Τα μηνύματα του Πούτιν στο ευρώ-ατλαντικό στρατόπεδο από τις αερομαχίες ΝΑΤΟ- Ρωσίας
Η Ρωσία προκάλεσε το ΝΑΤΟ στέλνοντας μαχητικά και στρατηγικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη της στον εναέριο ευρωπαϊκό χώρο. Η Ρωσία «σήκωσε τη σημαία της» και κατέστησε σαφές ότι δεν φοβάται το ΝΑΤΟ, ότι είναι «εδώ» και ότι έχει τη δυνατότητα να το αντιμετωπίσει αποτελεσματικά σε μια ενδεχόμενη σύγκρουση.
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει ήδη προειδοποιήσει ότι η «Ρωσία οδεύει προς μια αντιπαράθεση με τη Δύση» και με την παραβίαση του ευρωπαϊκού εναέριου χώρου στέλνει, σύμφωνα με αναλυτές, τα τέσσερα ακολούθα μηνύματα σε ΝΑΤΟ και Ευρώπη:
[1] Υπενθυμίζει στην Ευρώπη ότι η Ρωσία (με τα τέσσερα Tupolev Tu-95 – τετρακινητήριο στρατηγικό βομβαρδιστικό αεροσκάφος) παραμένει μια σημαντική πυρηνική δύναμη πρόθυμη να κάνει χρήση όπλων.
[2] Υπενθυμίζει στη Φιλανδία και τη Σουηδία την αδυναμία τους να υπερασπίσουν τον εναέριο χώρο τους και τους προειδοποιεί να μην συνδεθούν με το ΝΑΤΟ ή να μην υπερασπίσουν τις χώρες της Βαλτικής.
[3] Δείχνει στις ΗΠΑ ότι οι αντιδράσεις τους για τις ρωσικές επιλογές στην Ουκρανία ή σε οποιαδήποτε άλλη πρώην Σοβιετική δημοκρατία δεν αξίζουν το ρίσκο.
[4] Δοκιμάζει τις αμυντικές δυνατότητες του ΝΑΤΟ στο πλαίσιο της αναβάθμισης των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων με ασκήσεις και πτήσεις σε πραγματικό χρόνο μετά από χρόνια παρακμής.
Ο Πούτιν με τις κινήσεις υποδηλώνει ότι δεν θα διστάσει να ακολουθήσει στρατηγικές ψυχροπολεμικού τύπου για να αναγκάσει το ΝΑΤΟ να συμπεριφερθεί στη Ρωσία ως ένα ισότιμο εταίρο ο οποίος έχει ρόλο στη διαμόρφωση του ευρωπαϊκού συστήματος ασφάλειας. Η Ρωσία δείχνει στο ευρώ-ατλαντικό στρατόπεδο ότι είναι μια μεγάλη δύναμη που έχει σημαντικό ρόλο στη διαχείριση των παγκοσμίων υποθέσεων και ότι διαθέτει και μοχλούς πίεσης.
Η Μόσχα έχοντας την Κριμαία, τους ρωσόφωνους της Ανατολικής Ουκρανίας και το ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ, έχει τη δυνατότητα να κλιμακώνει και να αποκλιμακώνει την ένταση, ανάλογα με το πώς θα κρίνει πότε εξυπηρετεί τα συμφέροντα της.
Παράλληλα το Κρεμλίνο μπορεί να χρησιμοποιήσει και τις άλλες ρωσικές μειονότητες (π.χ. Βαλτικές χώρες) για να ασκήσει πίεση στις κυβερνήσεις των πρώην σοβιετικών δημοκρατιών. Η ενίσχυση των σχέσεων των ρώσων της διασποράς με τη μητέρα Ρωσία αποτελεί άμεση προτεραιότητα για τη Μόσχα.
Η παρουσία των ρωσικών μαχητικών και βομβαρδιστικών στον εναέριο ευρωπαϊκό χώρο αποτελεί ένα δυναμικό τρόπο έκφρασης της αντίδραση της Μόσχας στις οικονομικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία από Ευρωπαϊκή Ένωση και ΗΠΑ για τις επιλογές της στην κρίση της Ουκρανίας.
Ο κίνδυνος ενός νέου «Ψυχρού Πολέμου» είναι, σύμφωνα με αναλυτές, ορατός καθώς υπάρχει ολοκληρωτική διαφωνία μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ – Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις διαχωριστικές γραμμές και τους κανόνες του παιχνιδιού.