Συνάντηση Αλίγιεφ με τον Ιρανό Πρόεδρο – Τι σημαίνει για την Τουρκία

Στη Σύνοδο Οικονομικής Συνεργασίας που πραγματοποιήθηκε στο Τουρκμενιστάν, ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν συναντήθηκε με τον Ιρανό ομόλογο του. Στις 21 Νοεμβρίου Ιράν και Αζερμπαϊτζάν φέρεται να κατέληξαν σε μια συμφωνία ορόσημο επί της αρχής για συνεργασία σε θέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Αν και οι λεπτομέρειες της συμφωνίας είναι ακόμα ασαφείς, φαίνεται ότι το Μπακού και η Τεχεράνη συμφώνησαν να συζητήσουν σοβαρά τη συνεργασία σε μια σειρά θεμάτων, όπως η πιθανή διέλευση φυσικού αερίου από το Τουρκμενιστάν στο Αζερμπαϊτζάν μέσω ανταλλαγών με το Ιράν, η ανάπτυξη κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Κασπία Θάλασσα, και την προμήθεια φυσικού αερίου από το Ιράν στον θύλακα του Αζερμπαϊτζάν, το Ναχτσιβάν.

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός του Αζερμπαϊτζάν και ο Ιρανός υπουργός Πετρελαίου στην από κοινού ανακοίνωση είχαν σημειώσει στις 21/11. «την υπογραφή των νέων εγγράφων σχετικά με τη συνεργασία του πετρελαίου και του φυσικού αερίου στο εγγύς μέλλον,» ενώ το πρακτορείο ειδήσεων του Ιράν Shana ανέφερε «Πραγματοποιήθηκε μια εποικοδομητική συνάντηση με την αντιπροσωπεία του Αζερμπαϊτζάν και επετεύχθησαν καλές συμφωνίες».

Τι σημα΄΄΄ίναι η συνεργασία αυτή για την περιοχή

Σε μια πιθανή νέα συμφωνία ανταλλαγής βάσει το Ιράν θα προμήθευει αέριο που προορίζεται τώρα για δική του εσωτερική χρήση στο Αζερμπαϊτζάν και θα αντικαταστήσει αυτό το αέριο με προμήθειες που εισάγονται από το Τουρκμενιστάν.

Μια τέτοια συμφωνία θα επέτρεπε στο Αζερμπαϊτζάν να καλύψει τις αυξανόμενες εγχώριες ανάγκες του χωρίς ούτε να εισάγει φυσικό αέριο από τη Ρωσία –όπως έκανε στο παρελθόν– ούτε να μειώσει τις εξαγωγές προς την Τουρκία και την Ευρώπη.

Θα μπορούσε, ωστόσο, να εγείρει ορισμένα σοβαρά ζητήματα με την Τουρκία, η οποία αυτή τη στιγμή βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα ενεργειακό δίλλημα, ρεκόρ ζήτησης φυσικού αερίου που υπερβαίνει τις τρέχουσες ρυθμίσεις εισαγωγής της χώρας, η μια έλλειψη που θα επιδεινωθεί σύντομα με τη λήξη πολλών συμβάσεων τον Δεκέμβριο με την Ρωσία

Η Άγκυρα προσπάθησε τους τελευταίους μήνες να καλύψει τη ζήτηση εισάγοντας επιπλέον όγκους φυσικού αερίου τόσο από το Αζερμπαϊτζάν όσο και από το Ιράν, ένα σχέδιο που πιθανότατα θα ήταν πιο δύσκολο να πραγματοποιηθεί σε περίπτωση συμφωνίας ανταλλαγής που θα μεταφέρει ιρανικό αέριο στο Αζερμπαϊτζάν. 

Όμως η νέα συμφωνία Ιράν – Αζερμπαϊτζάν θα μπορούσς να χρησιμεύσει για να πεισεί την Άγκυρα να επιταχύνει την ανάπτυξη του σχεδιαζόμενου αγωγού φυσικού αερίου της προς το Ναχτσιβάν.  

ViaDiplomacy Newsroom