Ταϊβάν – Η μικρή χώρα που ασκεί την δική της Διπλωματία ενάντια στον Covid-19
Η Ταϊβάν έχει το πιο πετυχημένο μοντέλο διαχείρισης ενάντια στον Covid-19 για δύο βασικούς λόγους. Πρώτον, ξεκίνησε την αντιμετώπιση του ιού από τέλη Δεκεμβρίου του 2019 χωρίς καμιά πληροφόρηση και βοήθεια από τον ΠΟΥ η άλλη χώρα, και δεύτερον, απέναντι της δεν είχε μόνο τον Ιό και την Κίνα, αλλά και τον ίδιο τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Η μικρή χώρα, σε σχέση με το μέγεθος της Κίνας η την πιέζει έντονα, κατάφερε όχι μόνο να αντιμετωπίσει την Πανδημία, αλλά να εξελιχθεί και σε πρωταγωνιστή. Η Ταϊβάν διαθέτει πλέον μόνο 15 Διπλωματικούς συμμάχους μετά την απώλεια των Νήσων Σολομώντος και του Κιριμπάτι, έπειτα από τις πιέσεις του Πεκίνου, το οποίο εκβιάζει με την διαχείριση χρεών προς αυτήν και την τροφοδοσία σημαντικών πρώτων υλών και αγαθών.
Παρόλα αυτά, η Ταϊπέι ασκεί με πείσμα μια διπλωματία με όλες τις δυνάμεις που έχει. Απέναντι στο Πεκίνο το οποίο ασκεί μια πολιτική ανταπόδοσης για την βοήθεια που προσφέρει, η Ταϊβάν έχει δωρίσει 16 εκατομμύρια μάσκες σε χώρες σε όλο τον κόσμο.
Στον Ειρηνικό και σε πολλά στρατηγικά σημεία , βρίσκονται πολλές μικρές χώρες οι οποίες μετά την Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο είναι κάτω από τις συμμαχίες των ΗΠΑ. Αυτές οι μικρές βλέπουν ως απειλή τον επεκτατισμό της Κίνας. «Είμαστε μια πολύ μικρή χώρα, οπότε είναι ευκολότερο για εμάς να συνεργαζόμαστε με την Ταϊβάν παρά με την Κίνα», δήλωσε ο πρέσβης των Νήσων Μάρσαλ στην Ταϊβάν, στο Reuters κατά την τελετή δωρεάς υγειονομικού υλικού στην Ταϊπέι. Ενώ κατέληξε «η Κίνα πιέζει πάρα πολύ και προσπαθεί αρκετές φορές να έρθει στα Νησιά Μάρσαλ, αλλά μέχρι τώρα δεν έχουμε ανοίξει ακόμη την πόρτα».
Οι μικρές αυτές χώρες δεν προσφέρουν σημαντικά οικονομικά οφέλη στην Ταϊβάν, όμως είναι απαραίτητη η ανάπτυξη των σχέσεων ώστε να μην περιέλθουν στην επιρροή της Κίνας με στόχο την απομόνωση της Ταϊπέι. Σε αυτές τις χώρες, συμμάχους της Ταϊβαν, είναι κοινή πεποίθηση ότι τα Κινεζικά δάνεια και βοήθεια, είναι «παγίδες χρέους»