Θα κερδίσει η «Νέα Τουρκία» το στοίχημα της αλληλεγύης, της ενότητας και της ανάκαμψης;

« Εύχομαι να είναι καλορίζικο το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για την  Τουρκία και για το Έθνος μας» διαμήνυσε ο Πρόεδρος Ερντογάν  μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Ο Ερντογάν  μίλησε τηλεφωνικά με τον  Πρωθυπουργό   Μπιναλί Γιλντιρίμ,   τον αρχηγό του Κόμματος Εθνικιστικής Κίνησης Ντεβλέτ Μπαχτσελί  και τον αρχηγό  του Κόμματος  Μεγάλης Ενότητας  Μουσταφα Ντετιτζι   και τους συνεχάρη για το  αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος .

Σύμφωνα με τα ανεπίσημα αποτελέσματα  οι ψήφοι του ΝΑΙ προηγούνταν με ποσοστό του  51,3% στο σύνολο της  χώρας.

Ο αρχηγός της  αξιωματικής  αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου  στο πρώτο του σχόλιο σχετικά με  το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος τόνισε ότι  φέρει « αμφιλεγόμενο  αποτέλεσμα» και ισχυρίσθηκε  ότι  το 50% των τούρκων ψηφοφόρων είπε  ΟΧΙ. Παρόλο που   το ποσοστό των ψήφων του ΝΑΙ είναι 51, 34 % ο Κιλιτσντάρογλου   ισχυρίσθηκε ότι  θεωρεί  αμφιλεγόμενο  το αποτέλεσμα  του δημοψηφίσματος.

Ο  αρχηγός του Κόμματος Εθνικιστικής Κίνησης(MHP)  Ντεβλέτ Μπαχτσελί  τόνισε ότι   δεν  υπάρχει η παραμικρή υποψία  για το δυνατό κέρδος που έφερε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.  Στο δημοψήφισμα ο Τουρκικός λαός εξέθεσε την  ελεύθερη βούληση του, είπε ο Μπαχτσελί και  πρόσθεσε « Το    Έθνος μας   επέλεξε με την  ελεύθερη βούληση του  την συνταγματική  αναθεώρηση για το Προεδρικό Σύστημα Διακυβέρνησης».

Ο Μπαχτσελί αποκτά ρόλο και λόγο σε αντάλλαγμα για τη στήριξη  που πρόσφερε στον Ερντογάν και σίγουρα εξασφάλισε ανταλλάγματα για την επόμενη μέρα.

Η προσεκτική παρατήρηση του εκλογικού χάρτη της Τουρκίας  δεν αφήνει πολλά περιθώρια για παρερμηνείες του αποτελέσματος χωρίς όμως και να μας δίνει ασφαλή συμπεράσματα  για την συνέχεια καθώς το «αύριο» της «Νέας Τουρκίας» προμηνύεται δύσκολο όχι μόνο για την ίδια τη χώρα αλλά και για την ευρύτερη περιοχή.

Η «Συμμαχία του Ναι» (ΑΚΡ, ΜΗΡ και ΒΒΡ) δεν άγγιξε τα εκλογικά αποτελέσματα της 1ης Νοεμβρίου 2015 όταν αθροιστικά είχαν πάρει ποσοστό που άγγιζε το 65% και σημείωσε αρκετές απώλειες στο σύνολο της τουρκικής επικράτεια όπως στα παράλια Αιγαίου, Αν. Μεσογείου και σε περιοχές όπου πλειοψηφεί το κουρδικό στοιχείο.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα προσθέσει στο λεξικό των διεθνών σχέσεων και τον όρο Ερντογανισμός δίπλα στο λήμμα Κεμαλισμός με βασικό πρόσημο την επιστροφή των νεοθωμανικών γεωπολιτικών επιδιώξεων στην κοινωνική και πολιτική ζωή της «Νέας Τουρκίας».

Η «επόμενη μέρα» της Νέας Τουρκίας θα βρει τον Ερντογάν να προετοιμάζει «τέσσερις νέες πολυθρόνες» άσκησης πολιτικής: .. για τις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας, Ρωσίας-Τουρκίας, Ιράν –Τουρκίας και ΕΕ/Γερμανίας-Τουρκίας.  Παράλληλα θα εξακολουθήσει να ασκείται μία διευρυμένη κι αναθεωρούμενη πολιτική  προς Ελλάδα, Κύπρο, Βαλκάνια και βεβαίως ως προς το συριακό και κουρδικό μέτωπο.

Οι αγορές θεωρούσαν ότι το «ναι» θα κέρδιζε στο δημοψήφισμα και προσβλέπουν σε μια επιστροφή της σταθερότητας στην Τουρκία αν και  μεσοπρόθεσμα κυριαρχεί η αβεβαιότητα. Η μείωση της εμπιστοσύνης των επενδυτών στους θεσμούς, η αυξημένη πόλωση της κοινωνίας και η καθυστέρηση της υιοθέτησης διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων ίσως επηρεάσουν την ανάπτυξη η οποία  «παραμένει ασθενική και οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις (της μετατροπής) του συστήματος (σε προεδρικό) παραμένουν ακόμη άγνωστες», είχε εκτιμήσει πριν από την ψηφοφορία το γραφείο της εταιρείας χρηματοοικονομικών υπηρεσιών BCG Partners στην Κωνσταντινούπολη.

Η Ελλάδα επιθυμεί έναν «σταθερό γείτονα» χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν πρέπει να επαγρυπνεί και να διατηρεί σε υψηλή ετοιμότητα όλους τους συντελεστές ισχύος για την προάσπιση των κυριαρχικών της δικαωμάτων.

Συγγραφέας: Νίκος Αρβανίτης

Νίκος Αρβανίτης

Ο Νίκος Αρβανίτης είναι διαπιστευμένος διπλωματικός συντάκτης στο Βελιγράδι, παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Ν.Α. Ευρώπη από το 1991. Διαχειριστής του KomotiniPress.

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.