Συνεχίζεται η μάχη για το Κίεβο – 4300 απώλειες για τις Ρωσικές δυνάμεις

Σειρά εκρήξεων ακούστηκαν δυτικά του κέντρου της ουκρανικής πρωτεύουσας Κίεβο, μερικά λεπτά αφότου ήχησαν οι σειρήνες, μετέδωσε ανταποκριτής του Reuters.Ουκρανικά ΜΜΕ έκαναν λόγο για εκρήξεις και ανταλλαγή πυροβολισμών σε έναν γειτονικό δήμο. Σύμφωνα με τον ουκρανικό ειδησεογραφικό ιστότοπο Segodnya.ua, μια γέφυρα ανατινάχθηκε κοντά στην πόλη Μπούκα, δυτικά του Κιέβου. Δεν είναι σαφές αν βομβαρδίστηκε από ρωσικά στρατεύματα ή αν καταστράφηκε από την ουκρανική πλευρά. Ο Άντον Χερασένκο, σύμβουλος του υπουργού Εσωτερικών της Ουκρανίας, είπε πως μάχες διεξάγονται στην Μπούκα με τις ρωσικές δυνάμεις που προσπαθούν να προωθηθούν προς το Κίεβο.

Ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν και την πόλη Βασίλκιβ, στα νοτιοδυτικά της ουκρανικής πρωτεύουσας, με αποτέλεσμα ένα διυλιστήριο να παραδοθεί στις φλόγες, ανέφερε η δήμαρχος της πόλης σε βίντεο που ανήρτησε στο διαδίκτυο.

«Ο εχθρός θέλει να καταστρέψει τα πάντα εδώ γύρω», ανέφερε η δήμαρχος του Βασίλκιβ, η Νατάλια Μπαλασίνοβιτς. Φωτογραφίες και βίντεο που είδαν το φως της δημοσιότητας δείχνουν τεράστιες φλόγες να υψώνονται στον ουρανό.

Εκρήξεις στο Κίεβο

Έκρηξη ακούστηκε δυτικά του κέντρου του Κιέβου μερικά λεπτά αφότου ήχησαν οι σειρήνες, μεταδίδει ανταποκριτής του Reuters. Άλλες δύο εκρήξεις ακούστηκαν περίπου 20 λεπτά αργότερα, γύρω στις 8:40 π.μ.

Έκρηξη σε αγωγό φυσικού αερίου στο Χάρκοβο

Ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις ανατίναξαν έναν αγωγό φυσικού αερίου στο Χάρκοβο, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο ουκρανούς κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Σε βίντεο που δημοσιοποιήθηκε μέσω της πλατφόρμας Telegram, διακρίνεται ένα μεγάλο πύρινο μανιτάρι μετά την έκρηξη.Το Reuters υπογραμμίζει πως δεν είναι σαφές για την ώρα πόσο σημαντικός ήταν ο συγκεκριμένος αγωγός και κατά πόσο η έκρηξη θα μπορούσε να διαταράξει τη μεταφορά φυσικού αερίου σε άλλες περιοχές εκτός της πόλης ή της χώρας.

Ο ρωσικός στρατός περικύκλωσε τη Χερσώνα και το Μπερντιάσκ – Ρωσικά ελαφρά οχήματα έφθασαν μέχρι το κέντρο του Χάρκοβου

Ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι περικύκλωσε δύο μεγάλες πόλεις στη νότια Ουκρανία, τη Χερσώνα και το Μπερντιάνσκ, κατά την τέταρτη ημέρα της εισβολής του στη χώρα.

“Τις τελευταίες 24 ώρες, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις απέκλεισαν πλήρως τις πόλεις Χερσώνα και Μπερντιάσκ” που καταμετρούν αντίστοιχα 290.000 και 110.000 κατοίκους, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, το οποίο επικαλείται το πρακτορείο TASS.

Από την πλευρά τους, οι αρχές του Χάρκοβου (βορειοανατολικά), της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ουκρανίας, ανακοίνωσαν σήμερα μια “διείσδυση” του στρατού μέχρι το κέντρο της πόλης.

“Σημειώθηκε μια διείσδυση ελαφρών οχημάτων του ρωσικού εχθρού στην πόλη Χάρκοβο, περιλαμβανομένου του κεντρικού τμήματος”, ανέφερε στο Twitter τοπικός αξιωματούχος, ο Όλεγκ Σινεγκούμποφ, ο οποίος είπε πως οι μάχες συνεχίζονται και κάλεσε τους περίπου 1,4 εκατ. κατοίκους να μην βγαίνουν από τα σπίτια τους.

Οδομαχίες στο Χάρκοβο ανάμεσα στις ουκρανικές δυνάμεις και στον ρωσικό στρατό

Οδομαχίες ανάμεσα στις ουκρανικές δυνάμεις και τον ρωσικό στρατό σημειώνονται σήμερα στο Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας όπου οι αρχές έκαναν λόγο για “διείσδυση” στρατευμάτων της Μόσχας, μεταδίδει δημοσιογράφος του AFP.

Οι μάχες σημειώνονται από το πρωί με ελαφρά τεθωρακισμένα που έχουν εγκαταλειφθεί ή έχουν τυλιχθεί στις φλόγες να είναι ορατά στους δρόμους, ενώ ακούγεται ο ήχος πυροβολισμών και σποραδικών εκρήξεων στην πόλη, που είναι κατά το μεγαλύτερο μέρος έρημη, με τους κατοίκους να είναι κλεισμένοι στα σπίτια τους.

Συνεχίζεται η μάχη για το Κίεβο, ενώ η Δύση αυξάνει την πίεση στη Ρωσία

Η μάχη για τον έλεγχο του Κιέβου συνεχίζεται σήμερα, ενώ οι Δυτικοί αυξάνουν την πίεση στη Μόσχα, αποκλείοντας τις ρωσικές τράπεζες από το διεθνές σύστημα τραπεζικών συναλλαγών SWIFT και λέγοντας πως είναι έτοιμοι να παραδώσουν και άλλα όπλα στην Ουκρανία.

Οι σειρήνες αντιαεροπορικού συναγερμού ήχησαν στο Κίεβο στη διάρκεια της νύχτας, ανέφερε η επίσημη Υπηρεσία ειδικών επικοινωνιών, καλώντας τους κατοίκους να σπεύσουν στα καταφύγια της πρωτεύουσας.

Ρωσικά πυρά έπληξαν επίσης τον περίβολο κέντρου αποθήκευσης ραδιενεργών αποβλήτων, ανέφεραν οι ουκρανικές υπηρεσίες διάσωσης, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax-Ukraine.

Οι ρωσικές δυνάμεις «συνεχίζουν την επίθεσή τους προκειμένου να αποκλείσουν το Κίεβο» αφού «ολοκλήρωσαν την ανασύνταξή τους» στο βόρειο μέτωπο, ανέφερε από την πλευρά του χθες, Σάββατο, το βράδυ ο ουκρανικός στρατός.

Περίπου 30 χμ. νοτιοδυτικά του Κιέβου, οι μάχες συνεχίζονται για τον έλεγχο της αεροπορικής βάσης Βασίλκιβ, εμποδίζοντας τους πυροσβέστες να επέμβουν για να σβήσουν μια μεγάλη πυρκαγιά σε χώρο αποθήκευσης πετρελαίου που επλήγη στη διάρκεια της νύχτας από ρωσικό πύραυλο κοντά στην πόλη αυτή, δήλωσε σήμερα την αυγή ο επικεφαλής της διοικητικής περιοχής του Κιέβου Ολέκσι Κουλέμπα.

Στο Χάρκοβο (ανατολικά), μια γυναίκα σκοτώθηκε από ρωσικά πυρά χθες βράδυ σε ένα κτίριο με κατοικίες, σύμφωνα με τις ουκρανικές υπηρεσίες διάσωσης.

Ο ρωσικός στρατός έλαβε χθες το απόγευμα εντολή να διευρύνει την επιχείρησή του εναντίον της Ουκρανίας, λέγοντας πως το Κίεβο αρνήθηκε τις διαπραγματεύσεις. «Όλες οι μονάδες έλαβαν τη διαταγή να διευρύνουν την επίθεση προς όλες τις κατευθύνσεις, σύμφωνα με το σχέδιο επίθεσης», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας Ιγκόρ Κονασένκοφ.

Η βιαιότητα της ρωσικής επέμβασης ώθησε χθες τους Δυτικούς να υιοθετήσουν νέα σειρά πιο αυστηρών κυρώσεων: αποφάσισαν κυρίως να αποκλείσουν πολλές ρωσικές τράπεζες από το σύστημα διατραπεζικών πληρωμών SWIFT, ανακοίνωσε η γερμανική κυβέρνηση, προεδρεύουσα της Ομάδας των Επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών (G7).

Μια ενέργεια που θα «εμποδίσει τις ρωσικές τράπεζες να διενεργούν την πλειονότητα των παγκόσμιων οικονομικών συναλλαγών τους και, ως εκ τούτου, οι ρωσικές εξαγωγές και εισαγωγές θα μπλοκαριστούν», υπογράμμισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Εξάλλου, οι δυτικοί σύμμαχοι αποφάσισαν να περιορίσουν περαιτέρω την πρόσβαση της ρωσικής κεντρικής τράπεζας στις αγορές κεφαλαίου και να «παγώσουν τα περιουσιακά στοιχεία της ρωσικής κεντρικής τράπεζας» προκειμένου να εμποδίσουν τη Μόσχα να καταφύγει σε αυτά ώστε να χρηματοδοτήσει τη σύγκρουση στην Ουκρανία, σύμφωνα με τα λόγια της φον ντερ Λάιεν.

Οι νέες κυρώσεις θα θέσουν εντέλει στο στόχαστρο τους Ρώσους ολιγάρχες και τις οικογένειές τους έτσι ώστε να μην μπορούν να αποκτήσουν την υπηκοότητα δυτικών κρατών.

Η Ρωσία είναι πλέον ένας «οικονομικός και χρηματοπιστωτικός παρίας», με το ρούβλι σε «ελεύθερη πτώση» , την ώρα που μια ομάδα εργασίας «θα εντοπίζει» τα «γιοτ, τα τζετ, τα πολυτελή αυτοκίνητα και τις πολυτελείς κατοικίες» Ρώσων ολιγαρχών, όπως ανέφερε χθες βράδυ υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος.

«Εκτιμούμε την υποστήριξη και την πραγματική βοήθειά σας σε αυτούς τους σκοτεινούς καιρούς. Ο ουκρανικός λαός δεν θα το ξεχάσει ποτέ!», έγραψε σήμερα στο Twitter ο Ουκρανός πρωθυπουργός Ντένις Σμιγκάλ.

Ερχόμενη σε ρήξη με την παραδοσιακή πολιτική της να μην εξάγει φονικά όπλα σε ζώνες συγκρούσεων, η Γερμανία ανακοίνωσε χθες την παράδοση στο Κίεβο χιλίων εκτοξευτών αντιαρματικών ρουκετών και 500 πυραύλων εδάφους-αέρος.

Από την πλευρά της η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε χθες την αποστολή νέας στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, ύψους 350 εκατ. δολαρίων, ενώ υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Πενταγώνου δήλωνε στο AFP πως διακρίνει «ενδείξεις μιας βιώσιμης ουκρανικής αντίστασης».

«Πιστεύουμε πως οι Ρώσοι είναι όλο και πιο απογοητευμένοι από την απώλεια ης ορμής που είχαν τις τελευταίες 24 ώρες, κυρίως στη βόρεια Ουκρανία», πρόσθεσε.

Η Ολλανδία ανακοίνωσε ότι θα παραδώσει 200 αντιαεροπορικούς πυραύλους Stinger, η Τσεχία ότι στέλνει όπλα αξίας 7,6 εκατ. ευρώ και το Βέλγιο ότι θα παραδώσει στο Κίεβο 2.000 μυδραλιοβόλα και 3.800 τόνους καυσίμου.

Η Γαλλία ανακοίνωσε ότι «αποφάσισε την παράδοση επιπλέον εξοπλισμών άμυνας στις ουκρανικές αρχές» και ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας ανακοίνωσε σήμερα πως η κυβέρνησή του θα παράσχει στην Ουκρανία “κάθε δυνατή υποστήριξη στο τομέα της θανατηφόρας βοήθειας”.

Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα κατέγραφε στον ιστότοπό της, με χθεσινή ημερομηνία, τουλάχιστον 64 νεκρούς μεταξύ των αμάχων και εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους χωρίς νερό ή ηλεκτρικό ρεύμα. Σύμφωνα με τον Ουκρανό υπουργό Υγείας, Βίκτορ Λιάτσκο, τουλάχιστον 198 άμαχοι, ανάμεσά τους τρία παιδιά, σκοτώθηκαν και 1.115 άνθρωποι τραυματίστηκαν από την Πέμπτη.

Σε όλη τη χώρα, δεκάδες Ουκρανοί στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους στις μάχες, σύμφωνα με τον ουκρανικό στρατό που αναφέρει επίσης ότι προκάλεσε βαριές απώλειες στον ρωσικό στρατό. Η Μόσχα δεν δίνει καμία πληροφορία για τον δικό της απολογισμό.

«Ο στρατός μας ελέγχει το Κίεβο και τις πόλεις-κλειδιά γύρω από την πρωτεύουσα», διαβεβαίωσε χθες ο Βολοντίμρ Ζελένσκι στο Facebook, υποστηρίζοντας ότι «ακύρωσε το σχέδιο» της Μόσχας. Ο Ουκρανός πρόεδρος κάλεσε τους πολίτες να πάρουν τα όπλα και δεσμεύθηκε ότι θα μείνει στο Κίεβο.

Στην πρωτεύουσα, έρημη από κατοίκους, η απαγόρευση κυκλοφορίας παρατάθηκε έως τις 08:00 το πρωί της Δευτέρας και όποιος βρίσκεται στους δρόμους θα θεωρείται και θα τυγχάνει μεταχείρισης ως εχθρός, ανακοίνωσε ο δήμαρχος και πρώην πυγμάχος Βιτάλι Κλίτσκο.

«Μονάδες δολιοφθοράς» της Μόσχας βρίσκονται στην πόλη, αλλά όχι ακόμη τακτικές δυνάμεις του ρωσικού στρατού, δήλωσε.

Μέχρι τώρα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δεν έχει αναφερθεί στην επίθεση στο Κίεβο, κάνοντας λόγο μόνο για πυρά πυραύλων κρουζ εναντίον στρατιωτικών υποδομών, για προελάσεις στην ανατολική Ουκρανία -όπου ο στρατός υποστηρίζει τους αυτονομιστές των περιφερειών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ-και στη νότια Ουκρανία, όπου οι ρωσικές δυνάμεις εισήλθαν τον Πέμπτη από τη χερσόνησο της Κριμαίας, που προσαρτήθηκε από τη Μόσχα το 2014.

Η Πολωνία δηλώνει πως 115.000 Ουκρανοί διέσχισαν τα σύνορα από την Πέμπτη, όταν ξεκίνησε η εισβολή στην Ουκρανία. Έχουν δημιουργηθεί εννέα κέντρα υποδοχής προσφύγων. Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες είχε υπολογίσει προηγουμένως πως τουλάχιστον 116.000 πρόσφυγες διέφυγαν προς γειτονικές χώρες.

Παρά τη συνεχιζόμενη επίθεση, η Ουκρανία εξακολουθεί να προμηθεύει με ρωσικό φυσικό αέριο την Ευρώπη.

ViaDiplomacy Newsroom