Στρατιωτικές ενισχύσεις στέλνει το Βελιγράδι στο Presevo και στο Bujanovac

Σοβαρή ανησυχία προκαλεί στην ηγεσία της Σερβίας η νέα αναζωπύρωση των Αλβανικών εθνικιστικών κινήσεων στην κοιλάδα του Presevo  και στον Δήμο του Bujanovac της επαρχείας Pčinja σε συνδυασμό με τις απειλές που εκτοξεύτηκαν από φερόμενα στελέχη του UCK εναντίον της ΠΓΔΜ.

Η περιοχή αυτή στο παρελθόν αποτέλεσε πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ των Αλβανών που κατοικούν στην περιοχή και των Γιουγκοσλαβικών δυνάμεων ασφαλείας για δύο σχεδόν χρόνια, από τον Ιούνιο του 1999 μέχρι τον Ιούνιο του 2001.

Καθόλη την περίοδο αυτή 1.600 αντάρτες του UÇPMB της τοπικής αποσχιστικής Αλβανικής οργάνωσης, αντιπαρατέθηκαν με 3.600 μέλη των Αρχών Ασφαλείας της τότε Γιουγκοσλαβίας, με αποτέλεσμα τον θάνατο 27 ανταρτών και 18 μελών των δυνάμεων Ασφαλείας.

Η ένοπλη αντιπαράθεση τελείωσε με ήττα των Αλβανικών δυνάμεων. Έκτοτε η περιοχή βίωσε μια περίοδο ψυχρής ειρήνης η οποία σήμερα κινδυνεύει ξανά να διακοπεί λόγω της αναθέρμανσης του Αλβανικού εθνικισμού.

Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις σύμφωνα με την ιστοσελίδα «Εχέδωρος» ο πρωθυπουργός της Σερβίας ανακοίνωσε την αποστολή στην περιοχή στρατιωτικών και νέων Δυνάμεων Ασφαλείας.

Μάλιστα σύμφωνα με δημοσίευμα της αλβανικής μειονότητας στο Presevo, σερβικά άρματα μάχης και στρατός μετακινούνται στην Κοιλάδα του Presevo «όχι μόνο τη νύχτα αλλά και την ημέρα».

Η Σερβία διατηρεί στην περιοχή του Presevo και  του Bujanovac  δύο σημαντικές στρατιωτικές βάσεις. Πρόκειται για την βάση Cvore στην περιοχή του Presevo και την βάση Cepotina κοντά στο Bujanovac.

Η τελευταία εγκαινιάστηκε στα τέλη του 2009 και μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι και 1.000 άτομα διαθέτοντας ακόμη και νοσοκομείο. Οι δυνάμεις που εδρεύουν στις βάσεις αυτές διαφυλάττουν την ασφάλεια και την τάξη στους Δήμους του Presevo και του Bujanovac καλύπτοντας τα σύνορα με το Κόσσοβο και την ΠΓΔΜ.

Οι περιοχές του Presevo και του Bujanovac ανήκουν στην περιοχή ευθύνης της 4ης Ταξιαρχίας του Σερβικού Στρατού η οποία έχει έδρα την πόλη Vranje.

Στην 4η Ταξιαρχία ανήκουν συνολικά 12 Τάγματα και πιο ειδικά 1 Τάγμα Διοίκησης, 2 Μηχανοκίνητα Τάγματα, 2 Τάγματα Πεζικού, 1 Επιλαρχία Αρμάτων, 2 Μοίρες Πυροβολικού μία με Πολλαπλούς Εκτοξευτές Ρουκετών και μία με αυτοκινούμενα πυροβόλα.

Επιπλέον η 4η Ταξιαρχία διαθέτει 1 Τάγμα Υποστήριξης, 1 Μοίρα Αεράμυνας και 1 Τάγμα Μηχανικού. Η συνολική δύναμη της Ταξιαρχίας είναι 2.000-2.500 άνδρες οι οποίοι συνεπικουρούνται από τις δυνάμεις της Αστυνομίας και των ειδικών δυνάμεων του Υπουργείου Εσωτερικών.

Η αποστολή των νέων Σερβικών στρατιωτικών δυνάμεων συνοδεία αρμάτων μάχης και τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης και προσωπικού στην νοτιοδυτική Σερβία έρχεται να συμπληρώσει την στρατιωτική κινητοποίηση των δυνάμεων της ΠΓΔΜ στην περιοχή του Τέτοβο γεγονός που επιβεβαιώνει τις ανησυχίες των δύο χωρών για μία πιθανή κρίση με το τοπικό Αλβανικό στοιχείο.

Όμως η παρουσία των Σερβικών στρατιωτικών δυνάμεων στο Presevo και το Bujanovac ενδέχεται να έχει το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που επιθυμεί το Βελιγράδι, αφού μπορεί να αποτελέσει την αφορμή για πρόκληση προβοκάτσιας από Αλβανικές δυνάμεις εξορμούμενες από το Κόσσοβο υπό την καθοδήγηση της ΜΙΤ στην Πρίστινα.

Οι επόμενες ημέρες κυοφορούν σημαντικές και επικίνδυνες εξελίξεις εκτός εάν το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ και η ΕΕ καταφέρουν να πιέσουν τους Αλβανούς να χαμηλώσουν τις προσδοκίες τους και το σχέδιο τους για την σταδιακή γεωγραφική ενοποίηση των περιοχών όπου πληθυσμιακά υπερτερούν στην ΠΓΔΜ και την νότια δυτική Σερβία

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.