Θα βασίζει η Τουρκία την αντιαεροπορική της άμυνας μόνο στους S-400;
Η αναφορά του αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, στην Τουρκία και τους συμμάχους που πρέπει να διαλέξει, μόνο τυχαία δεν ήταν. Όσο για την αποπομπή της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ, ναι σαφώς δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο, όμως η Τουρκία ίσως να αναγκαστεί η ίδια να αποχωρήσει από την Συμμαχία, είτε για να προχωρήσει σε άμεσες λύσεις στην Βόρεια Συρία, είτε, γιατί να δηλώσει κάτι όπως έκανε η Ελλάδα με την αποχώρηση της.
Σε μια τέτοια περίπτωση, η Τουρκία θα πρέπει να συνεχίσει να κρατά σε υψηλό επίπεδο της ένοπλες δυνάμεις της, και μια ενδεχόμενη ρήξη με τους Αμερικανούς και κυρώσεις που θα της επιβληθούν (οι ΗΠΑ χωρίς δεύτερη σκέψη επιβάλλουν σε Ιράν και Ρωσία) θα “Ιρανοποιήση” όχι μόνο τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας, όπου όλα τα οπλικά συστήματα εξαρτώνται από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους, αλλά και την οικονομία. Η διαφορά της με το Ιράν όμως, είναι ότι η Τεχεράνη άντεξε γιατί ήταν αυτάρκης στην οικονομία, σε όλα τα επίπεδα.
Θεωρητικά, λίγοι πιστεύουν ότι οι ΗΠΑ αντιδρούν στην προμήθεια των S-400 επειδή οι Ρώσοι θα μάθουν τα μυστικά του F-35, υπάρχουν και άλλοι τρόποι. Η προμήθεια των S-400 δημιουργεί δύο σοβαρά προβλήματα στις ΗΠΑ σε σχέσεις με τους συμμάχους της. Πρώτον, θα χάσει τον έλεγχο των εξοπλισμών μέσα το ΝΑΤΟ, και έτσι θα υπάρξουν και άλλες χώρες που θέλοντας να είναι και κοντά στην Ρωσία, θα προχωρήσουν σε αγορές εξοπλιστικών από την Μόσχα.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της πολιτικής είναι η περίπτωση της αεροπορικής δύναμης που “χτίζει” το ΝΑΤΟ από την Πολωνία μέχρι και την Τουρκία (αν τελικά προμηθευτεί τα F-35), όπου θα βασίζεται σε δύο αεροσκάφη, στο F-16 και το F-35. Όλες οι χώρες του πρώην Ανατολικού μπλοκ, είτε έχουν αποσύρει τα Σοβιετικά μαχητικά, είτε δεν προχωρούν σε καμιά αναβάθμιση τους.
Το δεύτερο που προβληματίζει τις ΗΠΑ, είναι ότι με την ταυτόχρονη προμήθεια των S-400 και F-35, χάνεται η ισορροπία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Η Τουρκία σήμερα βασίζει όλη την αντιαεροπορική της ομπρέλα στην πολεμική της αεροπορία. Αντίθετα η Ελλάδα, βασίζεται κυρίως στο σύστημα αεράμυνας που έχει και από τα πιο ισχυρά στην περιοχή. Αυτός είναι ο λόγος που οι ΗΠΑ χρόνια δεν “ξεκλείδωναν” τους Patriot για την Τουρκία, και στις συζητήσεις των τελευταίων ετών για την προμήθεια τους, το “αγκάθι” ήταν όχι η τιμή, αλλά το σημείο τοποθέτησης τους σε σχέση με την Ελλάδα
Η Τουρκία, αν τελικά συγκρουστεί με τις ΗΠΑ και κατ επέκταση με το ΝΑΤΟ, θα βασίζει την αντιαεροπορική της ομπρέλα αποκλειστικά στο σύστημα S-400, και μόνο μια αγορά δεν αρκεί πλέον για το σκοπό αυτό. Οι κυρώσεις που θα επιβάλλουν οι ΗΠΑ θα την αναγκάσουν να καθηλώσει τα μισά F-16 για ανταλλακτικά (αν και θα βρίσκει πιο εύκολα στην μαύρη αγορά από τι οι Ιρανοί για τα F-14) και να προχωρήσει σε αγορά μαχητικών από άλλες χώρες, και συγκεκριμένα μόνο από την Ρωσία (οι υπόλοιπες που πωλούν αεροσκάφη θα συμμετέχουν στις κυρώσεις), με το κόστος σε χρόνο και υποδομές για τα νέα αεροσκάφη, να κοστίζουν περισσότερο από την ίδια την αγορά.
Βέβαια, να μην ξεχνάμε πως το πολυδιαφημιζόμενο σύστημα S-400 δεν έχει δοκιμαστεί ακόμα, όπως επίσης ότι στην Συρία υπήρξε σχετική αντιμετώπιση από όπλα που διαθέτει η θα ΄έρθουν στην Ελλάδα αν η Τουρκία το εγκαταστήσει