Θα ρισκάρει η Τουρκία στρατιωτική εμπλοκή με τη μεγαλύτερη χώρα του αραβικού κόσμου;

Μιλώντας την περασμένη Τετάρτη στο CNN Turk, ο Ιμπραχήμ Καλίν, εκπρόσωπος Τύπου και υπ’ αριθμόν ένα σύμβουλος του Ταγίπ Ερντογάν, εμφανίστηκε γεμάτος αυτοπεποίθηση για το λιβυκό μέτωπο.

Οι δυνάμεις της κυβέρνησης Σαράζ, τις οποίες υποστηρίζει η Αγκυρα, είναι αποφασισμένες να καταλάβουν τη Σύρτη και τη Τζούφρα, στην κεντρική Λιβύη, προτού καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με το αντίπαλο στρατόπεδο, που υποστηρίζεται από Ρωσία, Γαλλία, Αίγυπτο και Εμιράτα, δήλωσε ο Καλίν. Ο Τούρκος αξιωματούχος κάλυψε πλήρως την αδιαλλαξία του Σαράζ, αψηφώντας το τελεσίγραφο του Αιγύπτιου προέδρου Αμπντελφατάχ Σίσι ότι ο άξονας Σύρτη – Τζούφρα είναι «κόκκινη γραμμή» και ότι ο αιγυπτιακός στρατός θα επέμβει στη γειτονική χώρα αν απειληθούν οι δύο πόλεις.

Είναι άραγε έτοιμη η Τουρκία να ρισκάρει στρατιωτική εμπλοκή με τη μεγαλύτερη χώρα του αραβικού κόσμου; Τούρκοι αξιωματούχοι και διπλωμάτες εκτιμούν ότι η απειλή Σίσι θα μείνει χωρίς αντίκρισμα. Σύμφωνα με τη λογική τους, παρά την αβυσσαλέα εχθρότητα του Σίσι απέναντι στον Ερντογάν λόγω της υποστήριξης του τελευταίου στους Αδελφούς Μουσουλμάνους, που αποτελούν υπαρξιακή απειλή για το καθεστώς της Αιγύπτου και άλλων αραβικών χωρών, ο αιγυπτιακός στρατός και το βαθύ κράτος έχουν εμπεδωμένη μια πολύ συνετή νοοτροπία ώστε να προφυλαχθούν από ανεπιθύμητες περιπέτειες στο εξωτερικό.

Δεν συμμερίζονται, ωστόσο, αυτή την καθησυχαστική εκτίμηση αρκετοί διπλωμάτες και αναλυτές του αραβικού κόσμου. Σύμφωνα με αυτούς, ο Σίσι δεν μπλοφάρει και δεν πρόκειται να ανεχθεί οι πολιτοφυλακές των τζιχαντιστών, που στηρίζουν τον Σαράζ (πολλοί από τους οποίους στρατολογήθηκαν από την Τουρκία στη Συρία) να φτάνουν από τη Σύρτη μέχρι τη Βεγγάζη κι από εκεί στα αιγυπτιακά σύνορα.

Σε κάθε περίπτωση, το τελεσίγραφο Σίσι ενεργοποίησε τον διεθνή παράγοντα για την αποφυγή μιας εφιαλτικής κλιμάκωσης της λιβυκής κρίσης. Γαλλία, Γερμανία και Ιταλία εμφανίστηκαν σε κοινό μέτωπο την Πέμπτη, καλώντας τα αντιμαχόμενα μέρη να προχωρήσουν άμεσα σε κατάπαυση του πυρός και όλες τις ξένες δυνάμεις (κυρίως Τουρκία και Ρωσία) να σταματήσουν τις επεμβάσεις τους και να σεβαστούν το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ. Η κοινή τοποθέτηση των τριών έχει μεγάλη σημασία, καθώς την υπογράφουν όχι μόνο η Γαλλία, ο κακός δαίμονας του Ερντογάν στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και η Ιταλία, που υποστηρίζει μεν τον Σαράζ, αλλά δεν έχει κανένα συμφέρον να αφήσει τη Σύρτη και τα πετρέλαια της γύρω περιοχής στο έλεος του Ερντογάν. Σε παραπλήσιο μήκος κύματος με τους Ευρωπαίους κινήθηκε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.

Στο μεταξύ, η κόντρα μεταξύ Γαλλίας και Τουρκίας ωθείται στα άκρα ύστερα από τις νέες δηλώσεις Μακρόν για τα «επικίνδυνα παιχνίδια» της Αγκυρας στη Λιβύη και τη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν ότι η Ε.Ε. οφείλει να εξετάσει από μηδενική βάση, «χωρίς ταμπού» τις σχέσεις της με την Τουρκία. Αλλά ούτε από τις ΗΠΑ του Τραμπ φαίνεται να βρίσκει η Τουρκία την υποστήριξη που περίμενε, καθώς η Ουάσιγκτον τάχθηκε υπέρ της άμεσης κατάπαυσης του πυρός, απρόθυμη να δεχθεί το τουρκικό σχέδιο για κατάληψη της Σύρτης. Οι επόμενες ημέρες διαγράφονται κρίσιμες.

ViaDiplomacy Newsroom