Θα φέρει η πτώση της λίρας την στρατολόγηση της Τουρκίας από τις ΗΠΑ στην Μέση Ανατολή;

Ρεκόρ υποτίμησης  της τουρκικής λίρας έναντι των ξένων νομισμάτων σημειώθηκε την Τετάρτη.. Το τουρκικό νόμισμα έπεσε στα χαμηλότερα επίπεδα εδώ και 2 χρόνια, από τη νομισματική κρίση του 2018, χάνοντας το 17% της αξίας της. Το δολάριο έναντι της λίρας όχι μόνο ξεπέρασε το ψυχολογικό όριο των 7 λιρών, αλλά το απόγευμα της ίδιας ημέρας έφτασε στο επίπεδο του 7.1958 λιρών.

Την στιγμή που συνέβαιναν αυτά, ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας και γαμπρός του Ταγίπ Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, πραγματοποιούσε τηλεδιάσκεψη με ξένους επενδυτές, προσπαθώντας να τους πείσει για επενδύσεις σε μία χώρα που το νόμισμά της κατρακυλά και –το κυριότερο- τα συναλλαγματικά αποθέματα της κεντρικής τράπεζας έχουν σχεδόν εξαϋλωθεί.

Όπως εκτιμούν οικονομικοί αναλυτές η Τουρκία θα πρέπει να προσφύγει σε εξωτερική βοήθεια. Αν αυτή ζητηθεί από το ΔΝΤ θα έχει καταστραφεί όλο το αφήγημα του Τούρκου Προέδρου, μια χώρα ισχυρά οικονομική που θέλει να πρωταγωνιστήσει στον Ευρωασιατικό χώρο καθώς επίσης και σε όλο το ακραίο Ισλάμ.

Η βοήθεια που απέστειλε ο Τούρκος Πρόεδρος στις ΗΠΑ για την Πανδημία, εντάσσεται σε ένα σύνολο κινήσεων που ως στόχο έχουν την οικονομική βοήθεια από τις ΗΠΑ. Η βοήθεια αυτή όμως, αν δοθεί που είναι πολύ πιθανό, θα έχει ανταλλάγματα που δεν θα επαναφέρει μόνο την Τουρκία σε μια κανονικότητα με την Δύση, αλλά και θα την αναγκάσει να προβεί σε κινήσεις οι οποίες θα την φέρουν αντιμέτωπη με την μοναδική γειτονική χώρα που δεν έχει έρθει σε ρήξη μέχρι σήμερα, το Ιράν.

Όσο η Τεχεράνη αυξάνει τις επιθέσεις σε Αμερικανικές βάσεις στο Ιράκ, παρενοχλεί Αμερικανικά σκάφη στο Περσικό Κόλπο, και έχει φέρνει τον πόλεμο στα σύνορα του Ισραήλ, στις ΗΠΑ αυξάνονται οι φωνές για δράση. Ήδη η πολιτική που φαίνεται να υλοποιείται είναι τα αντίποινα σε πληρεξούσιους του Ιράν σε Συρία και Ιράκ, αλλά όλο και περισσότεροι θεωρούν ότι θα πρέπει να υπάρξουν ισχυρά αντίποινα στην ενδοχώρα του Ιράν και σε στρατιωτικές βάσεις.

Όμως όσο οι εξελίξεις τρέχουν, πολλοί θεωρούν ότι σε αυτό το παιχνίδι πρέπει να εμπλακούν και άλλες δυνάμεις. Οι ΗΠΑ δημιουργούν ήδη έναν νέο “στρατό” στην Συρία και στην περιοχή του Ypg με 15.000 χιλιάδες άντρες. Όμως θέλοντας να εκτεθούν ακόμα λιγότερο, σχεδιάζουν την “στρατολόγηση” της Τουρκίας ώστε να αποτελέσει το κύριο χώρο αντίδρασης ενάντια στην Τεχεράνη.

Αυτό φυσικά δεν δεν σημαίνει ότι η Τουρκία θα συμμετέχει η ίδια στρατιωτικά εναντίον του Ιράν, αλλά θα προχωρήσει σε μεγάλες διευκολύνσεις προς τις συμμαχικές δυνάμεις, πράγμα που είχε αποφύγει να κάνει στους δύο πολέμους του Κόλπου. Να σημειωθεί ότι πριν λίγους μήνες η Τουρκία έκλεισε τον εναέριο χώρο της σε αεροσκάφη των ΗΠΑ τα οποία μετέφεραν δυνάμεις στο Ιράκ.

Μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να φέρει επιπλέον οφέλη στην Τουρκία όπως στην Βορειοανατολική Συρία, την Λιβύη και την Ανατολική Μεσόγειο. Εξάλλου η Τουρκία έχει αποδείξει ότι μπορεί να κάνει τα πάντα ώστε να πετύχει τους στόχους της. Η πρόσφατη επίθεση σε πληρεξούσιους του Ιράν στην Ιντλίμπ, ήταν ένα δείγμα πολιτικής της Άγκυρας.

ViaDiplomacy Newsroom