Θέμα της Αμμόχωστου θα εγείρει ο πρόεδρος Αναστασιάδης στην ΕΕ
Διμερείς επαφές με την ηγεσία της ΕΕ θα έχει ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, με την ευκαιρία της μετάβασής του για την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, στις 20 Φεβρουαρίου, στις Βρυξέλλες, κατά τη διάρκεια των οποίων θα θέσει το θέμα της Αμμοχώστου.
Όπως δήλωσε σήμερα στο προεδρικό μέγαρο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος, ο πρόεδρος Αναστασιάδης έχει διευθετήσει διμερείς επαφές κατά την επικείμενη επίσκεψη του στις Βρυξέλλες, όπου θα συζητήσει το θέμα της Αμμοχώστου και θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι. Επίσης, θα έχει συνάντηση και με τον πρόεδρο του ΕΛΚ, Ντόναλντ Τουσκ.
Ερωτηθείς για τις ενέργειες της Κυβέρνησης για την Αμμόχωστο, ο εκπρόσωπος είπε ότι «oι διπλωματικές ενέργειες και επαφές συνεχίζονται και θα συνεχίζονται. Επιτρέψτε μου να μην αναφερθώ στα άλλα μέτρα που σκοπεύει να πάρει η Κυβέρνηση και έχουν ήδη αποφασιστεί, έτσι ώστε να είναι πιο αποτελεσματικά. Να είστε βέβαιοι ότι θα τα ανακοινώσουμε όταν θα πρέπει».
Σε άλλη ερώτηση ο εκπρόσωπος είπε ότι «πάντοτε κινούμαστε μέσα σε πλαίσια πολιτικά, διπλωματικά και νομικά. Η Κυπριακή Δημοκρατία θα ενεργοποιήσει όλους τους μηχανισμούς και ιδιαίτερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προσωπικά, και θα προβούν σε συγκεκριμένες ενέργειες στα πλαίσια που έχω αναφέρει».
Μεταξύ άλλων, ο κ. Κούσιος αναφέρθηκε αναλυτικά στις ενέργειες που ακολούθησαν τις τουρκικές εξαγγελίες για την Αμμόχωστο, το καλοκαίρι του 2019, τόσο στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ όσο και σε επίπεδο ΓΓ του ΟΗΕ και Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά και σε επίπεδο Υπουργού Εξωτερικών, λέγοντας ότι «η Κυβέρνηση δεν έμεινε αδρανής».
«Θετικά αποτελέσματα για ‘Spitfire’»
Κληθείς εξάλλου να πει κατά πόσο υπάρχει κάποιο αποτέλεσμα σε σχέση με τις ενέργειες της κυβέρνησης αναφορικά με το ζήτημα που προέκυψε στον χώρο του ‘Spitfire’, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος απάντησε «ναι, κάποια θετικά αποτελέσματα υπάρχουν. «Δεν έχει τελειώσει το θέμα πλήρως, αλλά πιστεύουμε σε θετική κατάληξη σύντομα», κατέληξε.
Πλήρη συμμόρφωση με τα ψηφίσματα του ΣΑ για την Αμμόχωστο αναμένει η Γαλλία
Η Γαλλία αναμένει από τις πλευρές και τα εμπλεκόμενα μέρη να συμμορφωθούν πλήρως με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Αμμόχωστο, δήλωσε στο μεταξύ στο ΚΥΠΕ εκπρόσωπος της γαλλικής πρεσβείας στη Λευκωσία.
Σε ερώτηση για τις πρόσφατες τουρκικές κινήσεις και εξαγγελίες στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, η πρεσβεία της Γαλλίας στην Κύπρο υπενθυμίζει το περιεχόμενο της δήλωσης του προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας, που έγινε τον περασμένο Οκτώβριο.
«Στις 9 Οκτωβρίου 2019 τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών υπενθύμισαν τη σημασία του καθεστώτος των Βαρωσίων, όπως διατυπώθηκε σε προηγούμενα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, συμπεριλαμβανομένων των ψηφισμάτων 550 (1984) και 789 (1992) και επανέλαβαν ότι δεν πρέπει να γίνουν ενέργειες σε σχέση με τα Βαρώσια που δεν είναι σύμφωνες με αυτά τα ψηφίσματα. Το ψήφισμα 2506 (2020) επίσης επανέλαβε την θέση του ΣΑ για το καθεστώς των Βαρωσίων», ανέφερε εκπρόσωπος της Γαλλικής Πρεσβείας.
«Αναμένουμε από τα μέρη και τις σχετικές εμπλεκόμενες πλευρές να συμμορφωθούν πλήρως με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και να εμπλακούν σε συζητήσεις που αποσκοπούν στην επανένωση του νησιού στο πλαίσιο μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα», προσέθεσε.
Στήριξη και από τη Βρετανία
Επίσης, τη στήριξη του Λονδίνου στο ίδιο ζήτημα υπενθυμίζει εκπρόσωπος της βρετανικής Ύπατης Αρμοστείας στη Λευκωσία, λέγοντας παράλληλα ότι μια συνολική λύση θα αποτελούσε την καλύτερη ευκαιρία για την επίλυση αυτών των θεμάτων.
Κληθείς να σχολιάσει τις πρόσφατες τουρκικές κινήσεις και εξαγγελίες στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, εκπρόσωπος της βρετανικής Ύπατης Αρμοστείας δήλωσε στο ΚΥΠΕ, ότι «στηρίζουμε πλήρως όλα τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, περιλαμβανομένων των Ψηφισμάτων 550 και 789. Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι πεπεισμένο ότι μια συνολική επίλυση αποτελεί την καλύτερη ευκαιρία για την επίλυση αυτών των θεμάτων».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ