Θύελλα στην ΠΓΔΜ για την προσέγγιση με το Φανάρι

Σύγχυση και αντιδράσεις προκάλεσε στα Σκόπια η γνωστοποίηση από το Φανάρι του αιτήματος της σχισματικής «Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας – Αρχιεπισκοπή Αχρίδας», περί επαναφοράς της στην εκκλησιαστική κανονικότητα με όνομα στο οποίο δεν θα υπάρχει ο όρος «Μακεδονία» ή παράγωγό του. Ο Ζόραν Ζάεφ αρνήθηκε ότι στην επιστολή του προς τον κ.κ. Βαρθολομαίο, διά της οποίας υποστηρίζει το αίτημα της Εκκλησίας της χώρας του να τεθεί υπό την πνευματική σκέπη του Ορθόδοξου Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, αναφέρεται σε αλλαγή ονόματος. «Κανείς δεν ζήτησε, ούτε μπορεί να ζητήσει την αλλαγή του ονόματος της “Μακεδονικής” Ορθόδοξης Εκκλησίας», ανέφερε μιλώντας στο Κοινοβούλιο και πρόσθεσε ότι το όνομα της Εκκλησίας της ΠΓΔΜ «δεν αποτελεί θέμα συζήτησης».

Η ίδια η «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία» δεν είχε δώσει μέχρι την ώρα που γράφονταν τούτες οι γραμμές στη δημοσιότητα την επίμαχη επιστολή της προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη, ωστόσο η ανακοίνωση του Φαναρίου (30 Μαΐου) για το θέμα είναι σαφής. Μεταξύ άλλων, έγραφε: «Η Ιερά Σύνοδος, συνελθούσα σήμερον υπό την προεδρίαν της Α.Θ. Παναγιότητος, εξήτασε το αίτημα της εν σχίσματι Εκκλησίας των Σκοπίων, υποστηριζόμενον και διά γράμματος του πρωθυπουργού της FYROM εξοχ. κ. Ζόραν Ζάεφ, περί αναλήψεως υπό του Οικουμενικού Πατριαρχείου της πρωτοβουλίας επαναφοράς της εκκλησίας εις την κανονικότητα… και προνομίων του πρωτοθρόνου Οικουμενικού Πατριαρχείου».

Οι αντιδράσεις

Η δημοσιοποίηση της απόφασης της συνόδου του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως να αποδεχθεί προς εξέταση το αίτημα της Εκκλησίας της ΠΓΔΜ και ειδικά η αναφορά του ότι η εκκλησιαστική κανονικότητα θα συνοδευθεί με αλλαγή της ονομασίας, συνδέθηκε από μερίδα των ΜΜΕ και αναλυτών στη γείτονα με την εν εξελίξει διαπραγμάτευση για το ονοματολογικό. «Τι ντροπή! Να αποποιηθεί το όνομα και να αποπροσωποποιήσει τον “μακεδονικό” λαό αποφάσισε πρώτη η Εκκλησία, για την οποία όλη μας τη ζωή διδασκόμαστε ότι επί δέκα αιώνες είναι φύλακας της μακεδονικής πνευματικότητας και ταυτότητας! Αυτή η Εκκλησία αποφάσισε πρώτη να μας προδώσει!», έγραψε ο αρχισυντάκτης της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Sloboden Pechat.

Ο εκκλησιαστικός αναλυτής Μπράνκο Γκιόργκεφσκι έγραψε ότι «σε μία στιγμή που επιλύουμε το θέμα του ονόματος, το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι η πύλη μέσω της οποίας η “Μακεδονική” Ορθόδοξη Εκκλησία μπορεί να φτάσει σε αυτοκέφαλο καθεστώς». Και πρόσθεσε: «Υποθέτω ότι η ιδέα είναι το Οικουμενικό Πατριαρχείο να απευθύνεται σε εμάς ως Αρχιεπισκοπή Αχρίδας, ενώ για εσωτερική χρήση θα διατηρήσουμε το όνομα “Μακεδονική” Ορθόδοξη Εκκλησία – Αρχιεπισκοπή Αχρίδας».

Αντιθέτως, ο εκπρόσωπος της Εκκλησίας μητροπολίτης Τιμόθεος επιχείρησε να συνδέσει την όλη πρωτοβουλία για αναγνώριση από το Φανάρι, με την έξοδό της από την απομόνωση. «Βρισκόμαστε σε απομόνωση εδώ και πενήντα χρόνια και είναι φυσικό να αναζητούμε διέξοδο. Ετσι, απευθυνθήκαμε και στην Κωνσταντινούπολη. Αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζουμε κάτι πιο συγκεκριμένο, καθώς πιθανότατα θα ακολουθήσουν συζητήσεις και διαβουλεύσεις. Η Κωνσταντινούπολη έχει ρόλο πρωτοκαθεδρίας. Εστω και ως πρώτη μεταξύ ίσων, είναι και πάλι πρώτη και αναλαμβάνει τον ρόλο που της ανήκει», δήλωσε.

Σε κάθε περίπτωση, μια τέτοια εξέλιξη, αναγνώριση δηλαδή από το Φανάρι της σχισματικής Εκκλησίας με όνομα χωρίς τον όρο «Μακεδονία», θα έκανε ακόμα πιο ευνοϊκό το κλίμα της διαπραγμάτευσης. Με σαφή τρόπο, εξάλλου, η Εκκλησία της Ελλάδος προωθούσε μέσω της κυβέρνησης και την εκκλησιαστική πλευρά της ενδεχόμενης λύσης, ενώ οι κατά τόπους μητροπόλεις καλούσαν τους πιστούς να συμμετάσχουν στα συλλαλητήρια και για τον λόγο ότι οι γείτονες χρησιμοποιούν το όνομα της Μακεδονίας στην Εκκλησία τους.

Παρέμβαση Ιερώνυμου

Παράλληλα χθες, υπήρξε δημόσια τοποθέτηση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερώνυμου για το όνομα της ΠΓΔΜ. «Ελληνες είμαστε κάθε μέρα, κάθε ώρα, δεν δίνουμε πουθενά το όνομά μας, αλλά δεν είναι έργο της Εκκλησίας» είπε ο προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας συμπληρώνοντας «η Εκκλησία δεν κάνει συλλαλητήρια, οι πολίτες επέλεξαν Βουλή που είναι υπεύθυνη γι΄αυτά. Οι Ελληνες είναι υπεύθυνοι που ψηφίζουν και η Βουλη που διοικεί αυτόν τον τόπο».

(πηγή: Καθημερινή)

ViaDiplomacy Newsroom