Θέλουν μέτρα και εμπιστοσύνη. Του Τάσου Τέλλογλου
Όλα θα κριθούν την Κυριακή. Και ίσως θα πρέπει να περιμένουμε ακόμα λίγες μέρες, αν το Eurogroup και οι ηγέτες της Ευρωζώνης δεν συμφωνήσουν στο τέλος που πρέπει να έχει η σύχρονη ελληνική τραγωδία. Ωστόσο η ακύρωση της συνόδου των 28 δείχνει, αρχικά, ως καλή εξέλιξη. Στη μαραθώνια συνεδρίαση του Eurogroup οι εταίροι μας…πλήρωσαν με τόκο λάθη πολιτικής, ακόμα και επικοινωνίας. Το Βερολίνο και οι δορυφόροι του βρέθηκαν απέναντι στην ελληνική πλευρά, υπενθυμίζοντας, μεταξύ άλλων, πως η κοινή τους γνώμη είναι πλέον αρνητική στη συνέχιση της δανειοδότησης προς την Ελλάδα. Αυτό το πρόβλημα προσωποποιήθηκε με τον πλέον δραματικό, για μας, τρόπο στον Φινλανδό υπουργό Οικονομικών ο οποίος είπε στους συναδέλφους του ότι η κυβέρνηση του δεν σκοπεύει να χορηγήσει νέο δάνειο στην Ελλάδα. Αυτό μπλόκαρε τη διαδικασία και, στην περίπτωση που υπάρξει λύση, η Φινλανδία θα παρακαμφθεί από τις διαδικασίες επείγοντος του ΕSM, που απαιτεί το 85% της κεφαλαιακής συμμετοχής για να πάρει απόφαση. Ωστόσο αν εξαιρεθεί η Φινλανδία, είναι πιθανό να ζητήσουν και άλλες χώρες το ίδιο. «Είναι δύσκολη διαδικασία, αλλά κάναμε πρόοδο» είπε ο Γ. Ντάϊσελμπλουμ.
Οι εταίροι θεωρούν τις προτάσεις της κυβέρνησης ως καλή βάση, ωστόσο κρίνουν ότι είναι ανεπαρκείς. Απαιτούν άμεση ψήφιση μέτρων, ενώ είναι πλέον περισσότεροι απαιτητικοί ως προς τους ελέγχους και τον σχεδιασμό των παρεμβάσεων. Θεωρούν ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει η τεχνογνωσία ή και το προσωπικό που θα αναλάβει την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων.
Η συνεδρίαση του Eurogroup κύλησε με το ενδεχόμενο του Grexit να παραμένει στο μέσον του τραπεζιού αν και δεν ετέθη ευθέως. Από την αρχή δημιουργήθηκαν δύο μπλοκ. Από τη μία, το φιλικό προς την Ελλάδα με Γαλλία, Ιταλία, Κύπρο, Ιρλανδία και Κομισιόν. Και απέναντι η Γερμανία, με την οποία συντάσονται οι χώρες της Βαλτικής, Ολλανδία, Βέλγιο, Φινλανδία, Σλοβακία, Σλοβενία. Οι υπουργοί τους δεν αναφέρθηκαν, άμεσα, σε Grexit, επισήμαναν, όμως, το έλλειμμα εμπιστοσύνης που υπάρχει για την ελληνική κυβέρνηση. Ζήτησαν αυστηρότερα μέτρα και καλύτερους μηχανισμούς ελέγχου. Επίσης η πολιτική σταθερότητα παραμένει για τους δανειστές μία κρίσιμη παράμετρος. Οι αντιφάσεις της ελληνικής πολιτικής ζωής έγιναν αντικείμενο συζήτησης. Οι εταίροι δεν μπορούν να καταλάβουν πώς η κυβέρνηση λέει «Ναι», σε κάτι για το οποίο απαίτησε την άρνηση του λαού πριν από λίγες μέρες. Επίσης είναι πλέον ξεκάθαρο ότι ορισμένες φωνές και εκφράσεις που ακούγονται από την Ελλάδα, ενοχλούν. Την ώρα που η Βουλή εξουσιοδοτούσε την κυβέρνηση να διαπραγματευτεί, η πρόεδρος της έκανε λόγο για παράνομο χρέος προς δανειστές που θέλουν να εξοντώσουν τον ελληνικό λαό…
Με την έναρξη της συνεδρίασης έγινε γνωστό, από τη FAZ, ότι υπάρχει έγγραφο της γερμανικής κυβέρνησης με το οποίο δίδονται στην Ελλάδα δύο επιλογές. Η πρώτη απαιτεί περισσότερα μέτρα και μεταβίβαση δημόσιας περιουσίας ύψους 50 δισ. σε διεθνή φορέα που θα λειτουργούσε για τη διασφάλιση των συμφερόντων των δανειστών. Η δεύτερη, Grexit για πέντε χρόνια προκειμένου να κουρευτεί χρέος στα πρότυπα της Λέσχης των Παρισίων, εκεί δηλαδή όπου διευθετούνται τα χρέη αφρικανικών χωρών, με σκληρό τρόπο, πάντα υπέρ των δανειστών. Αυτό το έγγραφο δεν κατατέθηκε στο Eurogroup. Όμως βρίσκει σύμφωνη την πολιτική ηγεσία της Γερμανίας. Δηλαδή, Μέρκελ, Σόιμπλε και Γκάμπριελ δεν διαφωνούν για το περιεχόμενο του…
πηγή: protagon.gr