Τα Σκόπια απαντούν στην Ρωσία για την Συμφωνία των Πρεσπών

«Παρά τα φλέγοντα προβλήματα που υπάρχουν στον σημερινό κόσμο, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών εκθέτει, και πάλι, σε αρνητικό πλαίσιο, τις αυθεντικές πολιτικές διαδικασίες σε δύο γειτονικές χώρες που οδηγούν στην επίλυση προβλημάτων, στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης και στην οικοδόμηση φιλίας», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, σχολιάζοντας τη χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας.

Συγκεκριμένα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών επεσήμανε σε ανακοίνωσή του ότι η Συμφωνία των Πρεσπών «προωθείται, αγνοώντας την άποψη των Ελλήνων πολιτών, ενώ δεν τίθεται καν σε συζήτηση ένα δημοψήφισμα για ένα θέμα που αφορά θεμελιώδη εθνικά συμφέροντα». Παράλληλα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών τόνιζε ότι «πρέπει να βρεθεί μια βιώσιμη λύση, χωρίς εξωτερικές πιέσεις ή την επιβολή όρων και προϋποθέσεων από το εξωτερικό, η οποία θα βασίζεται στην ευρεία λαϊκή στήριξη — τόσο στην ΠΓΔΜ, όσο και στην Ελλάδα — και η οποία θα είναι αποκλειστικά εντός του νομικού πλαισίου».  Παράλληλα, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, το ζήτημα πρέπει να εξεταστεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Απαντώντας, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, καλούσε τη τη Ρωσία να σεβαστεί «τις ευαισθησίες του ελληνικού λαού στη χρήση του ονόματος Μακεδονία», κάνοντας λόγο για «ένα διεθνώς αναγνωρισμένο πρότυπο επίλυσης διαφορών μεταξύ δυο ανεξάρτητων κυρίαρχων κρατών υπό την αιγίδα του ΟΗΕ χωρίς παρεμβάσεις τρίτων».

Εν τω μεταξύ, σήμερα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Αλεξάντερ Γκρούσκο, επεσήμανε ότι η Μόσχα δεν παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας, θα συνεχίσει όμως να εκφράζει τη θέση της σε ζητήματα που εμπίπτουν στο πεδίο αρμοδιότητας του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Την ίδια ώρα, στα Σκόπια δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της ΠΓΔΜ ο νόμος κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών, μετά και από τα κείμενα των τεσσάρων τροπολογιών και του συνοδευτικού εφαρμοστικού συνταγματικού Νόμου που ψηφίστηκαν από τη Βουλή της χώρας την περασμένη Παρασκευή.

Συγκεκριμένα, την προηγούμενη Παρασκευή, η Βουλή της ΠΓΔΜ, με 81 ψήφους υπέρ, ενέκρινε τις τέσσερις τροπολογίες του Συντάγματος και τον συνοδευτικό εφαρμοστικό Νόμο του Συντάγματος, που κατέθεσε η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ, στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

ViaDiplomacy Newsroom