Θα επηρεάσει τη Ρωσία μια ελληνική χρεοκοπία;
Γράφει η Άννα Κούτσμα, RBTH
Η ελληνική χρεοκοπία θα είναι μια μακρά διαδικασία χωρίς σοβαρές αρνητικές συνέπειες για την ίδια τη Ρωσία, ωστόσο μια έξοδος της Ελλάδας από την Ε.Ε θα προκαλούσε απρόβλεπτες συνέπειες στην ευρωπαϊκή οικονομία, επηρεάζοντας άμεσα τις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις με τη Ρωσία, εκτιμούν ρώσοι εμπειρογνώμονες.
Στις 30 Ιουνίου η ελληνική κυβέρνηση αρνήθηκε να πληρώσει την επόμενη δόση του δανείου του ΔΝΤ, σύμφωνα με ανακοίνωση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, μετέδωσε το Agence France-Presse. Αυτό σημαίνει πραγματική χρεοκοπία της Ελλάδας, ωστόσο τα ρωσικά χρηματιστήρια δεν αντέδρασαν στην είδηση αυτή.
«Η χρεοκοπία της Ελλάδας ήταν αναμενόμενη, και γι’ αυτό η αντίδραση των επενδυτών θα είναι συγκρατημένη, αλλά αρνητική», σχολιάζει η αναλύτρια της Alpari, Άννα Κόκορεβα. «Δεν περιμένουμε την απόλυτη πτώση του ευρώ και των χρηματιστηρίων, αλλά κάποια μείωση είναι αναπόφευκτη. Οι χρηματιστηριακοί δείκτες μπορεί να ρυθμιστούν σε 2-3%», εξηγεί η εμπειρογνώμονας.
Αναμένεται επίσης η ενίσχυση του δολαρίου. «Θα ενισχυθεί η συνολική μεταβλητότητα του ρωσικού νομίσματος και των τίτλων, αλλά δεδομένου ότι η αποδυνάμωση του ρουβλίου έχει θετικό αντίκτυπο στη ρωσική οικονομία, δεν θα πρέπει να υπάρξουν σοβαρές αρνητικές συνέπειες από μια ελληνική χρεοκοπία», συμφωνεί η Γελιζαβέτα Μπελούγκινα, από την FBS.
Η ελληνική χρεοκοπία θα μπορούσε για λίγο να φέρει στη Ρωσία εκροές κεφαλαίων, σύμφωνα με τους ρώσους αναλυτές που μίλησαν στην RBTH. «Οι επενδυτές θα αναλάβουν λιγότερους κινδύνους, ως εκ τούτου, θα αυξηθεί η ζήτηση για πιο αξιόπιστα, αλλά λιγότερο κερδοφόρα περιουσιακά στοιχεία», λέει η Άννα Κόκορεβα.
«Η οικονομία μας, αυτή τη στιγμή, δεν χαρακτηρίζεται από υψηλή εξάρτηση στις εισροές κεφαλαίων, επειδή λόγω των κυρώσεων, οι αγορές είναι κλειστές εδώ και ένα χρόνο. Επομένως, μην περιμένετε μεγάλη πίεση και ενεργή απόσυρση του κεφαλαίου», εκτιμά ο Γεγκόρ Σούσιν, επικεφαλής εμπειρογνώμονας της τράπεζας Gazprombank.
50% πιθανότητα εξόδου από την ΕΕ
Οι αναλυτές σημειώνουν ότι η διαδικασία της χρεοκοπίας θα είναι μακρά. Στις 5 Ιουλίου, στην Ελλάδα αναμένεται να διεξαχθεί δημοψήφισμα σχετικά με τις απαιτήσεις των δανειστών. Και σε περίπτωση που η πλειοψηφία των πολιτών εγκρίνει τις μεταρρυθμίσεις, τότε για λίγο διάστημα αφαιρείται από το κάδρο των εξελίξεων το ζήτημα της χρεοκοπίας. Πολύ πιο σημαντική εξέλιξη όμως θα υπάρξει, αν η Ελλάδα βγει από την ευρωζώνη. Οι αναλυτές S&P δίνουν πιθανότητα 50% σε αυτό το ενδεχόμενο.
«Η έξοδος από της χώρας από την ευρωζώνη θα διευκολύνει τις εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δύο χωρών. Το νέο νόμισμα της Ελλάδας θα είναι αδύναμο, και τα αγαθά της χώρας πιο φθηνά. Μειωμένη εξάρτηση από εξωτερικούς δανειστές θα μπορούσε να έχει θετική επίπτωση στην εξωτερική πολιτική της Ελλάδας σε σχέση με τη Ρωσία», πιστεύει η κ. Κοκόρεβα.
«Μπορεί να δώσει ακόμη επιτάχυνση στο έργο του αγωγού “Turkish Stream”, επειδή, μετά την έξοδο από τη ζώνη του ευρώ η Ελλάδα θα πρέπει να ενδιαφέρεται περισσότερο για συνεργασία με άλλες χώρες. Ωστόσο, δεν μπορούμε να πούμε ότι η Ελλάδα σίγουρα θα βγει από την ευρωζώνη», αναφέρει ο Γεγκόρ Σούσιν.
Ο εμπειρογνώμονας σημειώνει ότι η ΕΕ είναι απίθανο να επιτρέψει την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, καθώς κάτι τέτοιο μπορεί να προκαλέσει απρόβλεπτες συνέπειες. Το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ελλάδας αποτελεί πάνω από 1.000 δισ.ευρώ.
Ωστόσο, μια χρεοκοπία μπορεί να επιστρέψει την ευρωπαϊκή οικονομία σε ύφεση, και αυτό θα επηρεάσει άμεσα τις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις με τη Ρωσία, έναν από τους κύριους εξαγωγείς και εισαγωγείς της ΕΕ.