Τα Ελληνικά F-35 θα καλύψουν το «κενό» της Συμμαχίας στην Νοτιανατολική Ευρώπη

Στις 12 Σεπτεμβρίου 2017, η Τουρκία υπογράφει συμφωνία με την Ρωσία για την απόκτηση του αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος S-400. Πρόκειται για την πρώτη χώρα του ΝΑΤΟ που θα παραλάβει ένα σύγχρονο οπλικό σύστημα, το οποίο δημιουργούσε και δημιουργεί πρόβλημα στην διαλειτουργικότητα των συμμμαχικών όπλων.

Στις 12 Ιουλίου του 2019, φτάνει στην Τουρκία το σύστημα το οποίο στοίχισε 2,5 δισ. δολάρια, ενώ στις 23 Οκτωβρίου του 2020, πραγματοποιήθηκε η πρώτη δοκιμή. Το σύστημα (S-400) το οποίο είναι τελευταίας τεχνολογίας (state-of-the-art), δεν αγοράστηκε από την Τουρκία για να προφυλάξει την χώρα από τους Κούρδους η τον ISIS, αλλά ούτε και τα Μέγαρα του Τούρκου Προέδρου.

Η αγορά των S-400 είχαν δύο σκέλη, ένα πολιτικό και ένα επιχειρησιακό. Το πολιτικό σκέλος αφορά την απόφαση της Τουρκίας να αποχωρήσει από τη Δύση και το ΝΑΤΟ, εντάσσοντας την απόφαση αυτή σε μια σειρά άλλων αποφάσεων-αφορμών, και στο επιχειρησιακό σκέλος, την προστασία βασικών υποδομών της χώρας όπως το πυρηνικό εργοστάσιο Ακκούγιου.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η απόφαση αυτή παρήγαγε νομοτελειακά αποτελέσματα για τα οποία ήταν προετοιμασμένες οι Ηνωμένες Πολιτείες. Επιβλήθηκαν κυρώσεις και αποβολή της Τουρκίας από το πρόγραμμα F-35, ενώ άρθρο του «Viadiplomacy» με τίτλο «Οι S-400 στην Τουρκία θα φέρουν εξοπλισμούς στην Ελλάδα για στρατιωτική λύση;» τον Μάρτιο του 2019 σημείωνε, «στην περίπτωση που δεν υπάρξει πολιτική λύση στο ζήτημα των S-400 είναι πέρα από βέβαιο ότι θα υπάρξει στρατιωτική. Το σύστημα έχει αποκτήσει έναν μύθο, σχεδόν θεϊκό, αλλά δεν έχει δοκιμασθεί ποτέ. Οι Αμερικανοί δεν θα αφήσουν να συνεχιστεί αυτό, δηλαδή, ένα οπλικό σύστημα να προκαλεί τέτοια αποτελέσματα στην πολιτική, να φτάνει στο σημείο να απειλεί ακόμα και την συνοχή της συμμαχίας μετά από 70 χρόνια. Αυτή την στρατιωτική λύση δεν μπορούν να την δώσουν ούτε οι Ισραηλινοί, ούτε το ΝΑΤΟ, ούτε καν οι ΗΠΑ. Θα ξεσήκωναν όλο τον Μουσουλμανικό κόσμο στην υφήλιο με ένα χτύπημα στην Τουρκία, κάτι που θα βόλευε απίστευτα την ίδια την Τουρκία.»

Και συνέχιζε, «η Ελλάδα όμως θα μπορούσε να δώσει αυτή την λύση και με αφορμή όλη την προκλητικότητα της Τουρκίας. Ότι η χώρα ακολουθεί μια πολιτική με βάση το διεθνές δίκαιο σε σχέση με την Τουρκία, δεν σημαίνει ότι δεν σχεδιάζει και δεν έχει πλάνα και σε άλλες επιλογές. Έχει αυτά τα οπλικά συστήματα που μπορεί να επιφέρει καίριο πλήγμα στην Τουρκία και να την αναγκάσει σε συμβιβασμό, σε έναν συμβιβασμό όπου η γειτονική χώρα πρώτη θα κάτσει στο τραπέζι, και τελευταία θα σηκωθεί. Αν το ΝΑΤΟ, οι Ισραηλινοί και οι ΗΠΑ, αποφασίσουν ότι η Ελλάδα θα δώσει την λύση αυτή, τα ραντάρ στην Κρήτη, ο Ηνίοχος και άλλες κοινές δράσεις, θα συμπληρωθούν από εξοπλιστικά, ικανά να αντιμετωπίσουν τους S-400. Οι ενδιαφερόμενοι, γνωρίζουν πολύ καλά πως να αντιμετωπίσουν το σύστημα, το οποίο από την στιγμή που ανοίξει το ραντάρ του, είναι ευάλωτο σε πυραύλους κρουζ, οι οποίοι πετούν σε χαμηλό ύψος και μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο από συστήματα πλοίων. Σε αυτή την περίπτωση, ο αριθμός των Scalp που βρίσκεται στο οπλοστάσιο της Πολεμικής Αεροπορίας θα συμπληρωθεί και θα φέρει την αναβάθμιση η την προμήθεια νέων Mirage 2000-5. Από την θάλασσα, οι φρεγάτες FREMM που θα φέρουν και το βλήμα SCALP-Naval, βγάζει το ναυτικό από την διαδικασία να είναι το «Λιμενικό του Αιγαίου» και το τοποθετεί σε ένα άλλο διαφορετικό επιχειρησιακό επίπεδο. Το μέγιστο βεληνεκές των SCALP-Naval είναι της τάξεως των 1.000 km.»

Οι αναφορές του πρώην Αμερικανού Πρέσβη, Τζέφρι Πάιατ, που επιβεβαίωναν απο το 2018 την απόφαση για απόκτηση των F-35 από την Ελλάδα

Από την στιγμή που η Τουρκία θα αποχωρούσε από το πρόγραμμα των F-35, σημαίνε πως το NATO θα είχε ένα μεγάλο κενό αντιμετώπισης νέων απειλών από την Ρωσία και συμμάχους της, στην Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Μαύρη Θάλασσα. Επίσης το ΝΑΤΟ θα αδυνατούσε να αστυνομεύσει αποτελεσματικά τους εναέριους χώρους Βουλγαρίας-Ρουμανίας.

Ο πρώην Αμερικανός Πρέσβης στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, είχε κάνει έμμεση αναφορά για την απόκτηση F-35 από την άσκηση «Ηνίοχος το 2018.» Μετά την αποβολή της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35, οι δηλώσεις του ήταν πιο σαφείς. «Είμαστε πολύ περήφανοι για τη συνεργασία άμυνας και ασφάλειας με την Ελλάδα και εργαζόμαστε καθημερινά για να την περαιτέρω ενίσχυσή της, συμπεριλαμβανομένης της μελλοντικής απόκτησης των F-35 στην Ελλάδα. Ο δρόμος για την απόκτηση των F-35 είναι μια πολυετής διαδικασία που θα βασίζεται φυσικά στις επιτυχίες που έχουν πραγματοποιηθεί στο πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16 Viper της Ελλάδας», είχε αναφέρει στις 30 Νοεμβρίου 2020, διαψεύδοντας μάλιστα δημοσιεύματα περί του αντιθέτου

Στις 4 Μαρτίου 2021, απαντώντας στο ενδεχόμενο απόκτησης μαχητικών αεροσκαφών F-35 από την ελληνική πολεμική αεροπορία, σημείωνε πως οι ΗΠΑ είναι έτοιμες, όποτε είναι και η Ελλάδα. Είχε διευκριν΄΄υσει πως πρόκειται για πολυετή διαδικασία, «καθώς η κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin τοποθετεί χρονικά περίπου στα πέντε χρόνια το απαιτούμενο διάστημα ανάπτυξης των υποδομών για τη «στέγαση» των F-35 στη χώρα μας.»

Τέλος, στις 3 Φεβρουαρίου 2022, αναφερόμενος στο πρόγραμμα φρεγατών είχε τονίσει, «το HF2 θα βασιζόταν σε ένα πλούσιο χαρτοφυλάκιο συνεργασίας της Lockheed Martin με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων των F-16, των C-130, των P3, των ελικοπτέρων MH-60 Romeo ASW και στο όχι πολύ μακρινό μέλλον, των F-35» 

Η Τουρκία θέτει τον εαυτό της εκτός της «5ης Διάστασης Πολέμου» μέσα στο ΝΑΤΟ

Στις 28 Σεπτεμβρίου 2021, λίγες ημέρες μετά την απόκτηση των Γαλλικών φρεγατών από το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, το «Viadiplomacy» σε σχετικό άρθρο (εδώ)σημείωνε, «αυτοί οι πομποδέκτες θα είναι εδάφη του ΝΑΤΟ και Συμμάχων των ΗΠΑ. Επίσης οι Πομποδέκτες αυτοί θα είναι και σε συμμαχικά πλοία, και μάλιστα ορισμένα από αυτά θα παίζουν σημαντικό ρόλο στην συλλογή, αξιολόγηση και αποστολή της πληροφορίας. Αυτό το δίκτυο θα επιτρέπει αεροπλάνα υπολογιστές, όπως τα F-35 που θα προμηθευτεί και η Ελλάδα, να επιχειρούν σε ένα περιβάλλον το οποίο θα προστατεύεται. Η Lockheed Martin Corp στις 21 Μαρτίου(2021) ανακοίνωσε ότι συνεργάστηκε με τον πάροχο επικοινωνιών Omnispace LLC για την ανάπτυξη ενός διαστημικού δικτύου 5G για εμπορική και κυβερνητική χρήση. Η LM ανακοίνωσε ότι ένα παγκόσμιο δίκτυο 5G που βασίζεται στο διάστημα θα επιτρέψει στους χρήστες να εναλλάσσονται μεταξύ δορυφορικών και επίγειων δικτύων, αφαιρώντας την ανάγκη για πολλές συσκευές σε διαφορετικά δίκτυα. Το δίκτυο θα προσφέρει επικοινωνία σε εμπορικές, εταιρικές και κυβερνητικές συσκευές ανεξάρτητα από το περιβάλλον ή την τοποθεσία. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Lockheed James Taiclet, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Ιούνιο, εξέφρασε το ενδιαφέρον του για δίκτυα 5G για την ενίσχυση των αυτόνομων στρατιωτικών δυνατοτήτων. Ο Taiclet σημείωσε ότι οραματίστηκε ένα μέλλον όπου τα μισά έως τα τρία τέταρτα των στρατιωτικών οχημάτων , πλοίων και αεροσκαφών, ήταν αυτόνομα και ένα ισχυρό δίκτυο 5G αποτέλεσε τη ραχοκοκαλιά αυτού του στόλου.»

Η Τουρκία όμως έχει θέσει τον εαυτό της εκτός του Συμμαχικού Δικτύου παραδίδοντας το 5G στην Κίνα. Η Άγκυρα είναι εκτός του «The 5G Clean NetWork»,στο οποίο όλες οι χώρες χρήστες του F-35 έχουν συμμετοχή «Καθαρό Δίκτυο» από τους Κινέζους. Πρόκειται για ένα Δίκτυο το οποίο «πετά» τους Κινέζους έξω από ευαίσθητες υποδομές των χωρών μελών του ΝΑΤΟ, με την Τουρκία να είναι η μοναδική χώρα που χρησιμοποιεί Δίκτυο του Πεκίνου

Η Ελλάδα, ως μελλοντικός χρήστης του F-35, βρίσκεται σήμερα στην δεύτερη θέση όσον αφορά στην διάθεση των συχνοτήτων 5G, σύμφωνα με τα στοιχεία της iDATE Digi World, στην οποία έχει ανατεθεί από την Κομισιόν το 5G Obdseravatory. Σύφμωνα με την έκθεση της εταιρείας, η χώρα μας έχει αναρριχηθεί στην δεύτερη θέση της λίστας μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με πρώτη την Φινλανδία που αγγίζει το 100% της εναρμόνισης και απόδοσης συχνοτήτων 5G. Να αναφέρουμε ότι ο μέσος όρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης φτάνει το 35.7%, ενώ να σημειώσουμε ότι η Ελλάδα έναν χρόνο νωρίτερα βρισκόταν στους ουραγούς.

Σήμερα το Πεκίνο, μέσω της Huawei, έχει εισβάλλει σε όλα τα επίπεδα τεχνολογίας της Τουρκίας, χώρας μέλους του ΝΑΤΟ. Από το 5G μέχρι την διαχείριση των Logistics καθιστώντας την γειτονική χώρα ως το τεχνολογικό και εμπορικό ορμητήριο της Κίνας στην Ανατολική Μεσόγειο και την Ευρώπη, με τις Ηνωμένες Πολιτείες να καλούνται να αντιμετωπίσουν την κίνδυνο αυτό μέσα στην ίδια την Τουρκία.

Όπως είχε αναφερθεί σε άλλο άρθρο του «Viadiplomacy», με τον τίτλο, «οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν τους S-400 για να αντιμετωπίσουν το πραγματικό κίνδυνο στην Τουρκία, την Κίνα!» , «το καλοκαίρι του 2018 δημοσιεύτηκε στο You Tube από την Huawei ένα βίντεο το οποίο έδειχνε μια εταιρική εκδήλωση από Silicon Valley της Κίνας, τις εγκαταστάσεις της Huawei. Εντυπωσιακές εικόνες με drone, μουσική Μπετόβεν, ο πρόεδρος της εταιρείας να εισέρχεται ως τιμώμενο πρόσωπο με δεκάδες ανθρώπους εντυπωσιακά ντυμένους να τον υποδέχονται. Τον επισκέπτη και πρωταγωνιστή, μέχρι εκείνη την ώρα, του βίντεο τον υποδέχεται ο ιδρυτής της Huawei Όμως το πραγματικό πρόσωπο που τιμάται εκείνη την ημέρα δεν είναι ο πρόεδρος της Huawei, αλλά ένας άγνωστος στο ευρύ κοινό Τούρκος ακαδημαϊκός που ονομάζεται Erdal Arıkan. Δέκα χρόνια νωρίτερα το, το 2008, είχε κάνει μια σημαντική ανακάλυψη στον τομέα της πληροφορίας. Στη συνέχεια, ο Huawei έβγαλε θεωρία του από την ακαδημαϊκή αφάνεια και, με μεγάλες επενδύσεις το διαμόρφωσε σε κάτι πολύτιμο στον τομέα του εμπορίου. Στη συνέχεια, η εταιρεία διαπραγματεύτηκε για να φέρει αυτήν την καινοτομία σε κάτι τόσο μεγάλο που δεν θα μπορούσε να αμφισβητηθεί, ήταν η βασική τεχνολογία 5G που κυκλοφορεί τώρα σε όλο τον κόσμο.»

Συγγραφέας: Πέτρος Ούτσης

outsis petros

Εκδότης ViaDiplomacy.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.