Θετικές ενδείξεις για πετρελαϊκό κοίτασμα 200 εκατ. βαρελιών στον Πατραϊκό Κόλπο

Θετικές είναι οι πρώτες έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στον Πατραϊκό Κόλπο για την ανεύρεση υδρογονανθράκων.

Σύμφωνα με την εφημερίδα το «Έθνος της Κυριακής», οι πρόσφατες τρισδιάστατες σεισμικές καταγραφές υψηλής ευκρίνειας, των οποίων η επεξεργασία γίνεται στην Βρετανία, υπό την επίβλεψη των ΕΛΠΕ, δείχνουν με σιγουριά ότι «επιβεβαιώνεται ο πρωτεύων γεωλογικός στόχος που είχε εντοπιστεί και με παλαιότερες έρευνες».

Οι έρευνες αυτές είχαν πραγματοποιηθεί πριν από περίπου μια δεκαετία από ξένη εταιρεία σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών και ήταν ενθαρρυντικές. Πάντως οι επιστήμονες παρα τις θετικές ενδείξεις παραμένουν συγκρατημένα αισιόδοξοι έως ότου το πρώτο τρυπάνι επιβεβαιώσει το κοίτασμα.

Η πρώτη ερευνητική γεώτρηση στον Πατραϊκό Κόλπο θα πραγματοποιηθεί το 2017, όπου συνολικά θα πραγματοποιηθούν 2-3 γεωτρήσεις συνολικού κόστους 60-105 εκατ. ευρώ.  Με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τα εκτιμώμενα απολήψιμα αποθέματα στη θαλάσσια περιοχή του Πατραϊκού Κόλπου ανέρχονται στα 200-220 εκατ. βαρέλια.

Το θετικό στοιχείο για την εν λόγω περιοχή είναι ότι το κοίτασμα βρίσκεται σε μικρή απόσταση από την ξηρά γεγονός που μειώνει το κόστος. Εφόσον οι γεωτρήσεις επιβεβαιώσουν την ύπαρξη του κοιτάσματος η άντληση του πετρελαίου θα μπορούσε να ξεκινήσει στις αρχές της επόμενης δεκαετίας.

Η αξιοποίηση του κοιτάσματος  θα δημιουργήσει 1.000 νέες θέσεις εργασίας στην περιοχή της Πάτρας ενώ  από ένα και μόνο κοίτασμα πετρελαίου μεγέθους 100 εκατ. βαρελιών τα έσοδα του ελληνικού δημοσίου θα είναι περίπου 350 εκατ. ευρώ ετησίως για τα επόμενα 25-30 χρόνια.

Παράλληλα με το ερευνητικό αυτό πρόγραμμα σε εξέλιξη βρίσκεται και η προσπάθεια ανεύρεσης υδρογονανθράκων  στη θαλάσσια περιοχή της Δυτικής Ελλάδας.

Πιο αναλυτικά όπως ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας Πάνος Σουρλέτης εντός των επόμενων εβδομάδων ολοκληρώνεται η αξιολόγηση των τριών εμπορικών και τεχνικών προσφορών που έχουν κατατεθεί στον διαγωνισμό για τον εντοπισμό και την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή της Δυτικής Ελλάδας.

Μόλις το υπουργείο παραλάβει την πρόταση της Επιτροπής Αξιολόγησης θα προχωρήσει αμέσως στην κατακύρωση του διαγωνισμού.

 

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.