Στροφή του ΝΑΤΟ προς την αντιμετώπιση της Κίνας – Από το Τόκιο θα συντονίζει τις φιλικές χώρες
Το ΝΑΤΟ σχεδιάζει να ανοίξει ένα γραφείο συνδέσμου στην Ιαπωνία για να συντονίσει τις σχέσεις με το Τόκιο και άλλες φιλικές δυνάμεις στον Ινδο-Ειρηνικό, σύμφωνα με νέα έκθεση της Nikkei Asia.
Το γραφείο, το οποίο θα είναι το πρώτο του είδους του στην περιοχή, αντιπροσωπεύει ένα αξιοσημείωτο βήμα στη στροφή του ΝΑΤΟ προς την αντιμετώπιση της Κίνας, η οποία ξεκίνησε επίσημα πέρυσι όταν η συμμαχία προσδιόρισε επισήμως το Πεκίνο ως απειλή .
Όπως σημείωσε ο Guardian , η κίνηση είναι πιθανό να αυξήσει περαιτέρω τις εντάσεις μεταξύ της Δύσης και της Κίνας, η οποία έχει εκφράσει συχνά ανησυχία για πιθανές εισβολές του ΝΑΤΟ στην Ασία. Επίσης, κινδυνεύει να προκαλέσει ανησυχίες από τα μέλη της συμμαχίας που ευνοούν μια λιγότερο συγκρουσιακή προσέγγιση με το Πεκίνο, σύμφωνα με τον George Beebe του Ινστιτούτου Quincy.
«Όταν βγαίνετε εκτός περιοχής, αναπόφευκτα θα εγείρετε ανησυχίες στο εσωτερικό της συμμαχίας σχετικά με το ποιες πρέπει να είναι οι προτεραιότητες της συμμαχίας», υποστήριξε ο Beebe, σημειώνοντας ότι το γραφείο θα μπορούσε «να επιδεινώσει τις διαφορές μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και ορισμένων Ευρωπαίων σχετικά με το πώς να συμφωνία με την Κίνα».
Παραμένει ασαφές ποιος θα πληρώσει για το γραφείο. Σύμφωνα με τον Nikkei, το γραφείο ενός ατόμου, το οποίο αναμένεται να ανοίξει το επόμενο έτος, θα διευθύνει περιοδικές διαβουλεύσεις μεταξύ του ΝΑΤΟ και των εταίρων του στον Ειρηνικό, συμπεριλαμβανομένης της Ιαπωνίας, της Νότιας Κορέας, της Νέας Ζηλανδίας και της Αυστραλίας.
Η απόφαση να ανοίξει το γραφείο υπογραμμίζει το ενδιαφέρον της Ιαπωνίας για εμβάθυνση της συνεργασίας με το ΝΑΤΟ. Συγκεκριμένα, το Τόκιο σχεδιάζει επίσης να ανοίξει μια ξεχωριστή διπλωματική αποστολή στο ΝΑΤΟ στο Βέλγιο προκειμένου να προωθήσει περαιτέρω τους δεσμούς του με τη συμμαχία.
Τα τελευταία χρόνια, το ΝΑΤΟ έχει επίσης δημιουργήσει γραφεία συνδέσμου στην Ουκρανία, τη Γεωργία, το Κουβέιτ και τη Μολδαβία.
Όπως είπε ο καθηγητής Michito Tsuruoka του Πανεπιστημίου Keio στο Nikkei, η κίνηση υπογραμμίζει την άποψη του ΝΑΤΟ ότι η Κίνα και η Ρωσία πλησιάζουν όλο και περισσότερο. «Εκτός από τα προβλήματα που θέτει από μόνη της η Κίνα, προστέθηκε μια νέα διάσταση: αυτή της Κίνας ως υποστηρικτής της Ρωσίας. Αυτό τώρα συνδέεται άμεσα με την ασφάλεια της Ευρώπης», είπε ο Tsuruoka.
Αλλά η Beebe ανησυχεί ότι αυτές οι ανησυχίες θα μπορούσαν να μετατραπούν σε μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία. «Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος η μετάβαση του ΝΑΤΟ στις ασιατικές υποθέσεις είναι πιθανό να φέρει τη Ρωσία και την Κίνα ακόμη πιο κοντά σε κάτι που θα μπορούσε να ισοδυναμεί με μια de facto συμμαχία μεταξύ των δύο τους ενάντια σε αυτό που θεωρούν ως κοινό δυτικό ή ΝΑΤΟικό εχθρό», είπε. . «Δεν νομίζω ότι είναι προς το συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών ή της Ευρώπης να το ενθαρρύνουν».
Το ΝΑΤΟ και η Ιαπωνία σκοπεύουν επίσης να υπογράψουν ένα ατομικά προσαρμοσμένο πρόγραμμα εταιρικής σχέσης (ITPP) πριν από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στις 11 και 12 Ιουλίου στο Βίλνιους της Λιθουανίας. Η Ιαπωνία, καθώς και η Νότια Κορέα, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία αναμένεται να συμμετάσχουν στη σύνοδο κορυφής. Το γραφείο συνδέσμου θα διευκολύνει την αυξημένη συνεργασία μεταξύ του ΝΑΤΟ και αυτών των τεσσάρων χωρών, που ονομάζονται εταίροι του ΝΑΤΟ Ασίας-Ειρηνικού ή AP4. Η συνάντηση πέρυσι στη Μαδρίτη ήταν η πρώτη φορά που τα τέσσερα έθνη προσκλήθηκαν να συμμετάσχουν σε σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ.
Ως μέρος της συνεργασίας τους, η Ιαπωνία και το ΝΑΤΟ θα συνεργαστούν επίσης για να αντιμετωπίσουν «κυβερνοαπειλές, τεχνολογίες αναστάτωσης και δραστηριότητες παραπληροφόρησης». Με άλλα λόγια, και οι δύο θα εργαστούν για να διασφαλίσουν ότι το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα χρησιμοποιηθούν για τη διάδοση ιμπεριαλιστικής προπαγάνδας εμποδίζοντας τους εργαζόμενους και τους νέους να έχουν πρόσβαση στη λεγόμενη «παραπληροφόρηση», συμπεριλαμβανομένων σοσιαλιστικών, αντιιμπεριαλιστικών και αντιπολεμικών απόψεων.
Το άνοιγμα του γραφείου είναι μέρος μιας ευρύτερης ατζέντας στην οποία οι ΗΠΑ αναπτύσσουν και ενσωματώνουν μια σειρά συμμαχιών που προορίζονται να περιβάλλουν την Κίνα. Αυτές περιλαμβάνουν τον Τετραμερή Διάλογο για την Ασφάλεια (Quad), που αποτελείται από τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, την Ινδία και την Ιαπωνία, και τη συμμαχία AUKUS, που αποτελείται από την Αυστραλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ. Η Ουάσιγκτον και η Σεούλ ανακοίνωσαν επίσης πρόσφατα αυξημένη συνεργασία για τον σχεδιασμό και τη χρήση του πυρηνικού οπλοστασίου της Ουάσιγκτον.
Επιπλέον, υπό την πίεση της Ουάσιγκτον, το Τόκιο και η Σεούλ έχουν εργαστεί για να αμβλύνουν τις εντάσεις που υπάρχουν μεταξύ των δύο χωρών εδώ και χρόνια. Μετά από μια σύνοδο κορυφής στο Τόκιο τον Μάρτιο μεταξύ της Kishida και του προέδρου της Νότιας Κορέας Yoon Suk-yeol, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να αυξήσουν τη συνεργασία, να ομαλοποιήσουν μια στρατιωτική συμφωνία ανταλλαγής πληροφοριών και περισσότερες στρατιωτικές ασκήσεις παράλληλα με τις ΗΠΑ.
Η Ιαπωνία αυξάνει επίσης τη συνεργασία της με άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου. Το Τόκιο υπέγραψε συμφωνία αμοιβαίας πρόσβασης με το Λονδίνο τον Ιανουάριο, παρέχοντας στα στρατεύματα από κάθε χώρα ευκολότερη πρόσβαση για να εισέλθουν στην άλλη. Το Τόκιο εξετάζει παρόμοια συμφωνία με τις Φιλιππίνες.
Το άνοιγμα του γραφείου του ΝΑΤΟ στην Ιαπωνία συμβάλλει επίσης στον στόχο του Τόκιο για επαναστρατιωτικοποίηση. Το 2014, η τότε κυβέρνηση Σίνζο Άμπε ανακοίνωσε μια «επανερμηνεία» του συντάγματος για να επιτρέψει τη λεγόμενη «συλλογική αυτοάμυνα». Το επόμενο έτος, το κυβερνών Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (LDP) έριξε νομοθεσία στο κοινοβούλιο για να κωδικοποιήσει αυτήν την αλλαγή. Αυτό, υποστηρίζει το Τόκιο, επιτρέπει στην Ιαπωνία να πάει σε πόλεμο μαζί με έναν σύμμαχο στο όνομα της «αυτοάμυνας», παρακάμπτοντας έτσι το Άρθρο 9 του Συντάγματος, το οποίο απαγορεύει ρητά την Ιαπωνία από τη διατήρηση στρατιωτικού πολέμου ή τη διεξαγωγή πολέμου.