Τα μηνύματα Άνγκελα Μέρκελ – Αλέξη Τσίπρα και στο βάθος Eurogroup…

H συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ ναι μεν έσπασε τον μεταξύ τους «πάγο» αλλά δεν άλλαξε τα δεδομένα στις διαπραγματεύσεις της Αθήνας με τους ευρωπαίους εταίρους μας καθώς το Eurogroup θα έχει τον τελευταίο λόγο στο ζήτημα της Ελλάδας.

Η συνάντηση Τσίπρα και Μέρκελ στέλνει το μήνυμα στους κυβερνητικούς αξιωματούχους και των δυο πλευρών να «θάψουν το τσεκούρι του πολέμου» και να συνεργαστούν στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών θεσμών για την επίλυση του ελληνικού ζητήματος. Το ερώτημα που εγείρεται είναι αν είναι οι υπουργοί τους θα πάρουν το μήνυμα, θα πειθαρχήσουν και θα συμμετέχουν στην προσπάθεια ομαλοποίησης των ελληνο- γερμανικών σχέσεων.

Ενδεχόμενος το ίδιο μήνυμα να στέλνεται και στις συνιστώσες του κυβερνώντος κόμματος ΣΥΡΙΖΑ. Η Αριστερή Πλατφόρμα άφησε ήδη αιχμές γράφοντας στην ιστοσελίδα της iskra.gr ότι «η κίνηση της Μέρκελ να παραπέμψει το ζήτημα της ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας στο eurogroup, στην ουσία μεταφράζεται σε παράδοση της σκυτάλης στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, του οποίου οι πολιτικές αντιλήψεις είναι ευρέως γνωστές. Από αυτή την άποψη, η ελληνική κυβέρνηση καλείται να επιδείξει μία αυξημένη εγγρήγορση και ετοιμότητα. Η «προσμονή» για μία λύση με τους δανειστές της χώρας είναι βέβαιο ότι θα συνοδευθεί από τις αυξανόμενης έντασης πολιτικές αλλά και οικονομικές πιέσεις των τελευταίων».

Τα πιο καίρια σημεία των δηλώσεων των δυο ηγετών, της Μέρκελ και του Τσίπρα είναι και αυτά που μας οδηγούν σε συμπεράσματα και τις εκτιμήσεις.

Η Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι «δεν θα πούμε εμείς αν επαρκεί το ένα μέτρο ή το άλλο θα το αποφασίσει το αρμόδιο όργανο (Eurogroup) …Προσωπικά θα ήθελα η Ελλάδα να αναπτυχθεί, να μπορέσει να βγει από τέλμα μεγάλης ανεργίας ιδίως των νέων… Αυτό σημαίνει μεταρρυθμίσεις, σημαίνει ισοσκελισμένος προϋπολογισμός»

Ο Αλέξης Τσίπρας από την πλευρά του δήλωσε ότι «είναι λάθος να λέμε ότι για όλα τα δεινά φταίνε οι ξένοι και εμείς καθόλου για αυτά…Η Ευρώπη βασίζεται σε έναν διπλό σεβασμό: το σεβασμό στις συνθήκες, με στοιχεία των οποίων εμείς μπορεί να διαφωνούμε, αλλά σεβόμαστε και τηρούμε αλλά και το σεβασμό στη δημοκρατία…Θα υλοποιήσουμε τις δεσμεύσεις μας με κάποιες πρωτοβουλίες».

Ο Αλέξης Τσίπρας στην πρώτη επίσκεψη στο Βερολίνο από τη στιγμή που ανέλαβε την πρωθυπουργία υιοθέτησε ένα συμφιλιωτικό τόνο και πήρε πάνω του την ομαλοποίηση των ελληνο-γερμανικών σχέσεων. Κίνηση την οποία έπρεπε να είχε κάνει πολύ πιο πριν και να μην αφήνει με δηλώσεις κορυφαίους υπουργούς του να δυναμιτίζουν την κατάσταση και να υπονομεύουν τις προσπάθειές του.

Ο πρωθυπουργός  παραδέχθηκε για πρώτη φορά ότι δεν φταίνε για όλα οι ξένοι, μια στροφή από τις προεκλογικές εξαγγελίες ότι για όλα φταίει η γερμανική πολιτικής της λιτότητας. Παράλληλα αναγνώρισε τις ευρωπαϊκές συνθήκες και τις δεσμεύσεις της χώρας μιλώντας και για δημοκρατία και περνώντας το μήνυμα ότι η Αθήνα θέλει να έχει την πρωτοβουλία με στόχο την προάσπιση των συμφερόντων του ελληνικού λαού.

Το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ένα: ότι παρά τη θερμή υποδοχή της Άνγκελα Μέρκελ στον Αλέξη Τσίπρα, δεν υπήρξε κάποια πρόοδος στο θέμα του ελληνικού χρέους. Η κυβέρνηση της Αθήνας πρέπει να καταθέσει μια κοστολογημένη λίστα μεταρρυθμίσεων στο Eurogroup το οποίο  θα την αξιολογήσει και θα αποφασίσει για τη χρηματοδοτήση της χώρας μας.

Συγγραφέας: Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας

Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας

Δημοσιογράφος - Αναλυτής διεθνών θεμάτων και γεωπολιτικής στο μηναίο περιοδικό Άμυνα & Διπλωματία.