Τεχεράνη: Ιράν καΙ Ρωσία θα υπογράψουν συμφωνία στρατηγικής σύμπραξης

Το Ιράν ανακοίνωσε σήμερα την υπογραφή τους προσεχείς μήνες μιας στρατηγικής σύμπραξης με τη Ρωσία, επτά μήνες μετά τη συνομολόγηση μιας παρόμοιας συμφωνίας με την Κίνα στο πλαίσιο της πολιτικής προς ‘ανατολάς’ και προς γειτονικές χώρες.

Η ενδυνάμωση των σχέσεων με την Κίνα και τη Ρωσία πραγματοποιείται σε ένα κλίμα ενισχυμένης καχυποψίας της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν απέναντι στη Δύση και σε μια περίοδο επίμονων ισχυρών εντάσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

“Ανάμεσα στο Ιράν, την Κίνα και τη Ρωσία, σχεδιάζεται ο ανατολικός άξονας. Τα τελευταία χρόνια, επιβεβαιώθηκε ότι είναι απαραίτητο να βελτιωθούν οι σχέσεις ανάμεσα στο Ιράν και τη Ρωσία και να υπάρξει επικέντρωση σε στρατηγικές συμπράξεις”, δήλωσε στην Τεχεράνη ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Σαΐντ Χατιμπζαντέχ.

“Οι αρχικές διευθετήσεις του εγγράφου, που φέρει τον τίτλο Σφαιρικό Σύμφωνο Συνεργασίας ανάμεσα στο Ιράν και στη Ρωσία έχουν ολοκληρωθεί” πρόσθεσε σε εβδομαδιαία συνέντευξη Τύπου. “Αυτή τη στιγμή οριστικοποιούμε τις διάφορες ρήτρες του εγγράφου και θα τις στείλουμε στη Μόσχα. Ελπίζουμε να υπογράψουμε αυτό το έγγραφο τους επόμενους μήνες. Αυτό αντιστοιχεί στο έγγραφο στρατηγικού σχεδίου 25 χρόνων που επεξεργαστήκαμε με την Κίνα”, αναφέρει ο εκπρόσωπος.

Στις 27 Μαρτίου, το Ιράν κατέληξε με την Κίνα, μια χώρα “φίλη σε δύσκολους καιρούς”, σε μια συμφωνία στρατηγικής και εμπορικής συνεργασίας για 25 χρόνια έπειτα από πολυετείς συζητήσεις, η οποία. περιλαμβάνει “πολιτικές και οικονομικές ρήτρες”.

Τον Σεπτέμβριο, το Ιράν έγινε δεκτό στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σανγκάης του οποίου ηγούνται η Ρωσία και η Κίνα.

Η μονομερής καταγγελία από την Ουάσινγκτον το 2018 της διεθνούς συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και η αδυναμία των Ευρωπαίων να παρακάμψουν τις αμερικανικές κυρώσεις που επανήλθαν το ίδιο έτος έπεισαν τις ιρανικές αρχές πως η Δύση δεν είναι ένας εταίρος “άξιος εμπιστοσύνης”, σύμφωνα με την έκφραση του Ιρανού ανώτατου ηγέτη Αλί Χαμενεΐ.

Το Ιράν εξέφρασε την πρόθεσή του να δώσει προτεραιότητα στις σχέσεις με την “Ανατολή”, που σημαίνει για το Ιράν χώρες όπως η Κίνα, η Βόρεια και η Νότια Κορέα, η Ινδία, η Ιαπωνία ή η Ρωσία.

(πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ)

ViaDiplomacy Newsroom