Τα πρώτα μηνύματα της διεθνούς κοινότητας προς την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

Δεν χρειάστηκαν να περάσουν λίγες ώρες από την επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των ελληνικών εθνικών εκλογών που ανέδειξαν το ΣΥΡΙΖΑ σε νικητή και τα πρώτα μηνύματα ξένων ηγετών και επενδυτικών οίκων δείχνουν τις προθέσεις της διεθνούς κοινότητας αναφορικά με την πολιτική που προτίθεται να ακολουθήσει η κυβέρνηση Τσίπρα.

Τόσο ηγέτες της Ε.Ε, όσο και το ΔΝΤ καθώς και επενδυτικοί οίκοι εκτιμούν ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να προβεί σε μια γενναία κίνηση συμβιβασμού με τους δανειστές και σεβασμό των υπαρχόντων δεσμεύσεων ώστε η χώρα να μην βρεθεί προ δυσμενών οικονομικών εξελίξεων.

Πιο αναλυτικά τόσο τα στελέχη του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU), όσο και τα στελέχη του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD) της Γερμανίας ξεκαθάρισαν με δηλώσεις τους ότι σέβονται το εκλογικό αποτέλεσμα όμως περιμένουν από την νέα κυβέρνηση να σεβαστεί τα συμφωνηθέντα και τις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί με την Ε.Ε και την ΤΡΟΙΚΑ.

Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκαν και οι δηλώσεις του εκπροσώπου της Καγκελαρίου της Γερμανίας Στέφαν Ζαιμπερτ, ενώ αναφορικά με το χρέος η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου οικονομικών Μαριάνε Κότε, απέκλεισε το ενδεχόμενο κουρέματος του χρέους αλλά δεν απέκλεισε τη δυνατότητα επιμήκυνσης του ώστε η ελληνική πλευρά να επιτύχει σταδιακή μείωση του.

Την ίδια αρνητική θέση για το ενδεχόμενο “κούρεμα” του χρέους διατύπωσε και ο Γερούν Νταισεμπλούμ, ο οποίος δήλωσε ότι είναι που νωρίς για να γίνει μια συζήτηση για το ελληνικό χρέος.

Όμως δεν ήταν μόνο η γερμανίδα ηγέτης και ο επικεφαλής του Eurogroup που υιοθέτησαν μια άμεση και ξεκάθαρη τοποθέτηση αναφορικά με τις δεσμεύσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης αφού, τόσο ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, όσο και ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας υπογράμμισαν σε ανάλογες δηλώσεις τους ότι, “Η Ελλάδα έχει αναλάβει δεσμεύσεις έναντι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, του ΔΝΤ οι οποίες οφείλουν «να τηρηθούν”.

Σύμφωνα με το Γάλλο πρόεδρο, “Οι δεσμεύσεις έχουν αναληφθεί και οφείλουν να τηρηθούν”, υπενθυμίζοντας πως η Γαλλία έχει ήδη “συμμετάσχει οικονομικά στις προσπάθειες που χρειάστηκε να γίνουν για την Ελλάδα”. Και συνέχισε τις δηλώσεις το Γάλλος πρόεδρος επισημαίνοντας ότι, “Με αυτές τις δύο αρχές κατά νου θα διεξαγάγουμε τις συζητήσεις με τη νέα κυβέρνηση της Ελλάδας”, εξηγώντας πως αυτές «πρέπει να γίνουν, διότι προβλέπονταν».

Από την πλευρά του ο Φιλανδός πρωθυπουργός επεσήμανε ότι, “Η Ευρωζώνη στηρίζεται σε ισχυρούς κανόνες αλλά και αμοιβαία εμπιστοσύνη και συνεργασία μεταξύ των λαών. Από την Ελλάδα εξαρτάται κατα πόσο θα πετύχει αυτό”.

Συμβιβασμό και μετριοπάθεια ζητά επίσης από την νέα ελληνική κυβέρνηση και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς σε συνέντευξη του στο γερμανικό ραδιόφωνο. Σύμφωνα με τον Μάρτιν Σούλτς σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον νέο πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, του δήλωσε ότι δεν μπορεί να φανταστεί από την μία πλευρά ότι οι ριζοσπαστικές διεκδικήσεις που έχουν διατυπωθεί από αυτόν και το κόμμα του έχουν μια πλειοψηφία στην Ελλάδα, ούτε εξάλλου πως οι εταίροι στην Ε.Ε τις προσυπογράφουν. Όπως πρόσθεσε ο Μάρτιν Σούλτς, δεν πιστεύει ότι η Ελλάδα θα εκβιάσει την Ε.Ε, διότι η νέα ελληνική κυβέρνηση γνωρίζει ότι αν το “παρατραβήξει”, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει, δεν θα υπάρχουν χρήματα για τη χώρα. Κλείνοντας τη συνέντευξη ο Μάρτιν Σούλτς διερωτήθηκε για το ποία κυβέρνηση μπορεί να επιτρέψει στον εαυτό της να αφήσει μια χώρα χωρίς καμία χρηματοδότηση.

Ανάλογη ήταν και η τοποθέτηση του Αυστριακού υπουργού Οικονομικών Χανς Γεργκ Σέλινγκ, ο οποίος είναι βέβαιος πως η νέα ελληνική κυβέρνηση δεν θα τηρήσει τις προεκλογικές υποσχέσεις, εξηγώντας πως ο λόγος είναι ότι δεν υπάρχουν χρήματα..

Σύμφωνα με τον Γεργκ Σέλινγκ, «Αυτά που λαϊκιστικά εξαγγέλθηκαν στον προεκλογικό αγώνα, σε μεγάλο βαθμό δεν θα μπορέσουν να τηρηθούν, διότι δεν υπάρχουν καν τα χρηματικά μέσα». Αναφορικά με το αίτημα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για κούρεμα του ελληνικού χρέους ο Γεργκ Σέλινγκ δήλωσε ότι, “Η διαγραφή του χρέους είναι μεν μια λαϊκιστική αξίωση, αλλά στην πραγματικότητα δεν θα προσέφερε και τόσα πολλά, γιατί ούτως ή άλλως η Ελλάδα δεν θα πληρώνει τόκους έως το 2020 ή και αργότερα”, ενώ για την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την πραγματοποίηση μιας διεθνούς διάσκεψης για το ελληνικό χρέος, ο Αυστριακός υπουργός χαρακτήρισε ως «παράδοξο» το παραπάνω αίτημα καθώς, όπως είπε, δεν μπορεί κάποιος να συζητά για μια διαγραφή χρέους για ολόκληρη την Ευρώπη, επειδή μια χώρα, όπως η Ελλάδα, έχει προβλήματα και κάτι τέτοιο θα ήταν άσκοπο.

Όμως μηνύματα προς την νέα ελληνική κυβέρνηση δεν έστειλαν μόνο Ευρωπαίοι ηγέτες και αξιωματούχοι, αλλά και το ΔΝΤ. Πιο συγκεκριμένα, σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα Le Monde η Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να ζητά ειδική μεταχείριση λόγω του ΣΥΡΙΖΑ και ότι πρέπει να σεβαστεί τους κανόνες που έχει αποδεχτεί. Όπως σημείωσε η Λαγκάρντ, “Δεν μπορούμε να κάνουμε ειδικές κατηγορίες για την μία ή την άλλη χώρα”.

Το ενδεχόμενο συμβιβασμού της νέας κυβέρνησης με τους δανειστές επισημαίνει σε αναφορά της και η επενδυτική τράπεζα JP Morgan. Σύμφωνα με την τράπεζα, αυτό θα συμβεί εξαιτίας τεσσάρων βασικών λόγων. Πρώτον, από την πίεση που θα δεχτεί ο χρηματοοικονομικός και τραπεζικός τομέα της Ευρώπης σε περίπτωση αδιεξόδου η οποία δεν θα κατανεμηθεί ισομερώς και η Ελλάδα θα δεχτεί το μεγαλύτερο πλήγμα. Δεύτερον, από την αποπληρωμή του χρέους αφού η Ελλάδα πρέπει να αποπληρώσει 8,5 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ το 2015 κι άλλα 6,7 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2015. Τρίτον, από την ανάγκη των ελληνικών τραπεζών να έχουν συνεχή πρόσβαση στα κεφάλαια της ΕΚΤ, κάτι που για να γίνει η Ελλάδα θα πρέπει να ολοκληρώσει την αξιολόγηση από την ΤΡΟΙΚΑ και να συμφωνήσει στην πιστοληπτική γραμμή στήριξης, όπως έχει δηλώσει ο επικεφαλής της Μάριο Ντράγκι. Και τέταρτον, από την επιθυμία της Ελλάδας να συμμετάσχει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, η οποία έχει ξεκαθαρίσει ότι για να γίνει αυτό πρέπει η χώρα να είναι σε πρόγραμμα.

Όλα τα παραπάνω μηνύματα είναι εις γνώση της νέας ελληνικής κυβέρνησης, η οποία θα πρέπει πλέον υπό ρεαλιστικές συνθήκες, να αξιολογήσει τα οφέλη και τους κινδύνους που περιέχονται στις προτάσεις της και να ζυγίσει τα υπέρ και τα κατα της επερχόμενης διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, ώστε η χώρα να μην βρεθεί χωρίς ρευστότητα και σε μπροστά σε μια νεα κρίση. Από την άλλη πλευρά η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα πρέπει να κρατήσει τις ισορροπίες και να μην εκτεθεί απέναντι στον ελληνικό λαό, στον οποίο έχει υποσχεθεί καλύτερες ημερες μετά από 4 χρόνια σκληρής λιτότητας και φορολόγησης. Πρόκειται για μια δύσκολη εξίσωση που θα χρειαστεί λεπτούς χειρισμούς και σταθερή υποστήριξη από όλες τις δυνάμεις που στηρίζουν την νέα κυβέρνηση τόσο από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ όσο και από τον έτερο πυλώνα της συγκυβέρνησης τους ΑΝΕΛ αφού ως γνωστό οι αντοχές του ελληνικού λαού έχουν ήδη εξαντληθεί και η προσμονή για κάτι καλύτερο είναι υπερβολικά μεγάλες..

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.