Τα «ζητιανάκια» και η επίσκεψη Ομπάμα
Ένα μήνα μετά την συνάντηση των «τεσσάρων» στο Βερολίνο για το Ουκρανικό (Μέρκελ, Ολάντ, Ποροσένκο, Πούτιν) και ένα δεκαπενθήμερο μετά την επίσκεψη του Ρώσου ΥΠΕΞ στην Αθήνα, ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στη Χώρα μας ο απερχόμενος Πρόεδρος των ΗΠΑ κ. Μπαράκ Ομπάμα παραδίδοντας «μαθήματα ελληνικής φιλοξενίας» κι αναφωνώντας ΖΗΤΩ Η ΕΛΛΑΣ, ενώ δεν ξέρουμε εάν τελικά έφαγε (μεταμφιεσμένος σε αμερικανό τουρίστα) σουβλάκι στο Μοναστηράκι.
Η ελληνική πολιτική , οικονομική και πνευματική ηγεσία στο σύνολό της, αποδέχθηκε σιωπηρά τον ρόλο που της αναλογεί στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ προσδοκώντας αναβάθμιση του ρόλου της στο πεδίο ισχυρών ανταγωνισμών στην περιοχή χωρίς να φαίνεται ότι ζήτησε άμεσα ανταλλάγματα για την εξυπηρέτηση των Εθνικών Συμφερόντων.
Άλλωστε, όπως είπε ο κ. Μπαράκ Ομπάμα οι ΗΠΑ μπορούν να στηρίζονται «στην Ελλάδα ως φίλη χώρα, σύμμαχο, ζωτικό σύνδεσμο με το ΝΑΤΟ και την διατλαντική εταιρική σχέση», ευχαριστώντας τον Έλληνα Πρωθυπουργό «για την προσήλωσή σου στη Συμμαχία μας» και συγχαίροντάς τον «γιατί είναι μία από τις πέντε μόνο χώρες (σ.σ. η Ελλάδα) – μέλη του ΝΑΤΟ που συνεχίζει να δαπανά 2% του ΑΕΠ της για την Αμυνα.
Ο απερχόμενος Πρόεδρος των ΗΠΑ απένειμε εκ νέου τα εύσημα στην κυβέρνηση για τις μεταρρυθμίσεις που προώθησε λέγοντας ότι «ήταν απαραίτητες, ώστε να καταστήσουν την οικονομία πιο ανταγωνιστική». Προεξόφλησε τη συνέχισή τους δηλώνοντας ότι «ο δρόμος μπροστά μας παραμένει γεμάτος δυσκολίες». Αλλωστε, όπως είπε, ο Αλ. Τσίπρας τον διαβεβαίωσε για την απόφασή του να προχωρήσει «τις μεταρρυθμίσεις που θα κάνουν την Ελλάδα πιο ελκυστική στις επενδύσεις και θα αποτρέψουν την επανεμφάνιση των ανισορροπιών, που οδήγησαν εν πρώτοις στην κρίση του δημοσίου χρέους. Η Ελλάδα, λοιπόν, συνεχίζει στον δύσκολο δρόμο για την ανάκαμψη».
Ο . Αλ. Τσίπρας περιγράφοντας τους στόχους της Ελλάδας που αξιοποιεί τη γεωστρατηγική θέση της χώρας και την ένταξή της στο ευρωατλαντικό πλαίσιο, αναφέρθηκε σε «σημαντικές προοπτικές που ανοίγονται για επενδύσεις στην Ελλάδα, σε μια σειρά από τομείς, όπως η ενέργεια, ο τουρισμός, ο αγροτοδιατροφικός τομέας, η έρευνα και η τεχνολογία». Ιδιαίτερα οι «προοπτικές που ανοίγονται, ώστε η Ελλάδα – με τη σημαντική ναυτιλιακή της δύναμη – να καταστεί διαμετακομιστικό κέντρο εμπορίου, μεταφορών και ενέργειας, που θα ενώνει την Ευρώπη με την Ασία και τη Βόρεια Αφρική». Αλλά και τα «σημαντικά έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη και αναβαθμίζουν τον ρόλο της Ελλάδας στον ενεργειακό τομέα, όπως οι αγωγοί φυσικού αερίου TAP και IGB, η αναβάθμιση του τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στη Ρεβυθούσα και η σχεδιαζόμενη πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (FSRU) στην Αλεξανδρούπολη. Και για τις προοπτικές επίσης που έχει η διάνοιξη νέων διαδρόμων φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο…» κι αυτά είναι θέματα που «δένουν» και με την επιτάχυνση των διαδικασιών για διευθέτηση του Κυπριακού αλλά και με το γενικότερο πλαίσιο των ελληνοτουρκικών σχέσεων.
Η παρουσία της κ. Βικτόρια Νούλαντ, του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζ. Λιού, , και το πλήθος Αμερικανών επιχειρηματιών, που είχαν συναντήσεις στον Αστέρα Βουλιαγμένης με Ελληνες επιχειρηματίες, όπως ο Β. Μυτιληναίος του ομώνυμου ομίλου και ο Γ. Περιστέρης της «Gek Terna» και η παρουσία πολλών επιχειρηματιών, όπως των Β. Βαρδινογιάννη, Σπ. Νιάρχου, Θ. Κυριακού κ.ά δίνουν μια άλλη διάσταση στην επίσκεψη Ομπάμα.
Στα «ψιλά» της επίσκεψης Ομπάμα πέρασαν οι απαιτήσεις της αμερικάνικης πλευράς για το ζήτημα της ανταλλαγής πληροφοριών, καθώς και «σημασία που έχει για τις ΗΠΑ «η διατήρηση σε ισχύ των κυρώσεων, συμπεριλαμβανομένων αυτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Ρωσίας» επισημαίνοντας ότι «όσον αφορά την τρομοκρατία στη Μέση Ανατολή, θα πρέπει να πούμε ότι εκτιμάμε ιδιαίτερα τις διευκολύνσεις στο Αιγαίο, στα σκάφη των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ»!
Την ίδια ώρα, ο κ. Μπαράκ Ομπάμα αναφερόμενος στο Κυπριακό , υποστήριξε ότι οι συνομιλίες που οδεύουν προς ένα νέο σχέδιο «φέρνουν την ελπίδα, αλλά απαιτούν και εξαιρετική προσοχή» υποστηρίζοντας ότι «οι προοπτικές για δίκαιη και συνολική μακροπρόθεσμη, βιώσιμη λύση είναι καλύτερες από ποτέ» και μιλώντας για «μία διζωνική – δικοινοτική Ομοσπονδία» που «θα δημιουργεί οικονομικές ευκαιρίες».
Τέλος, για το Προσφυγικό ο Πρόεδρος των ΗΠΑ ισχυρίσθηκε ότι «εμείς προσπαθούμε να αποκρούσουμε τις συγκρούσεις που επιδεινώνουν την προσφυγική κρίση», ενώ νωρίτερα – κατά τη συνάντηση του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είχε πει ότι «όσον αφορά την τρομοκρατία στη Μέση Ανατολή, θα πρέπει να πούμε ότι εκτιμάμε ιδιαίτερα τις διευκολύνσεις στο Αιγαίο, στα σκάφη των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ» με τον Έλληνα Πρωθυπουργό να αναφέρεται στη σημασία «που έχει η συνεχιζόμενη εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας και η συνέχιση της επιχείρησης του ΝΑΤΟ στην περιοχή».
Η επίσκεψη του κ. Μπαράκ Ομπάμα εντάσσεται μάλλον στην αέναη διπλωματική πρακτική διατήρησης ισορροπιών, επιδιώκοντας μια χρυσή τομή μεταξύ του «συμβιβασμού και της αντιπαράθεσης», στα πλαίσια των ευρύτερων γεωοπολιτικών/οικονομικών ανταγωνισμών που ή θα οδηγήσουν σε μία νέα γενικευμένη παγκόσμια σύρραξη ή στην ανακατανομή σφαιρών επιρροής.
Υ.Γ. Αφορμή για τον τίτλο στάθηκε το ομώνυμο τραγούδι του κ. Σταμάτη Κραουνάκη με ερμηνευτή τον Δημήτρη Μητροπάνο που είναι φοβερά επίκαιρο, πέντε χρόνια μετά την κυκλοφορία του!