Τέσσερις κορβέτες κλάσης Ada και 30 ελικόπτερα Τ-129 αξίας 2,5 δισ δολαρίων αγοράζει το Πακιστάν από την Τουρκία

Σε φάση υλοποίησης εισέρχονται δύο σημαντικά εξοπλιστικά προγράμματα του Πακιστάν με τουρκικό ενδιαφέρον σύμφωνα με την ιστοσελίδα Quwa.

Πιο αναλυτικά κατά την διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης του Υπουργού Αμυντικής Βιομηχανίας του Πακιστάν στην Άγκυρα (24-26 Νοεμβρίου) οι δύο χώρες συζήτησαν την πρόοδο των διαπραγματεύσεων για την υλοποίηση δύο σημαντικών εξοπλιστικών προγραμμάτων της απόκτησης από το Πακιστάν τεσσάρων κορβετών κλάσης Ada και την απόκτηση μέχρι και 30 επιθετικών ελικοπτέρων T-129 ATAK.

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα για την απόκτηση των 4 τουρκικής σχεδίασης κορβετών της κλάσης Ada από το Πακιστάν το οποίο ξεκίνησε επίσημα τον περασμένο Μάιο, αποτελεί ένα πρόγραμμα ορόσημο για την τουρκική ναυπηγική βιομηχανία, αφού για πρώτη φορά ένα τουρκικής σχεδίασης και ανάπτυξης πολεμικό πλοίο κατάφερε να προσελκύσει το ενδιαφέρον μιας τρίτης χώρας και να παραγγελθεί από το Ναυτικό της χώρας αυτής.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει σε αξία το 1 δις δολάρια και όπως δήλωσε ο Πακιστανός υπουργός η ναυπήγηση του πρώτου πλοίου θα ξεκινήσει στο άμεσο μέλλον.

Σημειώνεται ότι από τα τέσσερα πλοία τα δύο θα ναυπηγηθούν στην Τουρκία και τα υπόλοιπα δύο στα ναυπηγεία Karachi Shipyard & Engineering Works (KSEW) στο Πακιστάν.

Το δεύτερο σημαντικό πακιστανικό πρόγραμμα περιλαμβάνει την απόκτηση 30 επιθετικών ελικοπτέρων T-129 ATAK. Σύμφωνα με τον Πακιστανό υπουργό οι διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών για το πρόγραμμα αυτό βρίσκεται σε καλή φάση, αφού αυτή την περίοδο συζητιέται η οικονομική διάσταση της αγοράς των 30 ελικοπτέρων με το σύνολο των υπολοίπων θεμάτων να έχει ήδη κατά 90% συμφωνηθεί.

Σύμφωνα με αναλυτές το ύψος της επικείμενης παραγγελίας θα φτάσει το 1,5 δις δολαρίων, σε αντάλλαγμα η πακιστανική βιομηχανία θα αναλάβει την τελική συναρμολόγηση των ελικοπτέρων και την κατασκευή τμημάτων του ελικοπτέρου.

Η στρατιωτική και βιομηχανική συνεργασία των δύο χωρών είναι παλιά και έχει εμβαθυνθεί τα τελευταία χρόνια με σημαντικά συμβόλαια που η τουρκική αμυντική βιομηχανία έχει ήδη λάβει από το Πακιστάν όπως την ναυπήγηση ενός πλοίου ανεφοδιασμού στόλου στο ναυπηγείο Karachi Shipyard & Engineering Works από την τουρκική μελετητική μηχανολογική εταιρεία STM καθώς και την αναβάθμιση των πακιστανικών υποβρυχίων τύπου Agosta 90B επίσης από την τουρκική εταιρεία STM.

Από την πλευρά του το Πακιστάν πρότεινε στην Άγκυρα την αγορά μαχητικών τύπου JF-17 Thunder το οποίο αναπτύχθηκε και κατασκευάζεται από την Πακιστανική Αεροπορική  βιομηχανία με κινεζική βοήθεια.

Αν και δεν έχει καταγραφεί η ανταπόκριση των Τούρκων στην Πακιστανική πρόταση θεωρείται αρκετά αν όχι τρομερά δύσκολα για την Άγκυρα να εμπλακεί σε ένα δεύτερο αναπτυξιακό πρόγραμμα ενός νέου μαχητικού μετα το υπο ανάπτυξη εθνικό τουρκικό μαχητικό του προγράμματος TF-X.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.