Συνεχίζονται οι ταραχές στην Βόρεια Ιρλανδία – Λευκός Οίκος εξέφρασε την ανησυχία του
Παρά τις εκκλήσεις για ηρεμία από το Λονδίνο, το Δουβλίνο και την Ουάσινγκτον, νέα βίαια επεισόδια ξέσπασαν απόψε στη Βόρεια Ιρλανδία, η οποία πλήττεται εδώ και μια εβδομάδα από ταραχές, τις οποίες η βρετανική επαρχία είχε να δει χρόνια.
Στο Μπέλφαστ, η αστυνομική δύναμη καταστολής των ταραχών αντιμέτωπη με τους Ρεπουμπλικανούς διαδηλωτές δέχτηκε πέτρες και κοκτέιλ Μολότοφ, καθώς προσπαθούσε να εμποδίσει το πλήθος να κατευθυνθεί προς τους Ενωτικούς διαδηλωτές, μεταδίδει δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.
Έχει περάσει μια εβδομάδα από τότε που η βρετανική επαρχία συγκλονίζεται από αυτές τις πρωτοφανείς συγκρούσεις μετά το 1998, με μεγάλο αριθμό βλημάτων να εκτοξεύονται στην αστυνομία και να καίγονται αυτοκίνητα, κυρίως σε περιοχές όπου διαμένουν πιστοί στο βρετανικό στέμμα, προτεστάντες στην πλειοψηφία τους.
Τα βίαια αυτά επεισόδια, που έχουν προκαλέσει μέχρι στιγμής τον τραυματισμό περισσοτέρων από 50 αστυνομικών, φέρνουν στο προσκήνιο τις μνήμες των 3.500 θανάτων που σημειώθηκαν κατά τις τρεις δεκαετίες των “Ταραχών” μεταξύ των καθολικών Ρεπουμπλικανών που θέλουν την επανένωση με την Ιρλανδία και των προτεσταντών Ενωτικών, ένθερμων υποστηρικτών της διατήρησης της ένωσης της επαρχίας με τη Βρετανία.
Οι νέες ταραχές ξέσπασαν παρά τις εκκλήσεις για ηρεμία νωρίτερα σήμερα των πρωθυπουργών της Βρετανίας και της Ιρλανδίας, που ένωσαν τη φωνή τους με αυτήν των ηγετών της Βόρειας Ιρλανδίας, Ενωτικών και Ρεπουμπλικανών, για να καταδικάσουν αυτήν την “απαράδεκτη” βία, μέσα σε ένα κλίμα έντασης και πικρίας στον απόηχο του Brexit.
Πριν από την έκτακτη συνεδρίαση του τοπικού κοινοβουλίου, η κυβέρνηση της Βόρειας Ιρλανδίας, που αποτελείται από Ενωτικούς και Ρεπουμπλικάνους, εξέδωσε κοινή ανακοίνωση για να καταγγείλει την “εντελώς απαράδεκτη και αδικαιολόγητη βία, ανεξάρτητα από τις ανησυχίες”, ζητώντας τον τερματισμό “των επιθέσεων κατά της αστυνομίας, των δημοσίων υπηρεσιών και των κοινοτήτων”.
Ο Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος έστειλε στην περιοχή τον υπουργό του αρμόδιο για τα θέματα της Βόρειας Ιρλανδίας Μπράντον Λιούις, είχε συνομιλία το απόγευμα με τον Ιρλανδό ομόλογό του, Μιχόλ Μάρτιν.
“Υπογραμμίζοντας ότι η βία είναι απαράδεκτη, κάλεσαν σε ηρεμία”, αναφέρει η ανακοίνωση του Δουβλίνου. “Μέσω του διαλόγου και της εργασίας για τα θεσμικά όργανα που έχουν συσταθεί με τη Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευή (η οποία έθεσε τέλος στις Ταραχές το 1998) πρέπει να προχωρήσουμε”.
Ο Λευκός Οίκος «ανησυχεί» για τη βία στη Βόρεια Ιρλανδία
Ο Λευκός Οίκος εξέφρασε την ανησυχία του για τις ταραχές που σημειώνονται στη Βόρεια Ιρλανδία τις τελευταίες ημέρες και απηύθυνε έκκληση για ηρεμία.
“Μας ανησυχεί η βία στη Βόρεια Ιρλανδία”, δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι, προσθέτοντας ότι η Ουάσινγκτον ενώνει τη φωνή της με τις εκκλήσεις για “ηρεμία” που απηύθυναν συγκεκριμένα ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον και ο Ιρλανδός ομόλογός του Μιχόλ Μάρτιν.
Την ίδια ώρα, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής που προστατεύει την ειρήνη στη Βόρεια Ιρλανδία δεν πρέπει να γίνει “θύμα” του Brexit, έπειτα από μια εβδομάδα νυχτερινής βίας που τροφοδοτήθηκε εν μέρει από την απογοήτευση μεταξύ φιλοβρετανών Ενωτικών σε σχέση με τους εμπορικούς περιορισμούς μετά το Brexit.
Η φωτιά σιγοκαίει στη Βόρεια Ιρλανδία μετά το Brexit, του οποίου οι συνέπειες προκαλούν ένα αίσθημα προδοσίας στους Ενωτικούς που είναι προσηλωμένοι στο βρετανικό στέμμα.
Η βία ξέσπασε για πρώτη φορά την περασμένη εβδομάδα μεσούσης της αυξανόμενης έντασης λόγω του Brexit και του θυμού για την απόφαση της αστυνομίας να μην διώξει ηγετικά στελέχη του ιρλανδικού εθνικιστικού κόμματος Σιν Φέιν, τα οποία φέρεται να παραβίασαν τα περιοριστικά μέτρα κατά του κορονοϊού κατά τη διάρκεια της κηδείας ενός πρώην ηγετικού στελέχους του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού (IRA).
Οι εντάσεις αυτές κατέληξαν σε μια εβδομάδα ταραχών, κατά τις οποίες βλήματα εκτοξεύθηκαν και αυτοκίνητα κάηκαν, κυρίως σε περιοχές όπου κατοικούν οι πιστοί στο βρετανικό στέμμα, προτεστάντες στην πλειοψηφία τους, προκαλώντας περισσότερους από 50 τραυματίες στις τάξεις της αστυνομίας.
Ο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος έχει ιρλανδικές ρίζες, είχε κρίνει “απολύτως απαραίτητη” την τήρηση της Συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής, η οποία έθεσε τέλος το 1998 στη σύγκρουση μεταξύ προτεσταντών Ενωτικών και καθολικών Ρεπουμπλικανών, κατά τη διάρκεια διμερούς συνάντησης με τηλεδιάσκεψη με τον Ιρλανδό πρωθυπουργό με την ευκαιρία της γιορτής του Αγίου Πατρικίου, προστάτη άγιου της Ιρλανδίας, στις 17 Μαρτίου, έχοντας ήδη εκφράσει τις ανησυχίες του για τις συνέπειες στην επαρχία της εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.