Σύγκρουση Αρμενία – Αζερμπαϊτζάν: Η Ρωσία μετά την Λιβύη «χτυπάει» τον Νότιο Διάδρομο Φυσικού αερίου
«Η Τουρκία έχει ισχυρούς ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς με το Αζερμπαϊτζάν, ενώ έχουν και κοινά ενεργειακά προγράμματα.» Αυτό ανέφερε σε tweet ο επικεφαλής της τουρκικής στρατιωτικής βιομηχανίας,Ισμαήλ Ντεμίρ, την Παρασκευή.
Συμπλήρωσε επίσης ότι «η αμυντική βιομηχανία μας, με όλη την πείρα, την τεχνολογία και τις δυνατότητές της, από τα οπλισμένα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματά μας μέχρι τα πυρομαχικά και τους πυραύλους μας και τα συστήματά μας ηλεκτρονικού πολέμου, βρίσκεται πάντα στη διάθεση του Αζερμπαϊτζάν!»
Να σημειωθεί ότι και ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε την Τρίτη ότι δεν θα διστάσει να «πάρει θέση εναντίον οποιασδήποτε επίθεσης» στο Αζερμπαϊτζάν και ότι η Αρμενία «δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα» στη σύγκρουση.
Διαβάστε επίσης: Η Ελλάδα είναι πιο σημαντική χώρα από την Τουρκία για τα σχέδια των ΗΠΑ
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στις 6 Μαΐου 2019
Μια γενικευμένη σύγκρουση Αρμενίας – Αζερμπαϊτζάν θα δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα στα ενεργειακά και ειδικά στο Μπακού. Το Αζερμπαϊτζάν είναι μια από τις τέσσερις «πηγές» όπου η Αμερικανική πολιτική προσπαθεί να διαφοροποιήσει την ενέργεια στην Ευρώπη, και να την απ εξαρτήσει από το Ρωσικό φυσικό αέριο. Η άλλες τρεις είναι η Μεσόγειος Θάλασσα όπου η Ρωσία ήδη παρεμβαίνει στην Λιβύη μέσω «αντιπροσώπων» και ελπίζει, αν δεν επιδιώκει, μια ένταση ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, οι ΗΠΑ με το (ΥΦΑ) Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο το οποίο έχει πληγεί από την Πανδημία, και τέλος, η Βόρεια Θάλασσα όπου μέχρι στιγμής η ένταση περιορίζεται στην χερσόνησο Κόλα χωρίς να επηρεάζει τους ενεργειακούς σχεδιασμούς, κυρίως της Νορβηγίας.
Διαβάστε επίσης: Αλεξανδρούπολη και Baltic Pipe πιέζουν το Ρωσικό φυσικό αέριο
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στις 6 Μαίου 2020
Ο Αγωγός Tanap ο οποίος συνδέεται με τον αγωγό TAP, έχει δώσει ανάσες στην Τουρκία η οποία είναι πλήρως εξαρτημένη από το Ρωσικό Φυσικό Αέριο. Οι σύγκρουση ανάμεσα στην Αρμενία και το Αζερμπαϊτζαν, εξυπηρετεί αποκλειστικά την Μόσχα, η οποία χρησιμοποιεί την κρίση για να πιέσει την Τουρκία, και να δώσει το μήνυμα στις ΗΠΑ ότι η προσπάθεια ακύρωσης του Nord Stream 2 θα έχει επιπτώσεις στην ενεργειακή πολιτική της, και τους συμμάχους της σε αυτή.
Η Μόσχα για περίπου 10 χρόνια, και με την συμμετοχή της στο εμφύλιο της Συρίας, προσπαθεί να βάλει τα δικά της αγκάθια στους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Μεσογείου, αλλά κυρίως, στην άλλη «Μεσόγειο» που βρίσκεται στην Βόρεια Θάλασσα. Αυτό θα της επιτρέψει να πετύχει μια αποσταθεροποίηση ώστε να διαχειριστεί νέους «ενεργειακούς χειμώνες» και μέσω αυτών να διαλύσει το ΝΑΤΟ. Σε αυτή την πολιτική, η Άγκυρα είναι ο αδύναμος κρίκος στην αλυσίδα
Διαβάστε επίσης: Η υποχώρηση των πάγων στην Αρκτική επαναφέρει τον 2ο στόλο των Αμερικανών
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στις 6 Μαϊου 2018