Θα διακινδυνεύσει η Τουρκία οι ένοπλες δυνάμεις της να έχουν την τύχη όπως αυτές του Ιράν;
Από την πρώτη στιγμή που η Τουρκία ανακοίνωσε την απόκτηση των S-400 από την Ρωσία ήταν πέρα από βέβαιο ότι σε αυτό το ενδεχόμενο θα αντιδρούσαν οι ΗΠΑ και ακόμα περισσότερο η Μεγάλη Βρετανία.
Αυτή η αντίδραση από την πρώτη στιγμή εφαρμόζεται ως πίεση στην αγορά των F-35 από την Τουρκία και ήδη δημιουργούνται εξελίξεις.Η Επιτροπή Άμυνας του Κογκρέσου αναμένεται να συζητήσει την επόμενη εβδομάδα την έγκριση του αμυντικού προϋπολογισμού που όχι μόνο εξετάζει τις αμυντικές δαπάνες αλλά και τον τρόπο με τον οποίο αυτές θα χρησιμοποιηθούν.
Στην Πράξη Εξουσιοδότησης Εθνικής Άμυνας των ΗΠΑ (NDAA) περιλαμβάνονται βασικές αρχές για την άσκηση πολιτικών, αλλά και για την έναρξη ή διακοπή προγραμμάτων εκσυγχρονισμού ή απόσυρσης πλοίων και αεροσκαφών.
Μεταξύ άλλων, μέσω του νομοσχεδίου αυτού, η Επιτροπή, ζητά από το υπουργείο Αμυνας να δώσει στο Κογκρέσο μια έκθεση για τις σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας, ενώ μέχρι την ολοκλήρωση της έκθεσης θα «παγώσει» η πώληση εξοπλισμού, όπως τα αεροσκάφη τύπου F-35, προς την Τουρκία.
Η Τουρκία αντέδρασε άμεσα και σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό κανάλι CNN Turk ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι η πρόταση που έχει κατατεθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων και αφορά την προσωρινή αναστολή των πωλήσεων οπλικών συστημάτων, συμπεριλαμβανομένων και των μαχητικών αεροσκαφών F-35, στην Τουρκία είναι λανθασμένη και παράλογη.
Μια οριστική ρήξη με τις ΗΠΑ θα “Ιρανοποιήσει” τις ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας
Στις 16 Ιανουαρίου του 1979, ο Σάχης, δηλαδή ο βασιλιάς του Ιράν, Μοχάμεντ Ρεζά Παχλαβί, εγκατέλειψε δήθεν οικειοθελώς τη χώρα μην μπορώντας να αντιμετωπίσει την οργισμένη αντίδραση του λαού, ενάντια στη διακυβέρνησή του
Ήταν η δεύτερη φορά που ο Σάχης εγκατέλειπε το Ιράν. Αυτή όμως ήταν η οριστική. Ο Παχλαβί είχε αναλάβει την εξουσία τον Σεπτέμβριο του 1941 μετά από παρέμβαση των Άγγλων. Το 1951 ήρθε σε πολιτική σύγκρουση με τον πρωθυπουργό, Μοχάμεντ Μοσαντέκ για το θέμα του πετρελαίου….
Η επανάσταση έφτασε στο αποκορύφωμά της. Οι απεργίες ήταν συνεχείς και προκλήθηκε ακόμα και γενικό μπλακάουτ σε πολλές περιοχές. Έτσι, στις 16 Ιανουαρίου αποφάσισε να εγκαταλείψει τη χώρα, μέχρι να εκτονωθεί η κατάσταση. Τη φυγή του Σάχη ακολούθησε η διάλυση της μυστικής αστυνομίας ΣΕΒΑΚ από τον τότε πρωθυπουργό Μπαχτιάτ, ο οποίος κάλεσε πίσω στο Ιράν τον εξόριστο Χομεϊνί….
Επιβάλλεται άμεσα εμπάργκο στο Ιράν με αποτέλεσμα οι ένοπλες δυνάμεις να μείνουν χωρίς υποστήριξη και ανταλλακτικά. Τα προηγούμενα χρόνια οι ΗΠΑ είχαν προμηθεύσει με στρατιωτικό υλικό το Ιράν που περιελάμβανε ακόμα και αεροσκάφη F-14 Tomact, F-4 και ελικόπτερα Σινούκ.
Έτσι η Τεχεράνη αντιμετώπισε επί οκτώ χρόνια τις επιθέσεις του Ιράκ χωρίς ανταλλακτικά για την αεροπορία της προχωρώντας σε λύσεις “κανιβαλισμού” υλικού. Οι προσπάθειες για προμήθεια ανταλλακτικών μέσω τρίτων από δημοπρασίες των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, άλλοτε ήταν επιτυχείς (υπό την ανοχή των Αμερικανών) και άλλοτε όχι.
Στο πιο χαρακτηριστικό περιστατικό, ανταλλακτικά για αεροσκάφη F-14 Τόμκατ πουλήθηκαν σε μεσάζοντα που ανακαλύφθηκε ότι δρούσε για λογαριασμό του Ιράν. Ο μεσάζοντας καταδικάστηκε, τα ανταλλακτικά επεστράφησαν, βγήκαν ξανά σε πλειστηριασμό και αγοράστηκαν ξανά από άτομο που κατηγορείται ως εντολοδόχος του Ιράν.
Περιπτώσεις όπου το Ιράν προσπάθησε να προμηθευτεί υλικό από την Ρωσία έπεσαν στο κενό.. Αυτό συνέβη και με την περίπτωση του S-300 το 2007 όπου το Ισραήλ αντέδρασε έντονα ακόμα άφησε να εννοηθεί και προληπτικό χτύπημα. Τελικά οι S-300 έφτασαν μετά από δέκα χρόνια στο Ιράν χωρίς όμως πλέον να προσφέρουν ουσιαστικά κάτι στην αεράμυνα της χώρας
Η περίπτωση της Τουρκίας
Η πολεμική αεροπορία της Τουρκίας είναι 100% “Αμερικανική” και η πολεμική της βιομηχανία στηρίζεται και αυτή 100% πάνω στους τύπους αεροσκαφών της Τουρκικής Αεροπορίας.
Μάλιστα η απόκτηση των F-35 δεν θα προσφέρει στην Τουρκική πολεμική βιομηχανία κέρδος μόνο από την χρήση των Τουρκικών F-35 αλλά η χώρα θα αποτελεί και σταθμό συντήρησης 3ου επιπέδου για τους άλλους χρήστες όπως η Αγγλία.
Και η αεροπορία είναι μια παράμετρος η οποία θα γονατίσει τις Τουρκικές Ένοπλες δυνάμεις. Η άλλη είναι η γεωπολιτική.
Όταν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι της “έχασαν” τον Ιράν, ανέδειξαν αμέσως την Τουρκία ως χώρα που θα διασφάλιζε την στρατηγική και τα συμφέροντα της. Στην περίπτωση που οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ “χάσουν” την Τουρκία, θα αναδειχθεί άλλη η άλλες χώρες, και αυτό θα είναι το μεγαλύτερο πλήγμα για την Τουρκία