Tα συμπεράσματα των ξένων ΜΜΕ για την επταμερή των Βρυξελλών

Η επταμερής συνάντηση των Βρυξελλών για την Ελλάδα στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής αποτέλεσε όπως αναμενόταν αντικείμενο σχολιασμού για τα διεθνή ΜΜΕ που καταλήγουν στο κοινό συμπέρασμα ότι η κυβέρνηση της Αθήνας πρέπει να κινηθεί άμεσα και να καταθέσει λίστα κοστολογημένων μεταρρυθμίσεων για να πάρει χρηματοδότηση. Παράλληλα γίνονται και κάποιες αναφορές από αμερικάνικα ΜΜΕ ότι η γερμανίδα καγκελάριος της Άνγκελα Μέρκελ θεωρεί την ελληνική κρίση σημαντική απειλή για τη σταθερότητα της Ευρώπης. Την ίδια στιγμή κάποια γερμανικά ΜΜΕ εκτιμούν ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ήταν «ήταν πιο απομονωμένος από ποτέ».

Αναλυτικότερα τα πιο ενδιαφέροντα σημεία αμερικάνικων και ευρωπαϊκών ΜΜΕ για το αποτέλεσμα της επταμερής συνάντησης:

The Wall Street Journal

Με τίτλο «η Μέρκελ παρεμβαίνει στο ρήγμα της Ελλάδας με τους πιστωτές», η εφημερίδα σημειώνει ότι η άμεση παρέμβαση της Γερμανίδας καγκελαρίου στο όλο και βαθύτερο ρήγμα μεταξύ της Ελλάδας και των διεθνών πιστωτών της αποτελεί ένδειξη της αυξανόμενης ανησυχίας στο Βερολίνο πως η οξύτητα απειλεί την ενότητα της Ευρωζώνης. Οι συναντήσεις της ‘Αγγελα Μέρκελ με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα – στο πλαίσιο της επταμερούς συνάντησης, καθώς και την ερχόμενη Δευτέρα στο Βερολίνο – δείχνουν, σύμφωνα με αξιωματούχους της Ευρωζώνης, ότι η ελληνική κρίση θεωρείται στη Γερμανία σημαντική απειλή για τη σταθερότητα της Ευρώπης, ώστε να παρέμβουν οι ηγέτες των χωρών.

Bloomberg

«Η ΕΕ ζητά από την Ελλάδα περισσότερες μεταρρυθμίσεις, ώστε να επιταχυνθούν οι διαπραγματεύσεις για τη χορήγηση βοήθειας», είναι ο τίτλος δημοσιεύματος. Καθώς οι ηγέτες της ΕΕ προειδοποιούν ότι ο χρόνος εξαντλείται για να ξεπεράσει η Ελλάδα την αντιπαράθεση σχετικά με τη χρηματοδότησή της, η Γερμανίδα καγκελάριος και ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωναν ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να υποβάλει γρήγορα νέα μέτρα». Οι ηγέτες ανέλαβαν πιο ενεργό ρόλο στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα σε μία προσπάθεια να ξεπερασθεί το αδιέξοδο που έχει εμποδίσει τις προσπάθειες του κ. Τσίπρα να δοθεί χρηματοδότηση στην Ελλάδα στη βάση μίας πλατφόρμας που θα βάζει τέλος στην επιβολή λιτότητας για την παροχή βοήθειας, προσθέτει το πρακτορείο.

Reuters

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός διαβεβαιώνει τους Ευρωπαίους πιστωτές ότι έρχονται οι μεταρρυθμίσεις για να δοθεί η χρηματοδότηση», είναι ο τίτλος δημοσιεύματος. Ο κ. Τσίπρα διαβεβαίωσε τους πιστωτές της ΕΕ στη συνάντηση στις Βρυξέλλες ότι η κυβέρνησή του θα παρουσιάσει σύντομα ένα πλήρες σύνολο οικονομικών μεταρρυθμίσεων για να λάβει τη χρηματοδότηση που θα αποτρέψει μία χρεοκοπία. Μετά από δύο μήνες αυξανόμενης απογοήτευσης και από τις δύο πλευρές, μετά την εκλογή του κ. Τσίπρα με την εντολή να βάλει τέλος στην λιτότητα ετών που είχαν επιβάλει οι πιστωτές, ο κ. Τσίπρας ζήτησε τη συνάντηση στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της ΕΕ για να σπάσει το αδιέξοδο που δημιουργεί τον κίνδυνο να βρεθεί η Ελλάδα εκτός της Ευρωζώνης.

The Financial Times

Επικαλείται πηγές και αναφέρει ότι ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε την δημόσια κατηγορία του ότι η ΕΚΤ «στραγγαλίζει» την ελληνική οικονομία με το να μην επιτρέπει την αύξηση του ορίου δανεισμού εντόκων γραμματίων. Ο Μάριο Ντράγκι, έσπευσε να υπερασπιστεί την στάση του. Οπως αναφέρουν οι FT, ανταπάντησε ότι η ΕΚΤ έχει ήδη παράσχει περισσότερα από 100 δισ. ευρώ σε άμεσες πιστώσεις στις ελληνικές τράπεζες. Ωστόσο, το δίκαιο της Ε.Ε. δεν επιτρέπει στις ελληνικές τράπεζες να αγοράζουν ελληνικά έντοκα γραμμάτια. Εξ αυτού του λόγου εμποδίζει την αύξηση σε δάνεια που θα χρησιμοποιηθούν για την αγορά επιπλέον T-bills.

Deutsche Welle

Ο έλληνας πρωθυπουργός πέτυχε τη διοργάνωση μίας μίνι συνόδου με στόχο την επίλυση των οικονομικών προβλημάτων και ήταν πιο απομονωμένος από ποτέ», παρατηρεί το σχόλιο της Deutsche Welle. «Η υπομονή εξαντλήθηκε» και «ο Αλέξης Τσίπρας ζητεί περισσότερα χρήματα από τους διεθνείς πιστωτές αλλά κατά το δυνατόν χωρίς όρους». Όπως επισημαίνει το σχόλιο, «η ελληνική κυβέρνηση συχνά δρούσε εσωπολιτικά σαν να είχε να αντιμετωπίσει στη ‘μάχη’ της κατά της πολιτικής λιτότητας αποκλειστικά και μόνο τη Γερμανία. Φυσικά αυτό δεν ίσχυε ποτέ. Στη Φινλανδία, την Ολλανδία, την Αυστρία, αλλά και σε άλλες χώρες το αίσθημα κατανόησης βαθμιαία εξαντλείται. Το αργότερο μετά την έκτακτη συνάντηση στις Βρυξέλλες φάνηκε πόσο απομονωμένη είναι πραγματικά η Αθήνα». Ο αρθρογράφος κλείνει γράφοντας ότι «(…) Κανείς σε επίπεδο κυβερνήσεων δεν υπερασπίζεται σήμερα τον Τσίπρα. Όλοι επιμένουν ότι οι συμφωνίες πρέπει να τηρηθούν. (…) Ας ελπίσουμε ότι ο Τσίπρας έχει επιτέλους αντιληφθεί ότι δεν κάνει προόδους με την τακτική που ακολούθησε έως τώρα. Αν ακόμη και τώρα δεν παρουσιάσει έργο, η Ελλάδα δεν μπορεί πλέον να βοηθηθεί».

Frankfurter Allgemeine

«Η Αθήνα υπόσχεται ταχείες μεταρρυθμίσεις», επισημαίνει η εφημερίδα στη διαδικτυακή της έκδοση, παρατηρώντας ότι «στη διαμάχη για το χρέος η Ελλάδα και οι ευρωπαίοι εταίροι προσπαθούν κατά τη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες να επιτύχουν συμφιλίωση. Η Αθήνα θέλει να παρουσιάσει νέα μεταρρυθμιστικά σχέδια. Ωστόσο, η χώρα έχει έλλειψη χρόνου και χρημάτων». Σε σχόλιο στην έντυπη έκδοσή της, εκτιμά ότι «η ελληνική οικονομική κατάσταση είναι κακή αλλά δεν είναι ανέλπιδη. Μπορεί κανείς να βασιστεί στην καγκελάριο». Η εφημερίδα εκτιμά ότι εναπόκειται στην ελληνική πλευρά να αποδεχθεί τους όρους, «όχι να τους εκπληρώσει», όπως γράφει χαρακτηριστικά, προκειμένου να εκταμιευθούν και πάλι χρήματα. Η αρθρογράφος εκτιμά, ωστόσο, ότι η Ελλάδα «δεν έχει πραγματικές δυνατότητες οικονομικής ανάκαμψης εντός του ακριβού ευρώ. Το κοινό νόμισμα παραμένει ένα βαρύ φορτίο –για τους Έλληνες και για την Ευρώπη».

Welt

Σχολιάζει ότι «τώρα έρχονται στο φως οι πραγματικές προθέσεις της Ελλάδας. (…) Έως τώρα η Ευρώπη θεωρούσε ότι η Αθήνα εργάζεται για νέες μεταρρυθμίσεις. Ωστόσο, τώρα φαίνεται ότι ο Τσίπρας ακολουθεί από την αρχή ένα άλλο σχέδιο». Η εφημερίδα φιλοξενεί μάλιστα δηλώσεις ευρωπαίου διπλωμάτη των Βρυξελλών που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις των προηγούμενων ημερών με την ελληνική πλευρά. Όπως δήλωσε, «εντύπωσή μου είναι ότι το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης ήταν από την αρχή να μην αποδεχθεί ποτέ το παλιό πρόγραμμα. (…) Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα ήθελε από την αρχή κάτι εντελώς καινούργιο».

Süddeutsche Zeitung,

Η εφημερίδα αναφέρει ότι «ο Τσίπρας θέλει να παρουσιάσει εντός λίγων ημερών ένα μεταρρυθμιστικό σχέδιο», επισημαίνοντας ότι «η Ελλάδα βρίσκεται κοντά στη χρεοκοπία». Σε ανταπόκριση της έντυπης έκδοσής της από τις Βρυξέλλες, η εφημερίδα του Μονάχου κάνει λόγο για «βήματα προς το γκρεμό», αναφερόμενη στις εξελίξεις στο πεδίο του ελληνικού ζητήματος. Η γερμανίδα ανταποκρίτρια παρατηρεί ότι «στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών κανείς δεν θέλει να είναι υπεύθυνος για το γεγονός ότι η Ελλάδα προσεγγίζει με γοργό ρυθμό τη χρεοκοπία».

Spiegel

Στη διαδικτυακή του έκδοση, σχολιάζει ότι «η Μέρκελ και ο Τσίπρας συζήτησαν επί ώρες απλά και μόνο για να επιβεβαιώσουν την υφιστάμενη συμφωνία». Σχολιάζοντας αν μπορεί να θεωρηθεί επιτυχία η λίστα συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων που πρόκειται να προσκομίσει η ελληνική κυβέρνηση εντός των προσεχών ημερών, εκτιμά ότι «κατά παράδοξο τρόπο, ναι». Όπως εξηγεί το γερμανικό περιοδικό, μετά τη συνάντηση στο περιθώριο της συνόδου η καγκελάριος Μέρκελ «έκανε λόγο για αναγνώριση (των “αποφάσεων του Eurogroup” και για την επιθυμία έναντι της Αθήνας ‘να επισπεύσει’ τις εργασίες στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων. Αυτό το ζητούν οι δανειστές από την Ελλάδα εδώ και εβδομάδες».

Πηγές: Iστοσελίδα Deutsche Welle και ξένα δημοσιεύματα

Συγγραφέας: Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας

Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας

Δημοσιογράφος - Αναλυτής διεθνών θεμάτων και γεωπολιτικής στο μηναίο περιοδικό Άμυνα & Διπλωματία.