Συνάντηση Κώστα Φραγκογιάννη με τον Αν. Βοηθό ΥΦΥΠΕΞ των ΗΠΑ για την Ενέργεια

Ευρεία ανταλλαγή απόψεων για τη δυναμική που δημιουργείται στον ενεργειακό τομέα στην περιοχή της Νοτιοαντολικης Ευρώπης και, ευρύτερα, στη Νοτιοαντολική Μεσόγειο, και τον καίριο ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα ως στρατηγικός κόμβος παροχής ενέργειας στα Βαλκάνια και στην Ευρώπη, είχε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Φραγκογιάννης, με τον αναπληρωτή βοηθό υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιο για θέματα Ενέργειας, Κερτ Ντόνελι (Kurt Donnelly), καθώς και με τους πρέσβεις των ΗΠΑ σε Σκόπια, Τίρανα και Σόφια. Η κατ’ ιδίαν συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο του Ενεργειακού Φόρουμ που διεξάγεται υπό την αιγίδα του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου (AMCHAM) στη Θεσσαλονίκη.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, αναγνωρίζοντας ότι η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή, τονίστηκε η σημασία προώθησης εναλλακτικών οδεύσεων των πηγών ενέργειας, προκειμένου να εξασφαλισθεί η διαφοροποίηση (diversification) των πηγών και προμηθευτών ενέργειας και, κατ’ επέκταση, η ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας και επάρκειας. Προς το σκοπό αυτό, υπογραμμίσθηκε η σημασία των υφιστάμενων και μελλοντικών συναφών έργων και υποδομών, όπως, μεταξύ άλλων, της Πλωτής Μονάδας Αποθήκευσης και Επαναεριοποίησης φυσικού αερίου (FSRU) της Αλεξανδρούπολης, καθώς και ο Διασυνδετήρας Ελλάδος-Βουλγαρίας, IGB, ο Αγωγός Αδριατικής (TAP) και ο Eastmed.

Κατά τη συνάντηση τονίστηκε, επίσης, η σημασία συνεργασίας με όλες τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, προκειμένου να υπάρξουν πολλαπλασιαστικά οφέλη από την ενεργειακή διασύνδεση τους.

Παράλληλα, ο κ. Φραγκογιάννης δεν παρέλειψε να τονίσει στους Αμερικανούς συνομιλητές του τη σημασία τήρησης και σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και της αποφυγής μονομερών ή/και προκλητικών ενεργειών από όλες τις χώρες της περιοχής, ως καθοριστικό στοιχείο για την προώθηση των κοινών στρατηγικών στόχων Ελλάδος-Αμερικής. Οι δυο πλευρές, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, συμφώνησαν ότι θα συνεχίσουν να συνεργάζονται στενά προς την κατεύθυνση αυτή.

ViaDiplomacy Newsroom