Τα Βαλκάνια σε περιδίνηση
Η επικείμενη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στην Ελλάδα προστίθεται στα ανοιχτά μέτωπα που πολλαπλασιάζονται με ταχύτητα σε ολόκληρο τον πλανήτη και που κατά ένα περίεργο τρόπο διέρχονται και από το βαλκανικό γεωπολιτικό υποσύστημα της Ευρώπης.
Οι διαθέσιμες πληροφορίες μας επιτρέπουν με ασφάλεια να γνωρίζουμε ότι η απόφαση του Έλληνα Πρωθυπουργού και των συνεργατών του ελήφθη σε κλίμα πίεσης που διαμορφώνουν οι γενικότερες γεωπολιτικές εξελίξεις. Να σημειωθεί ότι η απόφαση για το δημοψήφισμα οριστικοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της πτήσης επιστροφής του Κυβερνητικού Επιτελείου από τις Βρυξέλλες.
Ειδικότερα στα Βαλκάνια, τα οποία επισκέφθηκε πρόσφατα και ο Έλληνας ΥΠ.ΕΞ. κ. Νίκος Κοτζιάς, διαμορφώνεται κλίμα αλλαγής συνόρων και αναθεώρησης διεθνών συνθηκών 20 χρόνια μετά την υπογραφή της Συνθήκης του Ντέϋτονκαι 15 (ακριβώς) χρόνια μετά την Συνθήκη του Κουμάνοβο.
Ο οικονομικός πόλεμος που έχει ξεσπάσει ήδη από το 2008 στα Βαλκάνια δεν αποκλείεται να καταλήξει και στην αλλαγή των «οικονομικο-νομισματικών συνόρων» στην περιοχή με την κατάρρευση της ευρωζώνης και την επισημοποίηση μικρών οικονομικών καρτέλ και «εγκληματικών παραδείσων».
Προκύπτει ότι με την συγκατάθεση ΗΠΑ, ΕΕ και ΝΑΤΟ η Διεθνής Κοινότητα προχωρά στην «ανασύνθεση» του βοσνιακού μορφώματος με κύριο στόχο την απομόνωση της Σερβικής Δημοκρατίας και την δημιουργία «αναχώματος» στην επιρροή που ασκούν η Σερβία και η Ρωσική Ομοσπονδία στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη. Η σθεναρή άρνηση της Σερβικής Δημοκρατίας να αναγνωρίσει την «ανεξαρτησία του Κοσόβου» φαίνεται ότι πυροδότησε τις εξελίξεις προς την «συνταγματική ανασύνταξη» της Βοσνίας.
Η βρετανική πρόταση για ψήφισμα στον ΟΗΕ σχετικά με την Σρεμπρένιτσα εντάσσεται στο παραπάνω σχέδιο. Η Βρετανία κατέθεσε πρόταση ψηφίσματος, στο οποίο καταδικάζεται οξύτατα η «γενοκτονία στη Σρεμπρένιτσα». Με το ψήφισμα καταδικάζεται οποιαδήποτε άρνηση της γενοκτονίας και καλούνται τα κράτη – μέλη του ΟΗΕ να εντάξουν στα εκπαιδευτικά τους προγράμματα, μαθήματα για τη γενοκτονία και τα εγκλήματα πολέμου, ώστε να μην επαναληφθούν.
Με το ψήφισμα αυτό επιχειρείται η δημιουργία ειδικού καθεστώτος για τη Σρεμπρένιτσα ως «ζώνης υπό την προστασία του ΟΗΕ» ανάλογο με αυτό που έχει το Μπρτσκο και πλέον την διοικητική ευθύνη θα έχει το Σεράγεβο και όχι η Μπάνια Λούκα , όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα. Το Βερολίνο πιέζει το Βελιγράδι να δεχθεί την αποδυνάμωση της Σερβικής Δημοκρατίας.
Επιπροσθέτως, οι εξελίξεις στην ΠΓΔΜ, η επαπειλούμενη αστάθεια στο Κοσσυφοπέδιο και τη Νότια Σερβία, η κινητικότητα που παρατηρείται σε θύλακες του αλβανικού εξτρεμισμού και του μουσουλμανικού φονταμενταλισμού, η ασύμμετρη απειλή της λαθρομετανάστευσης και η δημιουργία νέων οικονομικών και στρατηγικών διαδρόμων με εμφανή την αναβάθμιση περιφερειακών παικτών πλαισιώνουν τις δραματικές εξελίξεις στην Ελλάδα .
Έχοντας υπόψη μας τις διαπιστώσεις που είχαμε εγκαίρως διατυπώσει για το «τέταρτο ιστορικό κύμα» που ετοιμαζόταν να «πνίξει» τα Βαλκάνια και για την γεωπολιτική διάσταση των διαπραγματεύσεων δεν μπορούμε παρά να επισημάνουμε την ανάγκη για εγρήγορση, βαθιές επεξεργασίες, διπλωματική κινητοποίηση, ορθές επιλογές και προπάντων σταθερότητα στην Ελλάδα η οποία δεν έχει πλέον την πολυτέλεια για άφρονες πολιτικά κινήσεις και άσκοπη σπατάλη των όποιων δυνάμεων της έχουν απομείνει.
Και το κυριότερο να ξέρουμε ποιοι είναι οι σύμμαχοί και οι εχθροί μας …
Η ευθύνη του κ. Αλέξη Τσίπρα σε αυτές τις δύσκολες ώρες είναι τεράστια και αυτό στο οποίο πρέπει να επιδιώκει ως Ηγέτης είναι η επίτευξη της μέγιστης εθνικής συναίνεσης στη δεδομένη ιστορική στιγμή!