Τα ρωσικά αεροσκάφη φεύγουν – Τα επιθετικά ελικόπτερα Ka-52 και Mi-28N φτάνουν στην Λατάκεια

Μερικές ώρες μετά την ανακοίνωση της λήξης της αποστολής του ρωσικού εκστρατευτικού σώματος στην Συρία από τον Πρόεδρο Πούτιν τα πρώτα ρωσικά αεροσκάφη Su-34 Su-24M2 Su-30SM έχουν ήδη επιστρέψει στη Ρωσία και τα υπόλοιπα σταδιακά θα αποσυρθούν, χωρίς όμως να έχουν διακοπούν οι ρωσικές αεροπορικές επιθέσεις κατά στόχων του ISIS και των ανταρτών.

Όμως την ίδια ώρα που τα ρωσικά αεροσκάφη επιστρέφουν πίσω ρωσικά μεταγωγικά μεταφέρουν στη Συρία επιθετικά ελικόπτερα τύπου Mi-28N και Ka-52.

Πιο αναλυτικά σύμφωνα με πληροφορίες οι Ρώσοι πρόκειται να διατηρήσουν 4 Mi-8AMTShs, 4 Mi-35M, 8 Ka-52 και αδιευκρίνιστο αριθμό ελικοπτέρων Mi-28N.

Τις ημέρες αυτές ρωσικά μεταγωγικά An-124 μετέφεραν επιθετικά ελικόπτερα Ka-52 στην αεροπορική βάση της Λατάκεια επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις ότι η ρωσική απόσυρση από τη Συρία δεν είναι ολική.

Τα ρωσικά επιθετικά ελικόπτερα θα μπορούν να υποστηρίξουν τις επιχειρήσεις του Συριακού στρατού και των συμμάχων του στα πεδία των μαχών κυρίως στις βόρειες περιοχές της Συρίας δηλ στις επαρχείες Idlib, Aleppo, Homs και Hama.

Από την άλλη πλευρά ακόμη και την Τετάρτη 16 Μαρτίου Ρωσικά ελικόπτερα συνέχιζαν να βομβαρδίζουν στόχους στην περιοχή Tadmor και Kafr Ζeta τηρώντας κατά γράμμα την δήλωση του Πούτιν ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις της χώρας του που θα παραμείνουν στη Συρία θα συνεχίσουν να επιτίθενται σε στόχους των ισλαμιστών.

Επιπλέον όπως επεσήμανε ο Ρώσος πρόεδρος η Αεροπορία της χώρας του μπορεί να αναπτυχτεί στην Συρία μέσα σε λίγες ώρες όποτε χρειαστεί.

Έχοντας δημιουργήσει την κατάλληλη υποδομή στην αεροπορική βάση της Λατάκειας η Ρωσική Αεροπορία μπορεί όπως το απέδειξε το Σεπτέμβριο να στείλει στην Συρία μέσα σε λίγες ώρες μια σημαντική δύναμη κρούσης εάν και όποτε χρειαστεί.

Όσον αφορά το κόστος της 5μηνης παρέμβασης της Ρωσίας στη Συρία σύμφωνα με το Ρώσο Πρόεδρο αυτό έφτασε τα 420 εκατ. ευρώ.

 

 

 

 

 

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.