Το θερμό επεισόδιο στον Έβρο που δεν έγινε τελικά
Ένα περιστατικό το οποίο θα μπορούσε να εξελιχτεί σε θερμό επεισόδιο μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας έλαβε χώρα στην περιοχή των Φερών στον Έβρο πριν από 18 ημέρες στις 6 Μαΐου.
Αν και το περιστατικό αποκαλύφθηκε από το ραδιοφωνικό σταθμό maximum fm 93,6 και ως είδηση αναπαράχθηκε από αρκετά τοπικά ΜΜΕ της περιοχής οι ανάλογες εξελίξεις στην περιοχή των Οινουσσών την περίοδο εκείνη μονοπωλούσαν το ενδιαφέρον της Ελληνικής κοινής γνώμης.
Πιο αναλυτικά σύμφωνα με το σταθμό maximum fm 93,6 Τούρκοι στρατιώτες προκάλεσαν τον σκοπό του Ελληνικού φυλακίου πλησίον του χωριού Πόρος το οποίο βρίσκεται στην περιοχή των Φερών.
Όπως ανέφερε ο σταθμός η παρενόχληση των Έλληνα σκοπού ήταν τόσο επίμονη που όπως επισημαίνουν στρατιωτικές πήγες, στόχος των Τούρκων ήταν η ελληνική πλευρά να ανταποδώσει φτάνοντας πρώτη στα άκρα, ώστε αργότερα οι Τούρκοι να ρίξουν την ευθύνη στον Ελληνικό Στρατό.
Αμέσως μετά το περιστατικό στο φυλάκιο μετέβη ανώτερος στρατιωτικός και δόθηκαν εντολές για ενίσχυση της δύναμης.
Το φυλάκιο κοντά στοχωριό Πόρος βρίσκεται σε μια ιδιόμορφη γεωμορφολογικά περιοχή του Έβρου όπου φυσικό σύνορο των δύο χωρών, είναι μια διακλάδωση του ποταμού ο οποίος όπως είναι φυσικό έχει αλλάξει ροή μέσα στο πέρασμα των ετών.
Στην εν λόγω περιοχή η απόσταση μεταξύ των ελληνικών και τουρκικών ακτών του ποταμού είναι μικρή σε σχέση με το κύριο τμήμα του ποταμού.
Σύμφωνα με τον ραδιοφωνικό σταθμό μερικές μέρες πριν από το περιστατικό οι Τούρκοι πραγματοποίησαν νυκτερινή άσκηση με τεθωρακισμένα στο ποτάμι με αντικείμενο την βιαία διάβαση του ποταμού.
Αν και το περιστατικό έληξε χωρίς να κλιμακωθεί η κατάσταση χάρις στην ψυχραιμία του Έλληνα στρατιώτη η προσπάθεια των Τούρκων να προκαλέσουν τον στρατιώτης μας, υπενθυμίζει για μια ακόμη φορά ποιοι είναι πραγματικά οι γείτονες μας.
Εάν το περιστατικό είχε συμβεί στα σύνορα της Λετονίας ή της Εσθονίας με τη Ρωσία είναι βέβαιο ότι η διεθνής κοινότητα θα είχε αντιδράσει.
Δυστυχώς όμως στην περίπτωση της χώρας μας οι Ελληνικές κυβερνήσεις δεν θέλησαν διαχρονικά να ενημερώσουν συστηματικά και επίμονα τις κυβερνήσεις της Ευρώπης και τα διεθνή ΜΜΕ για τις προκλήσεις που υπόκειται η χώρα μας κάθε χρόνο από την Τουρκία σε ξηρά, θάλασσα και αέρα.
Έπρεπε να καταρριφθεί το ρωσικό Su-24M στην Συρία από την Τουρκική Αεροπορία για να ενημερωθεί η διεθνής κοινότητα μέσω των Ρώσων τι πραγματικά συμβαίνει στον εναέριο χώρο του Αιγαίου κάθε μέρα εδώ και 40 χρόνια και να ενδιαφερθούν έστω και για λίγο τα διεθνή ΜΜΕ.
Ο μόνος λόγος που μέχρι σήμερα δεν έχουμε θρηνήσει νεκρούς και δεν έχουμε κλιμάκωση σε κάποια πρόκληση των γειτόνων, είναι επειδή τα στελέχη των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων έχουν επιδείξει εκπληκτικό επαγγελματισμό και πειθαρχία.
Κάποια στιγμή όμως το μοιραίο μπορεί να συμβεί σε ανύποπτο χρόνο και τότε η Πολιτεία θα πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να χειριστεί μια κρίση τόσο επιχειρησιακά, όσο και επικοινωνιακά.