και θα δώσει την δυνατότητα να αναπτυχθεί ο τουρισμός σε μια περιοχή που δεν υπάρχει ούτε μια τουριστική επιχείρηση εκτός από 2-3 παραδοσιακές ταβέρνες. Η αιτία είναι αυτό που αναφέρθηκε στην αρχή, το Τουρκικό Προξενείο θέλει τους κατοίκους εξαθλιωμένους οικονομικά και συμμετοχή σε αυτό (στην μη ανάπτυξη του τουρισμού) είχαν και όλες οι διοικήσεις της Περιφέρειας και παλιότερα της Νομαρχίας Ξάνθης.
Τέλος, σημαντικός είναι ο ρόλος του Υπουργείου Εσωτερικών το οποίο θα πρέπει πλέον να ενεργοποιήσει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς για την επίβλεψη του Δήμου Μύκης ο οποίος παραδοσιακά ελέγχεται από το Τουρκικό Προξενείο. Κανένας Δήμαρχος δεν μπορεί να θεωρηθεί πετυχημένος αφού τα έργα σκοπίμως δεν προχωρούν, ενώ το Τουρκικό Προξενείο που ελέγχει την εκλογή τους, δεν θέλει κανένας Δήμαρχος να αφήσει έργο που θα κάνει καλύτερη την καθημερινότητα των κατοίκων