Τατάρ: Στην Κύπρο υπάρχουν δύο χωριστοί λαοί και δύο κράτη
Ήρθαν σε ένα επιθυμητό σημείο στο Κυπριακό που προτάσσεται «το κράτος και η κυριαρχία» εξ ονόματος του τουρκοκυπριακού «λαού», δήλωσε ο Ερσίν Τατάρ χθες βράδυ, επιστρέφοντας στα κατεχόμενα από τη Νέα Υόρκη.
Σύμφωνα με το ΓΤΠ, σε δηλώσεις στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου, ο κατοχικός ηγέτης είπε ότι ουδέποτε μέχρι σήμερα κατά τις συνομιλίες για το Κυπριακό βρισκόταν τόσο πολύ στην ημερήσια διάταξη της παγκόσμιας κοινής γνώμης η πολιτική των δύο κρατών.
Πρόσθεσε ότι δεν είπε ότι θα λύσει το Κυπριακό μέσα σε τρεις μήνες, όμως έθεσε επί τάπητος την πολιτική «της κυριαρχίας και των δύο κρατών» και προστατεύει με τον καλύτερο τρόπο τα δικαιώματα του «λαού».
Αναφερόμενος σε όσους λένε για την επίσκεψή του στη Νέα Υόρκη ότι «πήγατε, συναντηθήκατε και τι έγινε;», ο Τατάρ υποστήριξε ότι αυτή η επίσκεψη και οι συναντήσεις που είχε είναι σημαντικές και αφορούν «το μέλλον, την επιβίωση και την εθνική υπόθεση του τουρκοκυπριακού λαού».
Πρόσθεσε ότι ενεργούν μαζί με την Τουρκία για τα εθνικά τους συμφέροντα και για έλεγχο της περιοχής στον εναέριο χώρο της «Γαλάζιας Πατρίδας».
«Μπορεί να μην αναγνωριζόμαστε, αλλά όλοι ξέρουν πως στην Κύπρο υπάρχουν δύο χωριστοί λαοί και δύο κράτη», υποστήριξε. Αυτή την πολιτική, είπε, τη μετέτρεψαν σε μόνιμη και τη μετέφεραν στην ημερήσια διάταξη της παγκόσμιας κοινής γνώμης μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Αναφέροντας ότι «μείναμε καρφωμένοι στις παραμέτρους των Ηνωμένων Εθνών εδώ και 60 χρόνια», ο Τατάρ είπε ότι πρέπει πλέον να κοιτάξουμε αυτές τις παραμέτρους και ότι τα Ηνωμένα Έθνη τις κοιτάνε λέγοντας «πώς θα ενώσω τις δύο πλευρές στο όνομα της δημιουργικότητας». Είδε πως ο Γενικός Γραμματέας έχει καλή πρόθεση, ότι καταλαβαίνουν πλέον τον τουρκοκυπριακό «λαό» και προσεγγίζουν το θέμα αναλόγως, όπως είπε, και ο κ. Γκουτέρες έχει πλέον ξεδιαλύνει το «πνεύμα της υπόθεσης του κυπριακού ζητήματος».
Επαναλαμβάνοντας ότι η Τουρκία είναι ένας σημαντικός παίκτης και σημαντική δύναμη στην περιοχή, ο Τατάρ ανέφερε ότι δεν μπορεί να παραγνωριστεί η Τουρκία και ότι τα πράγματα σήμερα θα ήταν διαφορετικά αν εντασσόταν η Τουρκία στην ΕΕ.
Χαρακτηρίζοντας «σημαντική, ρεαλιστική και αξιόλογη για την εθνική υπόθεση» την πολιτική που εφαρμόζουν με τη στήριξη της Τουρκίας, πρόσθεσε ότι κανείς δεν πρέπει να ρίχνει σκιές στον «ιερό και αξιόλογο αγώνα», που διεξάγουν και να μειώνει τη δουλειά που κάνουν.
Εφτασαν, είπε, στο επιθυμητό στάδιο στην υπόθεση της Κύπρου και επανέλαβε ότι αποτελεί παρελθόν η ομοσπονδία, μιλώντας για τη σημασία της αναφοράς στα γεγονότα και στις πραγματικότητες, της πολιτικής των δύο κρατών, του να κάνουν αποδεχτή αυτή την πολιτική και του να τυγχάνουν κατανόησης και συμπάθειας.
Υπενθυμίζοντας ότι με πρόσκληση του Προέδρου Έρντογαν συμμετείχε στα εγκαίνια του «Σπίτι της Τουρκίας» στη Νέα Υόρκη, όπου δόθηκε ένας όροφος στο ψευδοκράτος, ο κ. Τατάρ είπε ότι συναντήθηκε με τον ΓΓ του ΟΗΕ, παρακολούθησε τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του διεθνούς οργανισμού και είχε επαφές με αρχηγούς κρατών, Τουρκοκύπριους, που ζουν εκεί, επιχειρηματίες και δημοσιογράφους.
Στις επισκέψεις του, ανέφερε, βρήκε την ευκαιρία να εξηγήσει «τις πραγματικότητες της Κύπρου», και με τον ΓΓ του ΟΗΕ συζήτησε ότι είναι σημαντικό να συνεχιστεί η ισότητα, διότι ο Ελληνοκύπριος ηγέτης είχε την ευκαιρία να μιλήσει στη Γενική Συνέλευση, ενώ ο Τουρκοκύπριος ηγέτης δεν είχε τέτοια ευκαιρία. Ο Τατάρ επανέλαβε ότι είναι σημαντικό για τα «δύο κράτη και την κυριαρχία» το γεγονός ότι το ανέφερε αυτό ο πρόεδρος Έρντογαν κατά την ομιλία του στην Γενική Συνέλευση.
Υποστήριξε ότι η νέα πολιτική σε αυτό το θέμα ενισχύει τον τουρκοκυπριακό «λαό» και πρόσθεσε ότι οι «διμερείς τεχνικές επιτροπές», συνεχίζουν υπό την μορφή “δύο κρατών” και ότι ζήτησαν να λειτουργούν και άλλες επιτροπές όπως εκείνη που αφορά την υγεία και να αγγίζουν τη ζωή των «λαών».
Ο κατοχικός ηγέτης είπε επίσης ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ μπορεί να διορίσει έναν νέο απεσταλμένο για την Κύπρο και εξέφρασαν την ευαισθησία τους πάνω σε αυτό το θέμα κατά τις συναντήσεις τους στη Νέα Υόρκη, όπου μετέφεραν τη νέα πολιτική του τουρκοκυπριακού «λαού» και έδωσαν έμφαση στα «δύο κράτη και την κυριαρχία».
Πρόσθεσε ότι θα ενημερώσει τους αρχηγούς των κομμάτων, το «υπουργικό συμβούλιο», τη «βουλή» και την κοινή γνώμη για τις επαφές του στη Νέα Υόρκη.
(πηγή: ΚΥΠΕ)