Συνεχίζει το ΝΑΤΟ να χρησιμοποιεί τον «Ελληνοτουρκικό διάλογο» για να κρύψει την αποτυχία του με την Τουρκία

«Η ανάπτυξη μηχανισμών αποκλιμάκωσης μεταξύ στρατιωτικών είναι ένας απολύτως φυσικός ρόλος για το ΝΑΤΟ. Στην πραγματικότητα, το ΝΑΤΟ το έκανε αυτό πριν από το 1996-1997, και αποδείχθηκε αποτελεσματικό. Μετά την αύξηση των εντάσεων, το ΝΑΤΟ ξεκίνησε μια προσπάθεια μεσολάβησης για την ενίσχυση της αποφυγής σύγκρουσης. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία νέων μηχανισμών, συμπεριλαμβανομένης μιας «απευθείας γραμμής» μεταξύ των πρωτευουσών».

Αυτό ανέφερε αξιωματούχος του ΝΑΤΟ δίνοντας συνέχεια στις δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα της συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, για συμφωνία διαλόγου ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα.

Εκτός ότι το ΝΑΤΟ δεν έχει αποστολή την πολιτική διαμεσολάβηση ανάμεσα σε μέλη της συμμαχίας, η επιμονή και μετά την διάψευση μόνο από την Αθήνα, δείχνει σε πόσο δύσκολη θέση έχει φέρει η Ρωσία την Συμμαχία στην Ανατολική πτέρυγα. Όλη αυτή «φασαρία» που δημιούργησε ο Γενικός Γραμματέας, έχει ως στόχο να αλλάξει την ατζέντα με όσα προηγήθηκαν με τις ασκήσεις της Ρωσίας και τις Τουρκικές Navtex.

Όσο και αν η Μόσχα διαψεύδει ότι δεν στηρίζει την Τουρκία και δεν πραγματοποιεί ασκήσεις μαζί της, το θέμα που προέκυψε με την έκδοση Navtex και ειδικά αυτή ανατολικά της Κύπρου, δεν είναι τίποτε άλλο από την πολιτική υποστήριξη της Μόσχας στην Άγκυρα. Η Ρωσία έχει καταφέρει να νικήσει την Τουρκία και στις δύο αποστολές που της ανατέθηκαν από το ΝΑΤΟ, στην Συρία και την Λιβύη. Αυτές οι δύο ήττες, σε συνδυασμό με τον ενεργειακό εκβιασμό της Ρωσίας προς την Άγκυρα, έχει φέρει την Μόσχα σε τέτοια θέση που μπορεί να δημιουργεί πολιτικές αποφάσεις της Τουρκίας υπέρ της.

Συγγραφέας: Πέτρος Ούτσης

outsis petros

Εκδότης ViaDiplomacy.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.