Οι τέσσερις επιθέσεις των μυστηριωδών Drones κατά Ρωσικών στόχων στη Συρία και ο ρόλος της Τουρκίας
Τις ανταρτικές ομάδες που υποστηρίζονται από την Τουρκία κατηγορεί η Ρωσία για τις πρόσφατες επιθέσεις με Drones στην αεροπορική βάση Khmeimim και τις εγκαταστάσεις του ρωσικού Ναυτικού στην βάση Tartus το βράδυ μεταξύ της 5ης με 6η Ιανουαρίου 2018.
Όπως ανακοίνωσαν οι Ρωσικές αρχές τα 13 drones που επετέθησαν στις δύο βάσεις εξαπολύθηκαν από τις περιοχές που ελέγχουν οι αντάρτες κοντά στην πόλη Idlib. Πιο αναλυτικά όπως επεσήμαναν οι Ρώσοι τα 13 Drones εξαπολύθηκαν από το χωριό Al Maouzrah της επαρχίας Idlib τα οποία αναχαιτίστηκαν από την ρωσική αεράμυνα.
Από αυτά τα τρία κατευθύνθηκαν προς την ναυτική βάση της Tartus και τα υπόλοιπα 10 προς την αεροπορική βάση Khmeimim η οποία απέχει 52 χλμ από το χωριό Al Maouzrah.
Από αυτά τα 7 καταρρίφθηκαν από το αντιαεροπορικό σύστημα Pantsir S-1 και τα υπόλοιπα 6 από σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου εκ των οποίων τα τρία προσγειώθηκαν ασφαλές και τα υπόλοιπα τρία εξερράγησαν.
Τα drones όπως αναφέρουν οι Ρωσικές πηγές ήταν μικρά αεροσκάφη κατασκευασμένα από ξύλο κοντρα πλακέ και πλαστικό ύφασμα, δεμένα με πλαστικές ταινίες και εκπέτασμα πτέρυγας 3-4 μέτρα που μπορούν να αποκτηθούν από το διεθνές ελεύθερο εμπόριο, τα οποία ήταν εξοπλισμένα με μέχρι και 10 αυτοσχέδια πυρομαχικά μεγέθους βλήματος όλμου των 82 χλστ. Όπως αποδείχτηκε από τα τρία Drones που αναχαιτίστηκαν από τους Ρώσους και δεν καταστράφηκαν τα πυρομαχικά που έφεραν εξαπολύονταν προς το στόχο ταυτοχρόνως.
Τα πυρομαχικά ήταν κατασκευασμένα από ενισχυμένο πλαστικό, μέσα στο οποίο υπήρχε το εκρηκτικό με μεγάλο αριθμό σφαιριδίων κολλημένα με εποξική κόλλα και με ένα πυροκροτητή στο ρύγχος, ο οποίος διέθετε μια προέκταση που τον ενεργοποιούσε μόλις ερχόταν σε επαφή με τον στόχο.
Τα drones εκτοξεύτηκαν με καταπέλτη, δεν διαθέτουν σύστημα προσγείωσης παρά μια απλή ξύλινη κατασκευή-βάση, ήταν εξοπλισμένα με πομποδέκτη GPS, γεγονός που επιτρέπει την εκ των προτέρων σχεδίαση της αποστολής και την εξαπόλυση του αεροχήματος προς το στόχο χρησιμοποιώντας για καθοδήγηση τον πομποδέκτη του GPS και τον ψηφιακό χάρτη με τα waypoints που είχαν φορτωθεί στο αυτοσχέδιο σύστημα ναυτιλίας του drone.
Η αεροπορική βάση βρίσκεται σε απόσταση 38 χλμ από την πρώτη γραμμή και για δύο χρόνια οι Ρώσοι ένοιωθαν ασφαλείς, αφού το βεληνεκές των συστημάτων πυροβολικού των ανταρτών δεν ήταν αρκετό για να πλήξουν την Ρωσική αεροπορική βάση.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι επιθέσεις της 5ης με 6η Ιανουαρίου 2018 δεν ήταν οι μόνες που πραγματοποιήθηκαν τις προηγούμενες δύο εβδομάδες.
Πιο αναλυτικά το βράδυ της 31ης Δεκεμβρίου 2017 προς την 1η Ιανουαρίου 2018 πραγματοποιήθηκε όπως ανακοινώθηκε από τις Ρωσικές Αρχές επίθεση στην αεροπορική βάση Khmeimim, με όλμους που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο δύο Ρώσων στρατιωτικών.
Όπως ανέφερε η ρωσική εφημερίδα Kommersant, η επίθεση αυτή προκάλεσε ζημιές σε 4 βομβαρδιστικά Su-24, 2 μαχητικά Su-35S και ένα μεταγωγικό An-72, χωρίς όμως η είδηση να επιβεβαιωθεί από την Μόσχα αν και δημοσιεύτηκαν στο διαδίκτυο φωτογραφίες με ρωσικά αεροσκάφη να έχουν υποστεί ζημιές από επίθεση με πυρομαχικά.
Το περιστατικό αυτό δεν σχετίζεται με τον θάνατο δύο Ρώσων πιλότων ενός ελικοπτέρου Mi-24P που συνετρίβη λόγω τεχνικού προβλήματος στις 31 Δεκεμβρίου 2017.
Την επόμενη ημέρα και πιο συγκεκριμένα το μεσημέρι της 1ης Ιανουαρίου 2018 κατερρίφθησαν από το Συριακό Στρατό δύο Drone άγνωστης προέλευσης σε αγροτική περιοχή κοντά στην αεροπορική βάση Khmeimim.
Την ίδια ημέρα 1η Ιανουαρίου 2018 και πιο συγκεκριμένα το πρωί στις 08.38 καταρρίφθηκε στην κοιλάδα Ghab, η οποία βρίσκεται 38 χλμ ανατολικά της αεροπορικής βάσης Khmeimim από την οργάνωση Ahrar Al Sham ένα ακόμη Drone, το οποίο όπως εκτιμάται ανήκε σε διαφορετική αντάρτικη οργάνωση και βρέθηκε να ίπταται πάνω από περιοχή που ελέγχει η Ahrar Al Sham.
Μερικές μέρες αργότερα, στις 3 Ιανουαρίου 2018, οι Συριακές αρχές κατέρριψαν ένα drone στην περιοχή της Στρατιωτικής Ακαδημίας Μηχανικού στην πόλη Homs η οποία απέχει 100 χλμ από το χωριό Al Maouzrah από όπου εκτιμάται ότι εξαπολύθηκαν τα drones.
Όπως αποδείχτηκε μερικές μέρες αργότερα τα Drones που χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση της Homs στις επιθέσεις της αεροπορικής βάσης Khmeimim (1ης Ιανουαρίου και 6ης Ιανουαρίου 2018) καθώς και αυτό που καταρρίφθηκε στην κοιλάδα Ghab (με κάποιες μικρές διαφοροποιήσεις) από την αντάρτικη οργάνωση Ahrar Al Sham ήταν της ίδιας κατασκευής.
Συμπερασματικά μετα από την εξέταση όλων των παραπάνω επιθέσεων εκτιμάται ότι και η επίθεση της 31ης Δεκεμβρίου 2017 στην αεροπορική βάση Khmeimim πραγματοποιήθηκε από ανάλογα συστήματα αφού το βεληνεκές των όπλων των ισλαμικών ανταρτικών δυνάμεων δεν επαρκεί για να πλήξει την βάση από τα εδάφη που κατέχουν εκτός εάν επρόκειτο για μια καταδρομική επιχείρηση με όλμους. Πάντως σύμφωνα με Ρωσικές και Συριακές πηγές όλμου και θήκες πυρομαχικών δεν βρέθηκαν στην ευρύτερη περιοχή.
Αν και αρχικά οι Ρώσοι είχαν πιστέψει την επίθεση των ανταρτών πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τα αμερικανικά στρατεύματα στην Συρία τελικά μια πιο ενδελεχής εξέταση των επιθέσεων απέδειξε, σύμφωνα με τους Ρώσους, ότι η επίθεση πραγματοποιήθηκε από αντάρτικη ομάδα η οποία υποστηρίζεται από την Τουρκική κυβέρνηση.
Η εξέλιξη αυτή ενδέχεται να δημιουργήσει νέα προβλήματα στην εύθραυστη συνεργασία των δύο κρατών Ρωσίας και Τουρκίας, ενώ μέχρι σήμερα δεν έχει καταγραφεί κάποια αντίδραση από την Άγκυρα η οποία όπως ισχυρίζονται οι Ρώσοι ελέγχει τις ισλαμικές αντάρτικες ομάδες που επιχειρούν στα εδάφη από όπου εξαπολύθηκαν τα συγκεκριμένα Drones
.