Θα μπορούσε να είναι EUMED9 + 1 η επόμενη Σύνοδος για μεγαλύτερη πίεση στην Τουρκία;

Την οργή της Άγκυρας προκάλεσε η πολιτική διακήρυξη των ηγετών της EUMED9 που συνεδρίασε την Παρασκευή στο ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος». Σε ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε ότι αυτή η διακήρυξη είναι μεροληπτική χωρίς όραμα και αποσυνδεδεμένη από την πραγματικότητα.

«Καλούμε τις χώρες της ΕΕ που την υπέγραψαν να εγκαταλείψουν την μόνοπλευρη στάση τους. Ακολουθούν την Ελλάδα και την Κυπρό τυφλά υπό το πρόσχημα της αλληλεγγύης», σημείωνε η ανακοίνωση.

Στην ατζέντα της Συνόδου βρέθηκαν οι προκλήσεις ασφαλείας στη Μεσόγειο που θέτουν σε κίνδυνο τη σταθερότητα στην περιοχή, νέες εν δυνάμει κρίσεις, όπως η απειλή κύματος μεταναστευτικών ροών μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν αλλά και κρίσεις, των οποίων τις συνέπειες βιώνουν ήδη οι χώρες της Μεσογείου, όπως η κλιματική αλλαγή.

Στη Σύνοδο Κορυφής της EUMED9 έλαβαν μέρος, εκτός από τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι, ο πρωθυπουργός της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς, ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, ο πρωθυπουργός της Μάλτας Ρόμπερτ Αμπέλα, ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας Γιάνετς Γιάνζα και ο υπουργός Εξωτερικών της Πορτογαλίας Αουγκούστο Σάντος Σίλβα.

EUMED9 + 1 με συμμετοχή του Αζερμπαϊτζάν;

Το πλήγμα για την Τουρκία απ΄ό την Σύνοδο EUMED9 δεν ήταν η Πολιτική Διακύρηξη, αλλά η μη συμμετοχή της σε μια διαδικασία με χώρες της Μεσογείου και με συμφέροντα τα οποία ξεκινούν από την Ενεργεια και καταλήγουν στην Ασφάλεια. Όλα τα μεγάλα έργα της Ανστολικής Μεσογείου προχώρησαν ουσιαστικά μετά την απόφαση της Δύσης για την δημιουργία του Νοτίου Διαδρόμου, ενός ενεργειακού έργου που μεταφέρει το Αζερικό αέριο από την Κασπία Θάλασσα στην Ευρώπη.

Η Ελλάδα είναι η πιο κοντινή χώρα της Ευρώπης στον Κα΄ύκασο και το Αζερμπαϊτζάν, το οποίο τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε ένα ασφυκτικό κλοιό από την Ρωσία και την Τουρκία. Η Αθήνα θα μπορούσε να καλέσει στην επόμενη σύνοδο το Μπακού ως την χώρα που παίζει ρόλο σημαντικό ρόλο στην σταθερότητα μέσω της Ενέργειας σε χώρες όπως αυτ΄ές των Βαλκανίων.

Μια τέτοια εξέλιξη, την πρόσκληση δηλαδή, δεν θα μπορούσε να την αρνηθεί το Μπακού ακόμα και μετά από ασφυκτικές πιέσεις της Άγκυρας, ενώ η τελευταία θα έβλεπε το Αζερμπαϊτζάν να αποκτά την πρώτη πολιτική επαφή με χώρες της Ευρωπ¨αϊκής Ένωσης χωρίς αυτή να έχει δυνατότητα παρέμβασης

ViaDiplomacy Newsroom