Τα παίζει όλα για όλα ο Τσίπρας: Επίθεση στο “άτυπο διευθυντήριο” του Eurogroup
Επισείοντας τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε περίπτωση που δεν ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος εξόδου από την κρίση (γνωστού ως «3ο Μνημόνιο»), ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε σήμερα τη σύγκληση Συνόδου Κορυφής των χωρών-μελών της Ευρωζώνης εάν δεν υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup της Παρασκευής, στη Μάλτα.
Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου αμέσως μετά τη συνάντησή του σήμερα στην Αθήνα με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο Έλληνας Πρωθυπουργός είπε πως εάν οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης δεν καταλήξουν σε συμφωνία «σ’ αυτό το άτυπο διευθυντήριο της ΕΕ», όπως ονόμασε το Eurogroup, τότε θα πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες σε ανώτερο πολιτικό επίπεδο ώστε να επιτευχθεί λύση πριν το Πάσχα και πάντως εντός του Απριλίου.
To «ανώτατο πολιτικό επίπεδο», κατά τον Πρωθυπουργό, είναι ακόμα και «μία έκτακτη σύνοδος κορυφής της ΕΕ, αν απαιτηθεί κάτι τέτοιο». Κατά την άποψη του κ. Τσίπρα, ορισμένοι εκ των πιστωτών της Ελλάδας «εμφανίζονται αμετανόητοι», σε μια προσπάθειά τους, λέει, «να δημιουργηθούν με τεχνητό τρόπο εμπόδια για την ανάκαμψη’. «Διαρκώς έχουμε καλά νέα, αλλά στο παρά πέντε βλέπουμε κάποιους να προσπαθούν να μεταφέρουν τα «γκολ ποστ», να μεταφέρουν το στόχο λίγο παραπέρα. Και επειδή εδώ δεν παίζουμε ένα παιχνίδι, όπως παίζαμε όταν ήμασταν μικροί, που παίζαμε τις «κουμπάρες», εδώ παίζουμε με το μέλλον ενός ολόκληρου λαού, αυτό πρέπει να σταματήσει. Συνεπώς, εάν το όργανο αυτό που λέγεται Eurogroup δεν είναι σε θέση να βγάλει λευκό καπνό την Παρασκευή, εγώ έχω ήδη ζητήσει από τον Πρόεδρο Τουσκ να αναλάβει την πρωτοβουλία για τη σύγκληση της Συνόδου των κρατών-μελών του ευρώ, ώστε να υπάρξει λύση άμεσα. Και νομίζω ότι δεν θα χρειαστεί να το κάνει, διότι θα έχουμε αποτέλεσμα την Παρασκευή», είπε ο Πρωθυπουργός, απαντώντας σε διευκρινιστική ερώτηση σχετικά με τις πληροφορίες ότι μάλλον δεν θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση μεθαύριο.
Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ακόμα ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες που είχε ως χθες βράδυ σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες, αισθάνεται, τόσο ο ίδιος όσο και ο κ. Τουσκ, ότι βρισκόμαστε μια ανάσα από τη συμφωνία, είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία». Επ’ αυτού, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου φάνηκε να συμφωνεί. «Κάθε ημέρα φτάνουμε πιο κοντά σε μια συμφωνία», είπε. «Χθες, επιτεύχθηκε σημαντική πρόοδος και, όπως γνωρίζετε, οι συζητήσεις συνεχίζονται και σήμερα. Ελπίζω ότι θα είμαστε σε θέση να καταλήξουμε σε μια συμφωνία την Παρασκευή στο Eurogroup. Και θέλω να υπογραμμίσω ότι η ευθύνη επίτευξης της συμφωνίας αυτής είναι κάτι το οποίο μοιραζόμαστε όλοι όσοι συμμετέχουμε σε αυτή τη διαδικασία». Σχετικά με όσα είπε ο κ. Τσίπρας για κάποιους στην ΕΕ που εκδηλώνουν, όπως τόνισε, μια τιμωρητική διάθεση απέναντι στην Ελλάδα, ο κ. Τουσκ απάντησε πως κανείς δεν θέλει να τιμωρήσει την Ελλάδα, πως «ο μόνος μας στόχος χθες και σήμερα, αλλά και αύριο, είναι να βοηθήσουμε την Ελλάδα», και πως «η κρίση από μόνη της είναι αρκετά τιμωρητική».
«Πιστέψτε με, πρόσθεσε, οι προθέσεις μας είναι μόνο καλές και είμαι απολύτως βέβαιος ότι όλα αυτά τα μέτρα, μερικές φορές επώδυνα, πολύ επώδυνα, είναι εδώ για να βοηθήσουν την Ελλάδα να αναπτυχθεί και να έχει τις καλύτερες προϋποθέσεις για τη χώρα και για τους πολίτες στο μέλλον. Ακούγεται παράδοξο, το ξέρω. Προέρχομαι από την Πολωνία, μία χώρα στην οποία βιώσαμε στο παρελθόν δραματικές κρίσεις και κάναμε τεράστιες θυσίες. Όμως, στο τέλος δουλεύει, και ήμασταν βέβαιοι ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι μας είναι σε θέση και είναι έτοιμοι να βοηθήσουν και δεν είναι εκεί για να μας τιμωρήσουν»
Σε ερώτηση, τέλος, εάν σε περίπτωση μη επίτευξης έστω και κατ’ αρχήν συμφωνίας στο Eurogroup της Παρασκευής στη Μάλτα, είναι έτοιμος να αποδεχθεί το αίτημα Τσίπρα για έκτακτη Σύνοδο Κορυφής των κρατών-μελών της Ευρωζώνης, απάντησε: «Δεν θέλω να κάνω υποθέσεις, δεν θέλω να σχολιάσω επί αρνητικών σεναρίων σήμερα. Είναι πολύ εύκολο να «χαλάσει» όλη μας η καλή δουλειά και να δώσουμε λάθος εικόνα σε τέτοιες υποθέσεις. Εγώ θα κάνω τη δουλειά μου, ξέρω τις υποχρεώσεις μου, ξέρω τα εργαλεία που έχω στη διάθεσή μου. Όμως, αυτή τη στιγμή, αυτό που θέλω να κάνω μαζί με τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, είναι να υποστηρίξω τους συναδέλφους μας να φτάσουν σε μια συμφωνία την Παρασκευή».
Κατά τη συνάντησή τους, Τσίπρας και Τούσκ συζήτησαν για το Κυπριακό και τα Ελληνοτουρκικά, καθώς και για το προσφυγικό, για το οποίο ο Ευρωπαίος αξιωματούχος έκανε την εκτίμηση ότι «το ζενίθ της κρίσης είναι πλέον πίσω μας και στην Ελλάδα». Τώρα, πρόσθεσε, «πρέπει να επιταχύνουμε τις προσπάθειές μας, τόσο για να κρατήσουμε το διάδρομο των Δυτικών Βαλκανίων κλειστό, αλλά και για να διαχειριστούμε αποτελεσματικά τις μεταναστευτικές ροές». Και διευκρίνισε ότι όσοι έχουν έρθει παράτυπα, πρέπει είτε να τους δοθεί άσυλο, είτε να επιστραφούν γρήγορα.
«Η Τουρκία έχει επιδείξει πολύ θετικά στοιχεία ως προς την προστασία των Σύριων προσφύγων και η Ευρώπη καταβάλλει πολύ μεγάλη προσπάθεια να υποστηρίξει τη φροντίδα τους εκεί», κατέληξε ο κ. Τουσκ. Από τη μεριά του, ο Έλληνας Πρωθυπουργός παρατήρησε ότι η προσοχή όλων πρέπει να παραμείνει σταθερά στραμμένη και στην Ανατολική Μεσόγειο, με τη σταθερή εφαρμογή «αυτής της δύσκολης αλλά και απαραίτητης», όπως την χαρακτήρισε, Συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας. Συμφωνίας, πρόσθεσε, που έχει συνεισφέρει στη ραγδαία μείωση των ροών, αλλά κυρίως στη ραγδαία μείωση, σχεδόν στο μηδενισμό, των θανάτων στο Αιγαίο». Τέλος, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι το μέλλον της Ευρώπης δεν μπορεί να χτιστεί χωρίς αλληλεγγύη και χωρίς συλλογικές αποφάσεις, με κάθε χώρα να σπρώχνει τα βάρη στους γείτονές της και με μονομερείς ενέργειες, σαν και αυτές που είδαμε πέρυσι με το κλείσιμο της «Βαλκανικής Οδού».
Αναμένουμε, είπε, την αναθεώρηση της Συνθήκης του Δουβλίνου, έτσι ώστε αυτή να εξασφαλίζει το δίκαιο καταμερισμό των βαρών φιλοξενίας και στήριξης αιτούντων άσυλο στην Ευρώπη.
Πηγή Mignatiou