Στρατιωτικά γυμνάσια της Κίνας γύρω από την Ταϊβάν – Η αντίδρασης της Ταϊπέι
Η Κίνα άρχισε σήμερα να διεξάγει ευρείας κλίμακας στρατιωτικά γυμνάσια γύρω από την Ταϊβάν, τα οποία παρουσίασε ως «αυστηρή τιμωρία» του νέου προέδρου της νήσου, του Λάι Τσινγκ-τε, προκαλώντας οργισμένη αντίδραση από πλευράς Ταϊπέι, η οποία κατήγγειλε τις «παράλογες προκλήσεις και ενέργειες» του Πεκίνου.
Πρόκειται για «αυστηρή τιμωρία των αυτονομιστικών ενεργειών» στην Ταϊβάν και «αυστηρή προειδοποίηση εναντίον κάθε ανάμιξης και πρόκλησης εξωτερικών δυνάμεων», διεμήνυσε ο Λι Σι, εκπρόσωπος της διοίκησης ανατολικού θεάτρου των κινεζικών ενόπλων δυνάμεων.
«Οι ασκήσεις διεξάγονται στο στενό της Ταϊβάν, βόρεια, νότια και ανατολικά της νήσου Ταϊβάν», καθώς και σε ζώνες γύρω από τις νήσους «Κινμέν, Ματσού, Γουτσιού και Ντονγκγίν», πρόσθεσε, σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου των κινεζικών ενόπλων δυνάμεων.
Οι ασκήσεις ξεκίνησαν στις 07:45 (τοπική ώρα· 02:45 ώρα Ελλάδας) και θα διαρκέσουν ως αύριο Παρασκευή, κατά την ίδια πηγή.
Στα γυμνάσια, που βαφτίστηκαν «Κοινό Ξίφος-2024A», συμμετέχουν δυνάμεις του στρατού ξηράς, του πολεμικού ναυτικού, της πολεμικής αεροπορίας και μονάδες πυραυλικών δυνάμεων, σύμφωνα με τον Λι Σι.
Σκοπός είναι να «δοκιμαστεί το πραγματικό αξιόμαχο των μεικτών δυνάμεων της διοίκησης», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος, μέσω «περιπολιών προετοιμασίας μάχης στη θάλασσα και στον αέρα, της κατάληψης του ελέγχου του συνόλου του πεδίου μάχης και πληγμάτων σε στόχους-κλειδιά».
Το Πεκίνο εξέλαβε την ομιλία που εκφώνησε αφού ορκίστηκε ο νέος πρόεδρος της Ταϊβάν, ο Λάι Τσινγκ-τε, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, αναγγελία «της ανεξαρτησίας της Ταϊβάν» κι απείλησε πως θα υπάρξουν «αντίποινα».
Το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν «καταδίκασε σθεναρά» τα κινεζικά γυμνάσια, κάνοντας λόγο για «παράλογες προκλήσεις και ενέργειες».
«Αναπτύξαμε ναυτικές, αεροπορικές και χερσαίες δυνάμεις σε αντίδραση (…) για να υπερασπιστούν την ελευθερία, τη δημοκρατία και την εθνική κυριαρχία» της νήσου, πρόσθεσε.
«Ντροπή»
Η Κίνα θεωρεί την Ταϊβάν επαρχία της, που εκκρεμεί να επανενωθεί με την ηπειρωτική χώρα μετά το τέλος του κινεζικού εμφυλίου πολέμου το 1949.
Ο στρατός των εθνικιστών του Τσιανγκ Κάι-σεκ κατέφυγε στη νήσο μετά την ήττα του από τις κομμουνιστικές δυνάμεις του Μάο Τσετούγκ.
Η Κίνα λέει πως θα προτιμούσε την «ειρηνική» επανένωση με τη νήσο των 23 εκατομμυρίων κατοίκων, αλλά δεν έχει αποκλείσει ποτέ το ενδεχόμενο χρήσης στρατιωτικής ισχύος.
Στην ομιλία που εκφώνησε μετά την ορκωμοσία του ο Λάι Τσινγκ-τε, τον οποίο έχει χαρακτηρίσει στο παρελθόν «επικίνδυνο αυτονομιστή» το Πεκίνο, δεσμεύτηκε να υπερασπιστεί τη δημοκρατία στη νήσο έναντι αυτών που παρουσίασε ως κινεζικές απειλές. Αξίωσε η Κίνα να «σταματήσει τους πολιτικούς και στρατιωτικούς εκφοβισμούς».
Αναφέρθηκε επίσης ρητώς σε κίνδυνο «πολέμου», έπειτα από χρόνια διπλωματικής και στρατιωτικής πίεσης της Κίνας στην Ταϊβάν.
Ο κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι σχολίασε προχθές Τρίτη πως οι αυτονομιστές της Ταϊβάν θα μείνουν «στην ιστορία» ως μνημείο «ντροπής».
«Η προδοσία του Λάι Τσινγκ-τε έναντι του έθνους του και των προγόνων του είναι επονείδιστη», επέμεινε ο υπουργός, που προσάπτει ιδίως στον νέο πρόεδρο πως θέλει να βαθύνει τον διαχωρισμό της νήσου και της ηπειρωτικής χώρας ειδικά στον πολιτισμό.
Αυτή την εβδομάδα η Κίνα ανακοίνωσε την επιβολή κυρώσεων σε αμερικανικές εταιρείες εν είδει αντιποίνων για πωλήσεις όπλων από τις ΗΠΑ στην Ταϊβάν.